Soul with a Capital ‘S’ in Gigant

Zaterdag 12 oktober 2019

Door Bart Lauw

In Gigant stond gisteravond, vrijdag 11 oktober, een groovende soulavond op het programma. Als voorprogramma stond de Zutphense multi-instrumentalist Robin Yérah op de planken. Hij was het opwarmertje voor de swingende hoofdact Steffen Morrison en zijn Band of Brothers. Jammer dat de avond met een kleine honderd man bij lange na niet uitverkocht was, maar dat was niet te merken in het enthousiasme van de bezoekers. De thuisblijvers kregen dan ook ongelijk. Het werd een swingend avondje Soul met Capital S in de popzaal van Gigant.

Robin Yérah komt weliswaar uit Zutphen, maar hij is geen onbekende in het Apeldoornsche. Bij eerdere optredens, tijdens het Cafeetje van Marja en het Roots in the Woodsfestival, liet het multitalent al horen vele muzikale kwaliteiten te bezitten, maar de groei in muzikale volwassenheid in de loop der jaren was in Gigant zeer opvallend. Solo optreden is voor een artiest altijd kwetsbaar en getuigt van veel lef, maar enige vorm van plankenvrees was geenszins aanwezig bij Robin. Helemaal alleen was hij ook niet on stage, want hij was omringd door de vele instrumenten die hij vakkundig bespeelde. Volledig autodidactisch leerde hij toetsen, drums, gitaar en loopstation aan en daarbij is de 23-jarige Robin ook nog eens behept met een fijn in het gehoor liggende stem. Zijn nieuwste instrument, een omgebouwde spelcomputercontroller, waarin hij zelf fraaie geluiden heeft geïmplementeerd, is zeer origineel en technisch vernuftig. Electronisch en eclectisch, maar ook heel Soulful door de combinatie met zijn stem. Zijn hele gig werd begeleid door fraaie visuals van zijn broer Yannick. Het kan niet anders of het muzikale vakmanschap van deze sympathieke zanger en instrumentalist gaat worden opgepikt door de kenners uit de muziekindustrie. Dat er een muzikale doorbraak gaat komen voor Robin Yérah lijkt dan ook een kwestie van tijd.

Alvorens de hoofdact het podium betrad, waren de klanken van de nieuwe Gigant-DJ Christiaan te horen. Hij begreep de New Soul van de avond door de pauze, vaak een vervelende onderbreking van de avond, met uitstekende Soulplaatjes te begeleiden, waarbij hij de sfeer van de optredens sterk aanvoelde. Een aanwinst als DJ voor Gigant.

Vervolgens was het tijd dat Steffen Morrison en zijn Band of Brothers het podium betraden. Morrison kreeg zijn eerste bekendheid door zijn deelname aan The Voice in 2013, maar men doet hem tekort door alleen dat feit als referentiepunt te nemen, want hij heeft zich daarna continue ontwikkeld tot een groot muzikant die klaar is voor een internationale doorbraak. Vanaf de eerste seconde spatte de energie van het podium. Om Apeldoorn aan het dansen te krijgen moet je van goede huize komen, maar het lukte Morrison en zijn band met verve en daardoor leek het ook nog een uitverkocht Gigant. Het enthousiasme van het publiek kwam mede door het plezier dat de uiterst sympathieke bandleden uitstraalden en de sterke interactie die Morrison met de bezoekers had. Hij betrok hen bij de gig en daardoor werd het 1 grote wervelende show.

De afwisseling tussen dampende New Soul with a Capital S en breekbare ballads was zeer fraai en daarbij werd de kant van een gospelsound zeker niet geschuwd. Het breekbare verhaal over Steffens moeder die in Suriname, Sint-Maarten en Amsterdam in haar eentje tien kinderen moest opvoeden werd ademloos beluisterd door het geraakte publiek. Maar men werd evenzo in vervoering gebracht door de swingende performance en moves en grooves van Morrison en zijn Bandleden. Je kon horen dat Otis Redding, James Brown, Donny Hathaway en Teddy Pendergrass tot de grote voorbeelden van Steffen gerekend mogen worden, maar met de muzikale vergelijking met hen doe je afbreuk aan de muzikale kwaliteiten van Morrison, want hij heeft, mede door zijn rauwe stem, een hele fraaie eigen sound gecreëerd die ook internationaal hoge ogen zal gaan gooien.

Binnenkort komt Morrison ook nog in den lande met een theatershow. Ik adviseer een ieder die vrijdag thuisgebleven is en houdt van pure muziek, afkomstig uit de ziel van muzikanten, om hier getuige van te zijn. Overigens geldt dit ook voor de mensen die wél acte de présence hebben gegeven bij het optreden in Gigant, want de muziek van Morrison en band verveelt nimmer. Dat bewijs wordt mede geleverd door de debuutplaat “Movin On” die momenteel op repeatfunctie door mijn luidsprekers schalt.

Steffen Morrison en zijn Band of Brothers, men gaat gegarandeerd nog veel van hen horen.

Gigant, vrijdagavond 11 oktober 2019

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?