Apeldoorn kiest

Woensdag 16 maart 2022

Door Tim Uilen

Elke vier jaar kunnen we weer voor de gemeenteraadsverkiezingen stemmen en dat is vandaag weer. Maandag en dinsdag kon je ook al je stem uitbrengen voor een partij, alleen waren er toen maar tien stemlokalen geopend. Vandaag is dat aantal naar 80 gesprongen waardoor iedereen net iets gemakkelijker kan stemmen. Rond 13.30 uur hebben er al 29.147 Apeldoorners een bolletje rood gekleurd, waarvan 11.283 al op maandag en dinsdag. Het opkomstpercentage ligt nu, net als in veel andere gemeenten, net iets boven de 20 procent. Naar verwachting zal dit percentage landelijk gemiddeld iets boven de 50 procent liggen. Vandaag kan je nog tot 21.00 uur stemmen, bekijk hier waar dat kan.

Laatste informatie

Momenteel zijn mensen op het stadhuis druk bezig met het tellen van stemmen, de stemmen van maandag en dinsdag. Het gemeentelijke stembureau maakt de uitslag van deze dagen vanavond om 21.00 uur bekend, precies als de stembureaus sluiten. Vervolgens gaan de stembureaus zelf ook de stemmen van vandaag tellen. Beide processen zijn openbaar, iedereen kan dus meekijken. Rond 3.00 uur wordt waarschijnlijk de voorlopige uitslag gepresenteerd.

Landelijke peilingen laten zien dat lokale partijen het goed gaan doen tijdens deze verkiezingen, terwijl partijen zoals de VVD, het CDA en D66 het minder doen. De enige peiling van de verkiezingen in Apeldoorn laat wel een ander beeld zien. Kantar Public heeft namelijk 505 Apeldoorners gevraagd naar hun partijkeuze. De VVD groeit volgens de peiling met 3 procent vergeleken met de vorige verkiezingen. De andere grote stijgers zijn de ChristenUnie, GroenLinks en GB Apeldoorn, allemaal met 2 procent. Lokaal Apeldoorn, 50PLUS en het CDA zijn volgens de peiling de grote verliezers. De laatste twee halveren bijna en houden respectievelijk maar 3 en 7 procent over. De peiling van Kantar Public zie je hier op pagina 8.

Als je nog niet weet op wie je wilt stemmen, dan is er de mogelijkheid om de Apeldoornse Stemwijzer te doen om een beeld te krijgen met welke partijen je het eens bent. Lees hier ons artikel voor meer informatie over de Stemwijzer.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!