Dag van de Duurzaamheid: voorspelbaar en verrassend

Zaterdag 8 oktober 2016

Door Redactie

Evenals voorgaande jaren werd op het Zwitsal terrein aan de Vlijtseweg de Dag van de Duurzaamheid gevierd. Dit jaar waren er minder deelnemers en het was iets minder druk.

Zoals je kon verwachten ging veel aandacht naar duurzame energie, de zonnepaneelaanbieders waren goed vertegenwoordigd, waaronder de bekende coöperatie ‘deA’, die succesvol is met haar project ‘ZonDelen in Apeldoorn’ voor de realisatie van een zonnepark. Daarnaast was er veel aandacht voor het verduurzamen van ons voedsel, minder vlees, biologische landbouw, herlijke gezonde sappen en wat dies meer zij.

Minder voor de hand liggend vond ik de keuze voor de aanwezigheid van de Dierenbescherming, alhoewel een zeer prijzenswaardige instelling, deed het bij mij geen duurzaamheids-bellen rinkelen.

Het bedrijf Aqua Aurora probeerde mij te overtuigen van nut en noodzaak van gevitaliseerd water, met veel onderzoeken en een overvloed aan cijfers lukte dat bij mij echter niet. Een stelling uit hun brochure luidt ‘Trilling is de basis van alles’, een formulering waar ik niet zoveel mee kan. Wellicht lukte het bij vele anderen wel.

Veel aandacht trok de stand van Ministek (niet te verwarren met het ooit zeer populaire kinderspeelgoed), waar men uitleg en toelichting gaf op het in Apeldoorn te realiseren  ‘tiny house’ onder de naam Ministek. Een eenpersoons woonverblijf, 100% zelfvoorzienend, met een woonoppervlak van 22 m2 en alle benodigde woonfuncties. Voor meer informatie ga naar hun site http://www.ministekwonen.nl.

Verder werd ik geboeid door de Biomimicry stand waar men aandacht vraagt voor een andere kijk op de wereld van het ontwerpen. Biomimicry is onderzoekend kijken naar de oplossingen die we in de natuur tegenkomen en deze integreren en toepassen in het ontwerpen van onze eigen leefwereld. (Interesse? Ga naar de website http://www.fraai-architecten.com).

Het hergebruik van materialen werd levendig geïllustreerd door de Werkplaats Cambio uit Deventer een aan Circulus-Berkel gelieerd leerbedrijf voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Op de vraag wat zij doen kreeg ik het volgende antwoord: ‘Wij maken uit oude fietsen weer rijklare exemplaren en voorzien ze van een nieuw uiterlijk, hoe we dat doen kun je zien op de site http://www.verhipmijnfiets.nl. Daarnaast maken we uit niet meer bruikbare frame delen bezems onder het label >VEEG van ontwerper Dick van Hoff. De bezem is genomineerd voor de Dutch Design Award 2016. Als je wilt kun je hiier je stem uitbrengen http://www.dutchdesignawards.nl/nl/gallery/service-systems/veeg-for-social-label/ .

Dit waren voor mij de parels uit het aanbod en tot slot mocht ik nog een proefrit maken in een heuse 100% elektrische auto, een bijzonder ervaring, slecht uit geluid van de banden kon ik opmaken dat ik reed, verder stilte.

Dag van de Duurzaamheid
Zwitsal terrein, Vlijtseweg
07-10-2016 15:00-20:00 uur

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?