Tataren met Italiaanse passie

Donderdag 25 oktober 2018

Door Gracia Sullivan

Orpheus

Tosca is echt een opera voor jonge mensen. Liefde, passie, seks, geweld, verraad, verdriet en wraak. En de muziek van Puccini is binnen het opera genre zeer toegankelijk voor niet-kenners. In Apeldoorn zou ik dan ook veel jonge hippe mensen verwachten.

Theater Lampegiet in Veenendaal heeft klaarblijkelijk vooral ook andere doelgroepen als vaste gast. Zonder stok of rollator val je dan ook best op. Vijftigplusser zijn en je zo ongeveer de jongste voelen. Lekker hoor! Het is een heerlijke voorstelling. Het verhaal is heftig en je wordt door de mooie
dramatische muziek van Puccini meegesleept. Tosca is een zangeres die verliefd is op de schilder Cavaradossi. Het verhaal speelt in Rome rond 1800 in de tijd van de Napoleontische oorlogen. De republikeinen zijn in opstand gekomen tegen de koning en één van de rebellen, Angelotti, zoekt zijn toevlucht in de kerk waar Cavaradossi een muurschildering aan het schilderen is. Hij belooft Angelotti te verbergen in een droge put bij zijn villa. Dan komt Tosca binnen, die hem heeft horen fluisteren en jaloers denkt dat hij met een vrouw aan het flirten was. Een prachtig liefdesduet volgt.

Het gevreesde hoofd van de politie, Scarpia, vermoedt dat Cavaradossi Angelotti verbergt. Ook wil hij zijn lusten botvieren op Tosca. Hij besluit het nuttige met het aangename te combineren. Hij arresteert Cavaradossi, nodigt Tosca uit en laat Cavaradossi folteren, zodanig dat Tosca dit hoort. Zij kan het gekerm van Cavaradossi niet meer aanhoren, vertelt waar Angelotti is verborgen en verraadt daarmee haar geliefde. Scarpia biedt Tosca de vrijheid van Cavaradossi aan in ruil voor seks. Als het moment daar is dat Scarpia zijn beloning opeist, steekt Tosca hem dood met een mes.

Cavaradossi is intussen ter dood veroordeeld. De executie zal plaatsvinden op het dak van de Engelenburcht in Rome, met uitzicht op de Sint Pieter (prachtig vorm gegeven decor op het toneel). Hij zingt zijn beroemde aria over zijn liefde voor Tosca (kippenvel zo mooi!). Dan komt Tosca. Zij denkt dat Scarpia heeft geregeld dat de soldaten losse flodders zullen gebruiken en hem niet echt dood zullen schieten. Maar Scarpia heeft Tosca bedrogen en haar geliefde wordt voor haar ogen doodgeschoten. In wanhoop stort zij zichzelf van de Engelenburcht af. Iedereen dood, als dat geen drama is!

Het operagezelschap van Tatarstan heeft deze opera professioneel uitgevoerd. Het orkest is wat dun bezet, maar gelukkig worden de dramatische momenten toch muzikaal krachtig aangezet. De sopraan Oksana Kramareva is zonder meer sterk. Helaas vind ik haar persoonlijk niet warm klinken. Dat is een kwestie van smaak. Scarpia wordt uitstekend en lekker gemeen vertolkt door Stanislav Trifonov. De ster van de avond is voor mij de tenor Akhmed Agadi. Wat een prachtige stem, een waarlijk klassiek Italiaans geluid. Zijn stem raakt me keer op keer, zowel in de solostukken als in de duetten. Hij kan daarbij Tosca ook naar een hoger plan trekken, zodat er af en toe echte tear-jerking momenten zijn zoals dat hoort bij deze opera.

De decors, aankleding en regie waren degelijk. Misschien een beetje ouderwets, maar ach, ook wel weer eens fijn om deze voorstelling te zien zoals Puccini hem had bedoeld. Wat mij betreft: een mooie avond!

Theater de Lampegiet, Veenendaal, Staatsopera van Tatarstan met Tosca, 16 oktober 2018

In Theater Orpheus, Apeldoorn te zien op 6 november 2018

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Recensie

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!