Gemeenteraadsverkiezingen 2022: Apeldoornse stemwijzer staat online
Door Tim Uilen
Misschien staat je keuze al vast, misschien heb je geen idee wat je wilt stemmen of misschien wil je jouw keuze wel bevestigen. Bij landelijke verkiezingen gebruikt een groot deel van Nederland altijd de stemwijzer van ProDemos, die werd vorig jaar 7,8 miljoen keer gebruikt. De stemwijzer kan je nu ook invullen voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. In totaal zijn er 55 gemeentelijke stemwijzers, waaronder één voor Apeldoorn. Vanaf vandaag, woensdag 16 februari, kan je antwoord geven op de 30 voorgelegde stellingen. Aan het einde zie je vervolgens met welke partij je het meeste eens bent.
Nuances
Natuurlijk is de uitslag van de stemwijzer niet gelijk een stemadvies. Je hebt bij de 30 stellingen namelijk drie keuzes: eens, geen van beide en oneens. Alleen kunnen er door deze drie keuzes bij veel stellingen nuances in de antwoorden zitten, daarom is het handig om tijdens de stemwijzer of na afloop de antwoorden en uitleg van de partijen te bekijken. Bijvoorbeeld bij de eerste stelling: “De tarieven in de gemeentelijke parkeergarages moeten omlaag.” De SP is het eens met de stelling, maar zegt wel het volgende in hun uitleg: “We moeten eerst alternatieve manieren om naar het centrum te komen verbeteren, zoals openbaar vervoer.” Dat is dus anders dan bijvoorbeeld GB Apeldoorn, die het ook eens met de stelling is. Zij zeggen: “Hoge tarieven leiden tot uitwijken naar randgemeenten voor boodschappen.” Beide partijen zijn het dus eens met de stelling, maar hebben daarvoor andere redeneringen. Hetzelfde geldt ook voor de partijen die het oneens met de stelling zijn.
Ook kunnen partijen een ander antwoord hebben, maar wel een vergelijkbare uitleg. Dat zie je bij de volgende stelling: “Schoolgebouwen moeten ’s avonds en in het weekend ook door verenigingen kunnen worden gebruikt.” DENK heeft bij de stelling als antwoord ‘geen van beide’ en deze uitleg: “Het gebruik van schoolgebouwen in de avond en in het weekend zou in onderling overleg tussen de vereniging, de gemeente en het schoolbestuur afgesproken moeten worden.” Het CDA, D66 en het FvD zeggen alle drie ook dat het in goed overleg moet gaan, maar hebben wel ‘eens’ geantwoord in plaats van ‘geen van beide’.
Stemwijzer
De 30 stellingen hebben het over diverse onderwerpen die toepassing hebben op onze gemeente, waaronder bijvoorbeeld ook een aantal specifieke stellingen over: het Caterplein, het Apeldoornse Kanaal, Julianatoren en de Beekbergsebroek. Bij de algemene vragen gaat het bijvoorbeeld over: coffeeshops, referenda, vluchtelingen en windmolens. Aan het einde van de stemwijzer kan je er nog voor kiezen om een aantal stellingen als extra belangrijk aan te vinken. Ook kan je selecteren welke partijen je mee wil nemen in het resultaat. Hier kan je de stemwijzer invullen, welke partij staat er bij jou bovenaan?