In beeld: Alfred Brouwer van Alfred Kookt

Zaterdag 17 december 2022

Door Nikki Vredenberg

Twee hoge, glazen deuren in de Kapelstraat leiden je binnen bij Alfred Kookt. Grote kans dat je Alfred Brouwer in de weer ziet in de open keuken. In een interview vertelt Alfred over zijn passie voor vers eten, over wat Alfred Kookt uniek maakt, deelt hij zijn hobby’s naast koken en nog veel meer.

Over Alfred Brouwer: 
Geboren: 24 januari 1970 in Epe – via Zwolle uiteindelijk in Apeldoorn terecht gekomen.
Verliefd, verloofd, getrouwd: getrouwd
Kinderen: twee zoons (5 en 11 jaar oud)
Favoriete gerecht: dat is per land waar ik op vakantie ga verschillend
Motto: Ik heb niet echt een motto. Meer een positieve instelling. Dat brengt veel en het maakt de dag leuker en makkelijker

Hoe zouden jouw familie of vrienden je omschrijven?

“Gezellig, vrolijk en positief. En ook wel streng of soms zeikerig. In de functie als chef kok wil ik dat het goed gaat. Alles moet volgens afspraak/ receptuur gedaan worden. En misschien trek ik deze lijn soms ook wel door in huis..”

Heb je altijd al kok willen worden?

“Ja absoluut. Ik was van jongs af aan al geïnteresseerd in smaken en in de keuken.”

Hoe ben jij goed in je vak geworden?

“Ik heb veel vakgerelateerde trainingen en cursussen gevolgd. Ik wilde op die manier mijzelf veel leren. En natuurlijk heb ik heel veel praktijkervaring opgedaan, dat is het allerbelangrijkst. De kennis die ik opdeed in de cursussen gebruik ik nu niet veel meer. Zo’n cursus aan de patisserie kant, zoals suiker bewerken, daar doe je niet veel mee. Dat wordt maar zelden gebruikt in de praktijk.”

Wat hoopte jij de leerlingen altijd mee te geven?

“Dat werken in de keuken iedere dag weer anders is. Het is een mooi en leuk vak. Ook een heel creatief vak. Het is goed voor leerlingen om bij verschillende leerbedrijven aan de slag te gaan. Je krijgt dan gelijk diverse kooktechnieken en verschillende technieken van werken mee.”

Hoe ben je Alfred Kookt begonnen?

“Zoiets komt op je pad. Ik was eraan toe. We zijn nu alweer 4 jaar bezig. Het gaat in een mooie, stijgende lijn. We hebben natuurlijk corona gehad, dat was minder handig. Maar voor niemand kwam dat goed uit. Nu heb je weer een beetje inflatie en de stijgende prijzen van producten. Ik wil dan ook niet gelijk alle verkoopprijzen verhogen, maar ik kijk wel iedere maand kritisch naar mijn percentages.”

De open keuken, soepen; hoe is het concept van Alfred Kookt ontstaan?

“De soep vonden we echt heel leuk. Je vindt het veel in Amsterdam, maar in Apeldoorn is het niet haalbaar om alleen soep te verkopen. Dus ik wilde ook andere producten aanbieden. Een open keuken vind ik efficiënt. Met de lunch draai ik vaak alleen. Door de open keuken kan ik gelijk contact maken met de gasten. Zodra ze binnenkomen heet ik ze welkom en vraag wat ze willen drinken. We hebben veel vaste gasten. Ook veel zakelijke vaste gasten. Terwijl ik bezig ben in de keuken overleg ik met de gasten waar ze zin in hebben.”

Wat is het succesrecept van Alfred Kookt?

“De combinatie van altijd alles vers aanbieden en het grappen en grollen met de gasten. Ik entertain graag en daar komen veel mensen voor terug. Dat vinden ze leuk. Zoals gezegd, ik heb veel vaste gasten en regelmatig krijg ik er ook nieuwe vaste gasten bij. Die maken dan kennis met het concept en zijn gelijk enthousiast. Ze zeggen dan ook ‘we komen zeker vaker’. Zojuist nog, er zaten mensen te lunchen met een wijntje en die zeiden dat ze het helemaal geweldig hebben en aan het genieten zijn. Dat is een groot compliment.”

Hoe ben jij als ondernemer?

