Centrum nog angstvallig stil ondanks nieuwe versoepelingen

Woensdag 3 maart 2021

Door Tim Uilen

Click & Collect is bij alle detailhandel al een tijdje mogelijk; sinds 10 februari kan je online producten bestellen om ze vervolgens bij de winkel op te halen. Vanaf vandaag, woensdag 3 maart, kan je ook op afspraak zelf winkelen. Minimaal 4 uur van tevoren moet je met de winkel een afspraak maken. Je mag vervolgens in het toegewezen tijdslot minimaal 10 minuten winkelen, afhankelijk van de tijd die de winkelier bepaald heeft.

Stilte in de stad

Een snel rondje door het centrum geeft nog steeds een sobere sfeer. Mensen lopen wel door de straten, maar komen voornamelijk voor boodschappen, een lunch of een blokje om. Bij de ingang van Backwerk naast de Oranjerie staat een rij van ongeveer 4 mensen, terwijl anderen onder de boom hun broodje eten. Buiten de McDonalds staan 2 groepjes; een aantal studenten die momenteel pauzeren en 5 bezorgers van Thuisbezorgd. Voor de rest staan er geen rijen door de stad heen. Aan sommige voorbereidingen van ondernemers te zien werd er iets meer enthousiasme verwacht.

Een kijkje binnen de winkels geeft geen beter beeld. Heel af en toe zie je een klant met een medewerker praten, maar vaak is de winkel leeg en proberen de medewerkers iets te verzinnen om te doen. Elke winkel heeft een soort tafel bij de ingang staan voor Click & Collect. Flesjes desinfectiegel en nog niet ingevulde formulieren liggen over de tafel verspreid. Ook liggen er, voor de zekerheid, mondmaskers voor degene die mogen winkelen. Enkele winkels hebben looproutes binnen de winkel of een aparte in- en uitgang.

Op afspraak winkelen

Bij een groot deel van de winkels is het mogelijk om een afspraak te boeken. Een Apeldoornse die net uit de Oranjerie komt lopen zegt: “Ja, apart om zo te winkelen. Ik wilde het proberen, maar het is gemakkelijker om online te bestellen.” Even later komt er nog een vrouw de Oranjerie uitlopen. “Het voelde heel raar, maar ik vond het wel fijn om even fysiek te zien wat ik kocht”, zegt de vrouw. “Dat Click & Collect zou ik niet gebruiken met kleding, maar met een boek of cadeau misschien wel.”

Vrij weinig mensen lopen door de stad met een tasje of pakketje. Het grootste deel doet waarschijnlijk alleen even een ommetje, maar het is ook te combineren. “Ik wilde er wel even uit. Zo’n pakketje ophalen is een goede manier om een frisse neus te halen”, vertelt een moeder met haar 2 kinderen. “Eerst liet ik alles bestellen, maar nu kan het mooi op deze manier. Misschien dat ik het winkelen ook nog ga proberen.”

In het centrum van Apeldoorn is de eerste dag van het op afspraak winkelen nog niet bepaald een groot succes. Elke winkel die aan deze nieuwe regeling meedoet heeft de regels op de voorruit geplakt en hoopt zo ook een beetje extra aandacht te trekken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!