Corona en ondernemers: Kansen liggen om de hoek

Zaterdag 14 maart 2020

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Het coronavirus waart rond en besluiten om de gevolgen het hoofd te bieden, raken ons allemaal. Over hoe en wat die gevolgen zijn en hoe hard ze aankomen, kunnen we alleen nog maar raden. Berichtgeving door de zogenaamde mainstream media, internet en sociale media zijn vol van de coronacrisis. Een kakofonie van meningen, opinies, aannames en adviezen. Ondanks dat ik de ernst van de situatie serieus neem, gebeurt er ook altijd iets met mij als zoiets speelt. Ik keer me om en ga tegen de stroom in, want ik ben allergisch voor kakofonieën. En wat draagt mijn schepje er extra bovenop dan nog bij?

MKB gaat mij aan het hart

Ik heb geleerd me niet te laten leiden door angst. Wat niet wil zeggen dat ik geen angst heb en ken. Zeker wel. Maar juist dan gebeurt het: ik zoek naar uitwegen, alternatieven en manieren om zoveel mogelijk de eigen regie te houden. Ik wil mijn eigen hoofd en hart gebruiken. Simpel gezegd? Kan. Want eerlijk gezegd: ik weet helemaal niet wat de gevolgen zijn en er is veel onzekerheid. Wel dat het gevolgen heeft voor velen. Het zal hoe dan ook de ondernemers hard raken, zeker in het MKB. En dat gaat mij heel erg aan het hart. Dit omdat velen van hen na de vorige crisis misschien net weer een weg omhoog te pakken hadden. En nu dit. Dat vind ik erg.

 Lokaal MKB

Natuurlijk gaan mij ook alle andere getroffenen aan het hart, maar het MKB speciaal. Het is zo’n belangrijke motor voor welvaart en welzijn. Daarom ook nu alvast mijn pleit voor wie dat wil horen: wellicht dat we deze crisis kunnen gebruiken om weer thuis te komen. We kunnen ervoor kiezen internationale bedrijven die alles via internet verkopen, wat meer links te laten liggen. Begrijp me goed, ik gun ze ook een goed leven, maar ik denk dat zij voor dit moment wel spek op de botten hebben. Laten we daarom aandacht hebben voor de lokale ondernemer en hem zijn boterham gunnen. En hoe mooi, als iedereen in zijn eigen omgeving kijkt welke bedrijven daar zitten en de aankopen daar doet, dan komen we een heel eind. Want de macht ligt in de markt. Bij mij, bij jou, bij hem en bij haar.

Betrokkenheidsvuurtje aanwakkeren

Ik vraag me altijd af, wat kan ik dan doen. Nou, aandacht vragen voor de lokale ondernemer, want daar inkopen doen heeft vele voordelen (welvaart – welzijn). En wat zeker ook een pluspunt is, is dat we daarmee zelf regie pakken en een sneeuwbaleffect creëren. Niet met een koud, maar met een warm effect voor de lokale omgeving waar je woont. Je leert elkaar beter kennen en kunt samenwerken. Dat is lokale kracht die we zelf kunnen inzetten en waardoor verbondenheid ontstaat. Het betrokkenheidsvuurtje kan hierdoor zomaar ook op andere fronten worden aangewakkerd. Want juist door in verbinding te staan met je eigen omgeving weet je wat er speelt en kun je kijken welke hulp en ondersteuning er nodig zijn.

Zelf doen

Wat zou het mooi zijn als we lokaal samen de schouders eronder zetten en ons steeds weer realiseren dat de macht in de markt en bij de massa ligt: ook lokaal. En pakken zo in deze dreigende situatie een kans die om de hoek ligt. Laten we die gebruiken en niet alleen naar de overheid kijken. We kunnen het namelijk zelf, ieder op zijn eigen manier!!

Deze blog kwam recht uit mijn hart en ik hoop dat ik jou inspireer ook je hart te laten spreken en elkaar de hand te reiken.

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!