Hoop voor de horeca: heropening in zicht

Donderdag 18 maart 2021

Door Tim Uilen

Er is hoop aan de horizon voor de horeca, mogelijk kunnen zij vanaf woensdag 31 maart weer deels open. Buitenterrassen mogen dan misschien openen, onder bepaalde voorwaarden. Deze wijzigingen kunnen alleen doorgaan als de druk op de zorg niet groeit en het aantal intensive care-opnames stabiel blijft. Ook moet het reproductiegetal rond de 1 blijven, zo stijgt het aantal besmettingen niet. De horeca wil al een tijdje versoepelingen zodat zij weer gedeeltelijk open kunnen.

Lastige tijd

Voor vele ondernemers heeft de coronacrisis hun de kop gekost, terwijl anderen net boven water blijven. “Ja, het is vreemd geweest”, zegt Leon Hamelijnck, eigenaar van Eetcafé Pardoes op het Caterplein. “Het heeft natuurlijk ook met een hoop dingen te maken; hoeveel personeel je in dienst hebt, hoe de verhuur ertegenaan kijkt.” De relatie tussen ondernemer en huurbaas is tijdens deze tijd heel belangrijk, veel zaken moeten toch het hele bedrag betalen. “Ik heb gelukkig een goede verhuurder die me tegemoetkomt, hij zegt: laten we de pijn maar delen.”

Wanneer die heropening zou kunnen is al wel duidelijk, alleen ligt dat dus wel aan de coronacijfers. “Het blijft afwachten of het kan”, zegt Leon. “Zolang je het niet zeker weet dan kan je eigenlijk niet echt voorbereiden.” Hij vervolgt: “Ik zat er vanochtend aan te denken, misschien is er wel tijd om er even naar te kijken”, zegt Leon Hamelijnck. “Besmettingen in de gaten te houden en kijken hoe het zich ontwikkelt, dan voel je wel een beetje aankomen of het kan of niet.” Ondanks de onduidelijkheid blijven ondernemers positief, er is namelijk wel hoop. “We blijven positief, we blijven lachen”, zegt Stefan. “Je kan een zak over je hoofd doen en wegdromen, maar je kan beter positief blijven en vooruitdenken.”

Buitenterrassen

Ook bij andere zaken is de hoop groot. “Het hele terras hebben wij al uitstaan”, zegt Stefan Kanne, manager van Het Stadscafé aan de Nieuwstraat. “Wij wachten alleen op wat we moeten aanpassen.” Hier gaat het voornamelijk om de maatregelen. Niks is namelijk nog duidelijk en de horeca heeft wel vragen over de eventuele heropening. Toch zijn er veel zaken die, net zoals Het Stadscafé, al wel het terras uit hebben staan. Ook wordt de oproep naar horecamedewerkers groter voor de eventuele heropening.

Ook Floor Huisman van Evi’s aan de Hoofdstraat kan niet wachten om de deuren weer te openen en de klanten weer te verwelkomen. “Ik hoop het heel erg”, zegt ze verwachtingsvol. “We zijn momenteel alles lekker aan het opfrissen zoals de muren verven, leuke kussentjes voor op de bank buiten enzo. Ik heb er op een of andere manier wel vertrouwen in!” De afgelopen tijd heeft ze regelmatig bestellingen aan huis bezorgd bij haar klanten of ze konden het afhalen. “Dat was op zich wel leuk om te doen. Alleen ik mis het om mensen in de zaak te ontvangen. Nu ging ik als ik een bezorging of afhaal had naar de zaak en ik mis gewoon weer echt een ritme in het leven.”

Geen zoden aan de dijk

Toch zijn er ook ondernemers die zoiets hebben van ‘eerst zien, dan geloven’. Zo zegt Jeffrey van Rooijen van La Cubanita aan de Van Kinsbergenstraat: “Ik vrees dat 31 maart wederom niet gehaald gaat worden. Eigenlijk denk ik dat de horeca zichzelf voor het hoofd kan slaan met het dreigen van het openen van de terrassen eind februari. Dit wordt nu als tussenstap gebruikt in de heropening terwijl dat bij de vorige heropening geen tussenstap was. Alleen het terras open, daar hebben wij helaas niet zoveel aan. Uiteraard pakken we alles aan, maar met 12 stoelen zet dat geen zoden aan de dijk.”

Volgende week wordt duidelijk of de horeca aan het einde van de maand deels open mag. Dat de horeca niet kan wachten om weer open te gaan is wel zeker.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!