Voor kunstenaar Jan van Brienen is zijn beperking geen obstakel

Dinsdag 6 februari 2024

Door Jasmijn ten Napel

“Plat, maar dan anders” is de naam van de expositie van Jan van Brienen (75). Ondanks zijn verstandelijke beperking maakt Jan vol passie creaties om anderen zijn perspectief te tonen. Het resultaat is een reeks prachtige kunstwerken die aanstaande zaterdag 10 februari te bewonderen zijn in de Gallery ArtFra op de Eglantier.

Werken met zijn handen is voor Jan niets nieuws. In het verleden maakte hij manden en kinderwagens van pitriet, werkte met mozaïek en ging aan de slag met hout. Vier jaar geleden sloot Jan zich aan bij de kunstenaarsvereniging de Pretentielozen.

Met een handtekening als finishing touch

Zijn begeleider, kunstenaar Auke Terpstra (65), schilderde daar al enige tijd: “We gaan vaak samen op zoek naar inspiratie, bijvoorbeeld in onze talloze boeken, maar Jan heeft vaak ook zelf ideeën die hij op zijn eigen unieke manier tot leven brengt.” Jan hoort slecht en kan zich moeilijk verstaanbaar maken. Auke kan hem inmiddels goed begrijpen en vertaalt zo nodig voor anderen. Terpstra begeleidt hem regelmatig met het uitzoeken en mengen van kleuren. “Hij begint zelf met tekenen en vervolgens zoeken we samen kleuren uit en beginnen we met mengen. Tot slot maakt Van Brienen het schilderij af met een onmiskenbare handtekening als finishing touch,” vertelt Auke.

Op z’n Jans

“Alles klopt zoals hij het ziet, er zit geen diepte in zijn schilderijen.” Hij houdt van stillevens schilderen op z’n Jans, zeg ik altijd. Soms moet je daarom een beetje puzzelen om te zien wat hij heeft gemaakt. Met zijn kleuren en zijn beleving onderscheidt hij zich van anderen,” vertelt Auke Terpstra.

Galeriehouder Menno Vos wil Van Brienen graag even in het zonnetje zetten: “Jan is een bekende verschijning, hij komt regelmatig langs op het winkelcentrum de Eglantier. Dan brengt hij wel eens een bloemetje mee dat hij zelf heeft geplukt.” Volgens Menno zit zijn creativiteit van binnen en werkt Jan zijn idee helemaal uit op zijn eigen manier. “Het is een hele sociale man, hij heeft altijd goede bedoelingen en dat maakt hem heel bijzonder,” vertelt Vos.

Benieuwd naar het werk van Jan? Neem een kijkje in de Gallery ArtFra op de Eglantier. Meer informatie vind je hier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!