Stadsfotograaf Medea op de koffie bij huisdieren

Donderdag 5 juli 2018

Door Martijn de Frankrijker

Medea Huisman

,,Ik kreeg een prijswinnende hond, een banaan-etende kat, slapende kat, skatende kat, een leguaan…zelfs een haai!” Medea Huisman, de stadsfotograaf van Apeldoorn, vroeg de stad naar hun bijzondere band met dieren en de stad reageerde. Massaal. ,,De foto’s stroomden binnen”, vertelt ze enthousiast. Van die inzendingen maakt Medea nu een expositie, on- en offline.

Als stadsfotograaf vindt Medea dat zij niet alleen beslist wat het beeld van de stad is: „Als mensen meedoen krijg je een veel breder beeld.” Daarom daagde ze Apeldoorn uit en ging ze op zoek naar de ‘geoefende vrijetijdsbesteder’, mensen die bijzonder hun vrije tijd invullen. Als eerste op het menu? De band tussen mens en dier.

Chihuahua’s met karakter

De reacties verbaasde Medea, qua hoeveelheid én inhoud. Ze ging bij in totaal 6 van haar geoefende vijetijdsbesteders op de koffie. „Zo raakte ik in gesprek met Daphny, door de foto’s van haar 6 chihuahua’s en ontmoette de 6 honden, allemaal met hun eigen karakter.” De foto’s van Medea waren bijna overbodig, de levens van de honden werden door Daphny goed vastgelegd; van geboorte tot aan het overlijden van de trouwe viervoeters.

„En nu is het tijd om te delen wat Apeldoorn met mij deelde”, lacht Medea. Daarom exposeert ze haar eerste rapportage online, via www.stadsfotograafapeldoorn.nl. Zo zoekt ze naar een wisselwerking, een dialoog, met Apeldoorners en hoopt door die samenwerking tot een beeld van het echte Apeldoorn te komen.

Het Beest

Naast de online expositie is de stadsfotograaf ook onderdeel van de aankomende zomerexpositie in cultureel centrum ACEC. Het thema, ‘Het Beest’, lijkt dit project op het lijf geschreven. Echter pakt Medea haar rol als stadsfotograaf iets anders aan en hangt ze niet simpelweg haar eigen werk op. „Ik ga mijn ruimte gebruiken om het bijzondere materiaal van Daphny te exposeren.” Lang hoeft Apeldoorn niet te wachten om het resultaat te zien, de expositie opent op zaterdag 14 juli.

Volgende opdracht

En Medea blijft niet stilzitten, want ze wil door. Na het vastleggen van mensen en hun bijzondere band met dieren gaat ze nu op zoek naar Apeldoorners die, in hun vrije tijd, serieus met eten bezig zijn.

Dus loopt bij jou het water snel in de mond, pak je helemaal uit met het Suikerfeest, maakt jouw buurman van zijn boomgaard jaarlijks 200 potjes jam of is het bij de buren van tegenover elke woensdag gehaktdag? Medea wil het allemaal weten en in gesprek met deze ‘geoefende vrijetijdsbesteders’.

Deel je foto’s en verhalen met Medea via Instagram en Facebook door #medea te gebruiken of upload je foto op de website www.stadsfotograafapeldoorn.nl. Inzenden via onderstaand formulier kan ook. Voor dat je het weet hapt Medea een vorkje mee. Inzenden kan tot 1 augustus.

  • Max. bestandsgrootte: 30 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kunst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!