Gevolgen coronacrisis zorgen voor noodgedwongen beslissingen in de horeca

Woensdag 28 juli 2021

Door Tim Uilen

Archief Apeldoorn Direct | Gerard Oltmans

Het is een lastige periode voor veel sectoren. In de ene sector is er sprake van veel werkloosheid, terwijl er elders juist grote tekorten liggen. Binnen de horeca geldt momenteel het laatste, ook bij het Stadscafé in Apeldoorn. Door deze tekorten moet het restaurant, op de hoek van de Nieuwstraat en Vosselmanstraat, op zondag de deuren sluiten. “Ik denk dat de horeca gewoon te lang dicht is geweest”, zegt manager Stefan Kanne over de tekorten.

Het Stadscafé

Op Facebook liet het restaurant gisteren, dinsdag 27 juli, weten dat ze tot nader bericht op zondagen gesloten zijn. De reden? Tekorten, vertelt manager Stefan Kanne. “In de bediening, de keuken, de spoelkeuken, noem maar op”, legt hij uit. “Ik denk wel dat het door de coronacrisis komt, veel jongens en meisjes hebben iets anders gevonden in de tussentijd.” Veel jongeren werkten in de horeca en ook zij, zoals iedereen, moesten wel wat geld binnenkrijgen. Daarom zijn veel overgestapt naar bijvoorbeeld Albert Heijn of Picnic, net zoals medewerkers van Stefan. “Dat begrijp ik ook, want geen uren betekent geen loon. Je moet toch je kamertje en je vaste lasten betalen”, vertelt hij verder. “Toch vonden een aantal het heel leuk dat wij weer open gingen en zijn gelijk teruggekomen.”

Tekorten

Het Stadscafé moet dus een dag sluiten, omdat ze niet genoeg personeel hebben. Alleen zijn zij in Apeldoorn niet de enige. “Er is gewoon veel personeel elders hun inkomsten gaan zoeken”, zegt Jeffrey van Rooijen, eigenaar van La Cubanita Apeldoorn. “We zien bijvoorbeeld dat de GGD heel veel mensen uit de horeca benaderd heeft.” De GGD betaalt namelijk een aardig centje meer dan de horeca en volgens Jeffrey kan dit een probleem blijven. “Zolang er corona is en ze bij de GGD veel geld kunnen verdienen, dan komen ze zeker niet terug”, geeft hij aan. Ook La Cubanita moet noodgedwongen 1 dag in de week dicht, bij hen is dat de woensdag. Al sinds de heropening geldt dit bij hen, het rooster konden ze namelijk niet rond krijgen. Jeffrey zoekt momenteel naar goed keukenpersoneel, alleen blijkt dat lastiger dan gedacht: “Het is in 10 jaar tijd nog nooit zo erg geweest.”

Ook bij De Babbel kan je van een personeelstekort spreken, alleen hoeven zij niet noodgedwongen een dag in de week sluiten. “Nee, we zijn gewoon de hele week open”, legt Jacco Talen, eigenaar van De Babbel, uit. “We kunnen personeel dat normaal ’s nachts werkt nu overdag inzetten, omdat we momenteel geen nachtleven hebben.” Ook hier zijn veel medewerkers elders heen gegaan en daar baalt Jacco wel van. “Ja, zonde. Wij missen een paar hele goede krachten, dat is enorm jammer”, vertelt hij. “Inmiddels hebben we een paar hele goede erbij gekregen, maar het is nog niet voldoende.” De Babbel kan het personeel dus gebruiken, zeker als het nachtleven weer gaat oppakken. Maar ze zijn dus niet alleen, door heel Nederland, en dus ook Apeldoorn, zijn er flinke personeelstekorten in de horeca.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!