112Toys: Van jongensdroom naar werkelijkheid

Donderdag 18 juni 2020

Door Carla van Vliet

Aan de Deventerstraat 72 bevindt zich de winkel ‘112Toys speelgoed met voorrang’, deze wordt gerund door Jan en Marieke. Rondkijkend in deze winkel is uitsluitend speelgoed te zien met maar 1 thema: de hulpverlening. Van houten knopjespuzzel tot dekbedovertrek, van brandweerkazerne tot badeendje, van verkleedkleren tot schaalmodellen.

Jan vertelt enthousiast dat hij als kind al gecharmeerd was van politie-, brandweer- en ziekenautootjes van het merk Siku. In de loop der jaren viel het hem op dat er minder autootjes te krijgen waren en hij wilde wel eens kijken of hij zelf een speelgoedwinkel in het ‘zwaailichtgebeuren’ kon opzetten. Intussen was hij zelf werkzaam in de hulpverlening en had daardoor toegang tot een groot netwerk. Hij begon in 2014 aarzelend met één doos met 20 ambulances: die waren snel verkocht. Onder de naam U-toys (de U is van Uithoorn, waar het stel destijds woonde) ging het van een doos naar een stellingkast, naar een slaapkamer totdat op een dag het hele huis eigenlijk vol stond. In 2016 vonden ze het pand in Apeldoorn waar ze hun gedroomde winkel goed kunnen scheiden van het woongedeelte. Er is zelfs een etalage. Toch is het vooral een webwinkel maar als Jan en Marieke thuis zijn is de winkel ook open of je kunt een afspraak maken. Speciaal voor de foto’s trekken ze nog snel hun met logo bedrukte bedrijfsshirt aan.

Wie zijn jullie klanten?

„Het zijn uiteraard kinderen met hun ouders. Ze fietsen langs, zien een mooie brandweerauto in de etalage en halen hun ouders over naar binnen te gaan. Maar even zoveel volwassenen weten onze winkel te vinden en komen graag binnen om naar de schaalmodellen te kijken. We hebben echte verzamelaars als vaste klant. Dat zijn dan verzamelaars van bijvoorbeeld alles van politie of alles van een bepaald merk of van een bepaald type auto. Laatst kwam er een nieuw model uit: de Audi A6 die door de politie gebruikt wordt. Er was direct een run op, ook door politiemensen zelf. Soms verzamelen mensen alleen maar brandweerpoppetjes en willen ze ook de brandweerfiguren uit andere landen waar de outfit uiteraard anders van is en ook de figuren uit andere jaren. Onze branche is een heel specifiek gebeuren. We noemen het zelf wel eens ‘de winkel van de jongensdromen.’ ”

Dan zijn jullie vast heel duur?

„Nee hoor, vergeleken met de bekende speelgoedwinkels zitten we in dezelfde prijsklasse. Ons goedkoopste artikel is een tekensetje van Paw Patrol van 1 euro en ons duurste is een schaalmodel van 230 euro. En dan hebben we natuurlijk alles daar tussenin. Wij gaan jaarlijks naar een grote speelgoedbeurs in Neurenberg om aan nieuwe spullen te komen. Onze ogen scannen alleen hulpverleningsartikelen en altijd vinden we weer nieuwe items, nieuwe varianten maar ook nieuwe fabrikanten. We verkopen de bekende merken zoals Lego, Playmobil, Bruder, Siku en ook Greenlight. Deze laatste fabrikant levert alles van Amerikaanse hulpdiensten. Heel erg gaaf. We beperken onszelf natuurlijk door vast te houden aan het thema hulpverlening maar door steeds meer in de breedte te gaan met een groter assortiment onderscheiden we ons juist van andere speelgoedwinkels. Ons meest verkochte artikel? De uniformpyjama, ‘Voor stoere dromen!’ .”

Wat vinden jullie belangrijk?

„Wij zijn graag klantgericht bezig. Ik (Marieke) ben wat minder gaan werken om meer tijd te hebben voor de website die ik aan het vernieuwen ben, door onder meer duidelijkere categorieën aan te brengen. En meer tijd voor de bestellingen. We hebben een gratis inpakservice, dus het pakje komt indien gewenst als kant en klaar cadeautje bij je thuis. En in Apeldoorn bezorgen we gratis. Door ons eigen werk zijn we niet altijd open maar wellicht is het in de toekomst mogelijk 1 à 2 dagen vast per week open te zijn, mits het rendabel genoeg is. Soms krijgen we ook zoekopdrachten, daar zetten we ons graag voor in. Wat we ook heel leuk vinden is de sinterklaascadeautjes te verzorgen voor bedrijven. We krijgen dan een lijst met kindernamen en een budget en dan regelen wij alles: inkopen, inpakken en  voorzien van de juiste namen. Dit is het enige moment in het jaar dat we speelgoed kopen buiten onze branche om.”

Wat zouden jullie nog kunnen betekenen voor de Apeldoorners die nog geen vaderdagcadeau hebben?

„Voor elke vader is er wel iets te vinden bij ons. Van een doos met 6 mooie schaalmodellen gemaakt ter ere van het 150-jarig bestaan van de Londense brandweer tot stoere gestileerde brandweermannetjes gemaakt van stalen schroeven en moeren van de firma Steelman. Ook voor de aanstaande vader kun je bij ons terecht. Wat te denken van rompertjes van politie en brandweer. Een luiertaart met het hulpverleningsthema is ook een gewild cadeau.”

Hoe zijn jullie te bereiken?

„Natuurlijk zijn we bereikbaar op ons telefoonnummer 055 – 312 45 88. Daarnaast kan je ons via onze website www.112toys.nl  ook altijd bereiken, op Facebook en Instagram zijn we zeer regelmatig te vinden. Je kunt ons ook gewoon een Whatsapp-berichtje sturen op 06 237 18 837. En natuurlijk in de winkel, als de gordijnen open zijn.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!