Voorlopige einduitslag gemeenteraadsverkiezing: VVD en Lokaal Apeldoorn bovenaan

Donderdag 17 maart 2022

Door Tim Uilen

Tot een uur of twee ’s avonds zaten de politieke partijen nog in spanning te wachten op de voorlopige einduitslag. Eerder werd er al een tussenstand bekend gemaakt, maar nog niet alle stemmen waren geteld. Uiteindelijk bleek er weinig verschil te zijn tussen deze twee resultaten. Het opkomstpercentage in Apeldoorn was 51,6%, dat is bijna 5% minder dan vier jaar terug. Welke partijen hebben het goed gedaan? En wie zijn misschien toch niet zo tevreden? We gaan kijken naar de voorlopige einduitslag.

Winnaars

De partij die het grootste is kan je als de winnaar omschrijven, ook al verliest de partij een aantal stemmen of een paar zetels. In Apeldoorn zijn er twee echte winnaars; de VVD en Lokaal Apeldoorn. Beide partijen komen uit op 6 zetels, ook al hebben beide partijen percentueel gezien wel iets verloren. Ondanks dat behoudt de VVD het aantal zetels en kregen ze ook het hoogste percentage van de stemmen, namelijk 13,4%. Lokaal Apeldoorn krijgt met hun 12,8% ook 6 zetels en behalen daarmee een gedeelde eerste plek. Beide partijen vormden vier jaar terug een coalitie met het CDA, D66 en GroenLinks. Die laatste partij krijgt er ook een zetel bij en staat in deze einduitslag op 4 zetels, ondanks dat GroenLinks niet een groter deel van de stemmen heeft behaald vergeleken met 2018. Die 8,6% blijkt dus wel genoeg te zijn voor een extra zetel, terwijl ze wel heel dichtbij twee andere partijen zitten.

Eén van die partijen is de PvdA. De partij was jarenlang  één van de grootste in Apeldoorn, maar kreeg in 2018 slechts 2 zetels. De PvdA is de eerste partij van deze winnaar-lijst die gegroeid is, namelijk met 2,3% naar een totaal van 8,4%. Daarmee zijn ze alleen achter WijApeldoorn en het FvD als beste stijger, over die partijen zo meer. Voor de langste tijd leek het erop dat de PvdA toch 4 zetels zou halen, alleen stopt het in de voorlopige einduitslag op 3 zetels. GB Apeldoorn (GemeenteBelangen), staat achter de eerder genoemde partijen in het rijtje van beste stijger. Met 2,1% erbij kan de lokale partij voortaan over 2 zetels beschikken, in plaats van de huidige zetel. De behaalde 6,3% zit ergens tussen 2 en 3 zetels in.

De grootste winnaar van de avond is WijApeldoorn, tenminste als het gaat om percentuele stijging. De ‘nieuwe’ partij behaalt 5,4% en krijgt daarvoor 2 zetels. Momenteel zit de lokale partij al wel in de raad met 4 zetels, alleen komt dat door verschillende afsplitsingen. WijApeldoorn verliest dus eigenlijk wel zetels, maar omdat ze officieel voor het eerst meedoen aan de verkiezingen hebben ze toch het meeste aantal nieuwe zetels gekregen. De laatste partij die een zetel krijgt is het Forum voor Democratie. De partij doet ook voor het eerst mee in Apeldoorn en haalt 3,6% van de stemmen binnen. Daarmee behalen ze net geen 2 zetels, maar krijgen ze toch wel een zetel.

De eindtoespraak van burgemeester Ton Heerts vanochtend vroeg. Video: Peter Vroon.

Verliezers

Als er winnaars zijn, moeten er helaas ook verliezers zijn. In Apeldoorn zijn er vier partijen die zetels hebben verloren, het CDA is op de avond toch de grootste verliezer. De partij verliest 3 zetels en eindigt op 2 zetels. Een teleurstellende uitslag waarbij ze 7,4% verliezen en eindigen met hetzelfde aantal als WijApeldoorn: 5,4%. Ook 50PLUS verliest zetels. De ouderenpartij gaat van 3 zetels, naar maar één plek in de raad. Door het verlies van 4% komt 50PLUS uit op 2,8% van de stemmen. D66 moet naast het CDA en 50PLUS ook een zetel weggeven. De partij eindigt wel op 7,4%, alleen is dat 2,5% minder dan vier jaar terug. D66 had het afgelopen jaar maar 1 raadslid door een afsplitsing, de partij kan het dus wel zien als winst. Als laatste kijken we ook naar de ChristenUnie, zij krijgen in totaal 8,4% van de stemmen. Daarmee staan ze gelijk met de PvdA, alleen verliezen ze wel 0,4%. Dat kost ze ook een zetel, waardoor de partij het de komende vier jaar met 3 zetels moet doen.

Overige partijen

De besproken elf partijen hebben allemaal een avond gehad met gemixte emoties. De volgende partijen zien geen verschil met vier jaar terug. Zowel de PvdD als de SGP en SP blijven op 2 zetels staan voor de komende jaren. De partijen stijgen wel met 0,7%, 0,6% en 0,3% respectievelijk. De 5,3%, in het geval van de PvdD en SGP, en de 5,2%, in het geval van de SP, zijn niet genoeg voor een extra zetel in de raad. Als laatste benoemen we ook DENK. Deze partij deed, net zoals WijApeldoorn en het FvD, voor het eerst mee aan de verkiezingen. Ze behalen 1,7% van de stemmen en staan daarmee in de top vijf van beste stijgers, alleen is dat niet genoeg voor een zetel.

 

De uitslag is nog niet definitief. Tijdens een openbare zitting op 21 maart wordt de uitslag definitief vastgesteld. Die zitting is zowel fysiek als online te volgen vanaf 10.00 uur. Meer informatie over de uitslag vindt je hier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!