Zanggroep Divapower ziet jubileumjaar in het water vallen

Zondag 20 december 2020

Door Carla van Vliet

Wat is er gezelliger voor een zanggroep dan de kersttijd? Maar zingen mag niet, dus optreden ook niet. En dat nog wel in een jubileumjaar voor de zanggroep Divapower. Hoe gaat het dan nu met de dames, die er altijd uitzien als een kleurrijk geheel? We spraken dirigente Annemarie Homan.

Voor wie Divapower nog niet kent, wie zijn jullie?

“Divapower is een dameszanggroep bestaande uit 11 dames. Eigenlijk is 12 ons streefgetal, we zijn dan ook op zoek naar een nieuwe sopraan. Qua aantal is 12 een fijn aantal om mee te werken; je hebt een goede verdeling van de stemmen zodat vierstemmig zingen makkelijk tot de mogelijkheden behoort. En mocht er eens iemand uitvallen dan vangen de anderen het prima op, je bent als groep minder kwetsbaar. Het voelt ook fijn om met dit aantal te zingen en is ook fijn om te dirigeren. Ons genre is lichte muziek. We zingen vaak a capella en soms met begeleiding. Maar het zwaartepunt ligt bij jazzy muziek, pop en Nederlandstalig. De groep is trouwens ook te herkennen aan de fel gekleurde jurkjes die ze dragen!”

Hoe is het 2020 verlopen?

“Het zal je niet verbazen, maar moeizaam. We konden bijzonder weinig repeteren door corona uiteraard. We hebben elkaar voor het laatst op 2 november gezien. We hebben 1 keer geprobeerd een repetitie te doen via Zoom, maar een deel van de dames vond dit behoorlijk confronterend. Niet om jezelf te zien, maar het feit dat je toch thuis in de eentje zit te zingen werd niet als fijn ervaren. Men vond het bijna nog erger dan helemaal niets doen. We hebben nu een nieuw arrangement aangeschaft, waarvan ik zelf alle oefenpartijen heb ingezongen. Zo kunnen de dames thuis luisteren en oefenen. Het met iemand meezingen op je eigen toonhoogte werkt beter dan in je eentje met uitsluitend de muziek meezingen. Daarbij heb ik het ingezongen zoals ik het graag hebben wil, dus zodra het samen zingen weer kan en mag, zal het direct klinken als een klok, haha!”

Ben je niet bang dat de groep uit elkaar valt?

“Nee zeker niet, het is een hechte groep! Juist omdat het ook een vriendinnengroep is, is de afstand extra pijnlijk. Divapower is meer dan alleen zingen. Kijk, toen de protocollen verplicht werden hebben we van alles geprobeerd om toch te kunnen repeteren. We stonden in rijen zigzag achter elkaar, met anderhalve meter afstand. Dat kon wel, maar het haalt wel een hoop plezier weg als je elkaar niet kunt aankijken. Op een zeker moment hebben we in een hele grote kring gestaan, ook met voldoende afstand. Dat was heel fijn, vooral omdat de dag erna de maatregelen opnieuw werden verscherpt. Maar gelukkig wordt er onderling veel contact gehouden.”

Wat vind jij een hoogtepunt van Divapower?

“Lastig, want er zijn er meerdere! Mijn afstudeerconcert vond ik erg mooi, maar ook onze deelname aan het Balkfestival. Dit is een korenwedstrijd, een competitie tussen amateurkoren. Er gaat een strenge voorselectie aan vooraf dus ik was heel blij en trots dat we daar doorheen kwamen en mee konden doen aan het festival. We wonnen weliswaar geen prijs, maar de deelname alleen was al geweldig. Voor Divapower was het optreden in Orpheus bij Show Apeldoorn ook best belangrijk. Ik was toen nog maar net bij de groep als dirigente, dus heb er niet zoveel aan gedaan. De acteerprestaties die de groep daar liet zien waren echt superleuk. We maken daar vaker gebruik van en als het iets toevoegt aan het lied dan is dat helemaal goed.”

Waar kijk je naar uit in 2021?

“Naar de eerste keer dat we elkaar weer gezellig zullen treffen en met elkaar kunnen zingen. Ook naar de optredens, het voor mensen kunnen zingen. Je nummers zo goed mogelijk laten horen, waar je zo hard aan gewerkt hebt, daar doen we het toch voor. Misschien kunnen we ook ons jubileum eindelijk eens vieren. We zouden in oktober ons 15-jarig bestaan vieren. Hiermee waren we eigenlijk een jaar te laat dus het thema zou ‘Sweet 16’ zijn, maar dat zullen we moeten aanpassen! We gaan gewoon nieuwe plannen maken.”

Is er veel divagedrag in Divapower?

“Haha, niet veel nee, maar soms wel. Ik zie het zo dat het fijn is dat iedereen een eigen mening heeft. We zijn niet allemaal hetzelfde, verschillen zijn er nu eenmaal. Maar weet je, juist door al die verschillende ideeën komt er altijd iets moois uit!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!