Warmte en welbehagen in de Grote Kerk

Donderdag 24 december 2015

Door Redactie

Peter Vroon

Helemaal vol zat de Grote Kerk niet, maar menig predikant zou jubelend van vreugde de kerstdagen ingaan bij het zien van zoveel gelovigen in zijn kerk. Herman van Veen is een grote aanhang gewend. Hij nam acht voortreffelijke muzikanten mee naar de Loolaan die het duizendkoppige publiek een sfeervol avondje voorschotelden onder de noemer ’Kersvers’.

De ’oude meester’ zelf toonde zich een ervaren bespeler van viool, piano en sentimenten. Hij bracht met zijn gezelschap onder aanvoering van zijn vaste gitarist Edith Leerkes (,,nee, ik ben niet de begeleider van Herman van Veen, hij is mijn zanger’’) een rijk geschakeerde hoeveelheid bekende en minder fameuze kerstliederen ten gehore uit diverse landen. Naast Nederlands, Engels, Spaans, Italiaans, Duits en Frans passeerden ook drie oude talen van de Bijbel,   Hebreeuws, klassiek Grieks en (kerk)Latijn de revue.

Opvallend was de verstaanbaarheid van de testen en liederen. De Grote Kerk mag dan groot zijn, de akoestiek laat er vaak te wensen over. Uiteraard is dictie en timing een handelsmerk van maestro Herman, maar de aanwezigheid van een prof achter de knoppen en wat technische aanpassingen maakten de kerstshow tot een waar genoegen.

Af en toe nam Van Veen rust en liet hij de muziek aan zijn jonge hulptroepen over. Met een gerust hart, want hij weet wie hij in huis haalt. In ruim anderhalf uur riep hij in de kerk dat ultieme kerstgevoel op waarvoor zijn aanhang gekomen was: warmte, saamhorigheid en in de mensen een welbehagen.

Kersvers, kerstprogramma van Herman van Veen. Woensdagavond 23 december, Grote Kerk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!