Liane Roeterd is het nieuwe gezicht van WAAR Apeldoorn

Donderdag 9 februari 2023

Door Nikki Vredenberg

WAAR Apeldoorn heeft een nieuwe eigenaar. Na zes jaar overhandigde Jennifer van Vliet de sleutel aan haar vaste klant Liane Roeterd. Deze heropening wordt komende week gevierd met diverse acties. Liane vertelt over de overname, over haar liefde en passie voor de producten en de verhalen erachter en over haar plannen voor de winkel.

Het nieuwe gezicht van de winkel

Voor cadeaus ging Liane altijd al naar WAAR. Toen drie vriendinnen van Liane haar apart van elkaar een berichtje stuurden over het Instagram berichtje dat WAAR Apeldoorn een nieuwe eigenaar zocht, begon het toch wel te kriebelen. Ze vertelt: “Ik heb heel lang in het bedrijfsleven gezeten als kwaliteitsmanager. Ik zat net in een sabbatical en was net verhuisd. Na maanden klussen gingen we een week op vakantie. Daar besloot ik om toch maar eens langs te gaan voor een kop koffie. En nu ben ik de nieuwe eigenaresse.”

Duurzaam, sociaal, fairtrade; WAAR

WAAR Apeldoorn is een cadeau- en lifestyle winkel met een ruim assortiment aan fair trade en duurzame producten. Het is onderdeel van een keten die als doel heeft om eerlijke geproduceerde artikelen aan te bieden en het voor iedereen mogelijk te maken om een bewuste aankoop te doen. Ieder product in de WAAR winkels heeft één of meer WAARborgen. Deze WAARborgen zijn fairtrade, recycled, FSC, biologisch, ecologisch, zero waste, vegan en sociaal.

Producten met een verhaal

Ieder product heeft een verhaal. Liane’s persoonlijke favoriet is het verhaal van FIK, een Apeldoorns bedrijf: “Vic en Olaf maken geurkaarsen met hun handen. Ze gebruiken raapzaadwas in plaats van parafine en de kaarsen hebben een houten of katoenen lont. Echt een super leuk cadeau en ook nog eens heel duurzaam,” aldus Liane. Verder is ze blij met de sieraden van bijvoorbeeld ‘A Beautiful Story’ waarbij ieder sieraad is voorzien van een foto van de maker.

Andere producten die je er vindt zijn bijvoorbeeld de lees- en blauwlichtbrillen met een montuur van gerecycled materiaal. Dit bedrijf draagt bij aan een scholingsproject in Zuid Amerika. Bij Return to Sender maken vrouwen producten en krijgen daar een eerlijk loon voor en met een deel van de opbrengst van de wc rollen van ‘The good roll’ worden er wc’s gebouwd in Afrika. De verhalen achter de producten worden altijd goed gecontroleerd om er zeker van te zijn dat het geen verkooppraatje is. Hierdoor zijn de producten met hun verhalen echt 100% waar.

Zelfliefde

Ook heeft WAAR make-up van Inika in het assortiment. Zij zijn de de eerste aanbieder van nano-vrije make up op de wereld. De make-up komt uit Australië en bevat enkel biologische grondstoffen. “Het is geen goedkoop product, maar als je kijkt naar hoe het gemaakt wordt is het niet duur. Bovendien komen er via make-up ook stoffen in je lichaam en het is belangrijk om je daar bewust van te zijn.” aldus Liane.

Paasattenties en kerstpakketten

Steeds meer bedrijven gaan een samenwerking aan met WAAR. Zo zijn er afgelopen kerst diverse kerstpakketten gevuld met de fair trade en duurzame cadeaus van WAAR. En inmiddels zijn er ook al verzoeken voor een Paasattentie. Ze vertelt: “Bedrijven besteden steeds vaker extra aandacht aan hun medewerkers. Tegelijkertijd komt duurzaamheid steeds meer op de agenda. Met cadeautjes van WAAR kan het allebei.” Op die manier liggen de cadeautjes van WAAR ook steeds vaker bij bedrijven voor jubilea, verjaardagen en andere vieringen.

Klein beginnen

Liane hoopt mensen te inspireren om duurzamere keuzes te maken of misschien zelfs wel om duurzaam te leven. “Het begint met één bewuste keuze. Kijk niet naar je buurman, maar naar jezelf. Iedere keuze kan al een positieve impact hebben. Ook door bijvoorbeeld anderen weer te inspireren. Dit kan al met iets kleins als bijvoorbeeld een metalen scheermes ipv plastic en wegwerp of uitwasbare make-up remover pads in plaats van wegwerp wattenschijfjes,” sluit Liane af.

WAAR naartoe

Liane geeft aan heel graag de lifestyle kant op te willen. Zo is ze erg geinteresseerd in duurzame kleding en accessoires. Sinds kort verkoopt ze regenjassen van gerecycled materiaal die ook nog eens makkelijk te gebruiken zijn op de fiets. Over haar dromen vertelt ze: “Ik vind het spannend, want ik weet niet of Apeldoorn al zo ver is. Ik ben nu klein begonnen met tassen die levenslang meegaan en sjaals van mooie materialen. Zo hoop ik op te bouwen.”

Openingsfeest

Van 10 tot en met 17 februarii viert WAAR Apeldoorn feest. Elke dag zal een product of productgroep onder de aandacht worden gebracht met een korting. Deze kortingen zijn zichtbaar in de winkel en op de Facebook en Instagram van WAAR Apeldoorn. Op 11 februari is er een extra actie waarbij de eerste 25 klanten die een aankoop doen van minimaal € 50,00 een goodiebag ontvangen ter waarde van €30,00.

Openingstijden

WAAR Apeldoorn is geopend van dinsdag tot en met zondag. Heb je als bedrijf interesse in de cadeaus van WAAR? Dan kun je ook een afspraak maken op de maandag. Je vindt WAAR op Marktstraat 1a/b

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!