“Als ondernemer heb ik een andere relatie met de gasten, dit is anders dan toen ik nog voor een werkgever werkte. Nu komen de gasten graag een praatje met mij maken, dat maakt het heel speciaal. In mijn ondernemerschap heb ik veel aandacht voor de financiële cijfers en zorg ik voor een verantwoorde en duurzame inkoop.”

Werk je alleen?

“Ik doe de keuken alleen. Als ik er niet ben is de zaak dicht. Iedere avond werkt er een meisje in de bediening en zij wast dan ook af. En ik heb natuurlijk Dorien, mijn vrouw, ik heb haar ook in de horeca leren kennen. Zij helpt me vaak als ik drukker ben. Tijdens de lunch springt ze bij als het nodig is en ‘s avonds idem dito.”

Hoe is het om met je partner te werken?

“We vullen elkaar heel goed aan. In de gezinssituatie, maar ook in de zaak. Als de ramen bijvoorbeeld gewassen moeten worden dan merk ik dat niet op. Zij wel. Door haar ziet het er altijd netjes en schoon uit. Zij houdt ook Facebook en Instagram bij. Op Instagram hebben we bijna 1000 volgers, mensen volgen ons omdat ze echt geïnteresseerd zijn.”

Hoe was het in corona tijd voor jullie?

“We speelden in op de situatie. Tijdens corona werkten we met thuis menu’s. Mensen haalden de hoofdgerechten op, samen met een bereidingswijze. Hier stond dan de temperatuur voor de oven en de tijdsduur op. De gasten hoefden er bijna niets meer aan te doen. Vorig jaar met kerst was het nog super druk met afhaal. Toen was het natuurlijk nog gewoon corona. We zijn blij dat we nu alweer een hele tijd ‘normaal’ kunnen draaien. Dat wil overigens niet zeggen dat we geen afhaalmenu’s meer aanbieden, ik kook nog steeds graag voor de mensen thuis. Ook voor grotere groepen in de vorm van een catering.”

Kook je thuis ook?

“Thuis koken we om de beurt. Dorien kookt vaak voor de kinderen. We koken altijd met verse producten. De kinderen lusten ook alles. Het zijn echte smulpapen.”

Ga je zelf nog graag uit eten?

“Jazeker. Eten is overal goed tegenwoordig. De ene keer is het anders dan de andere keer, maar ik heb ook wel een ander verwachtingspatroon bij een restaurant met een Michelinster dan wanneer ik bij collega’s in de buurt eet. Zelf kook ik met eigen producten en verse ingrediënten. Het zijn weinig kant en klaar inkopen. Ik maak veel zelf en snijd alles ook zelf. Dat proef ik ook graag bij anderen.”

Wat doe je als je niet kookt?

“Wielrennen. Dat kun je mooi alleen doen. Ik fiets vaak naar Epe, naar mijn vader. Dan stop ik onderweg voor een lunch in de horeca. Met mijn kinderen en vrouw ga ik graag op vakantie. Afgelopen jaar hebben we gewandeld in Oostenrijk en Italië. Dat was heel erg leuk. Voorheen gingen we vaak naar Frankrijk. Ik ga ook wel met vrienden op vakantie, naar Mallorca bijvoorbeeld. Door het hele jaar ga ik op verschillende soorten vakanties.”

Vind je het moeilijk de zaak dicht te doen voor bijvoorbeeld vakantie?

“Nee, ik vind het juist goed om op vakantie te gaan. Ik voel dan ook echt rust. Met kerst zijn we ook dicht. Dan gaan we skiën in Tsjechië. De dagen dat ik werk zijn lang, dus ik kan makkelijk voor mezelf vakantie pakken zonder mij er lullig om te voelen.”

Waar hoop je over vijf jaar te staan?

“Ik hoop dat we op dat moment gewoon lekker doen waar we zin in hebben. Als het moment van ‘Alfred kookt’ voorbij is dan komt er wel weer iets nieuws. Het is mooi dat Alfred Kookt voor mij geslaagd is. Dat we ondanks corona en van alles en nog wat stabiel draaien. Maar als we na vijf jaar, of na een bepaalde huurperiode, denken ‘we willen wat anders’ dan gaan we niet krampachtig vasthouden aan de huidige zaak. Wij deinzen niet terug voor nieuwe dingen. We zijn hier heel flexibel in.”

 

Je vindt Alfred Kookt in de Kapelstraat 2, 7311 BK Apeldoorn. De openingstijden zijn van woensdag tot en met zondag van 10:00 tot 21:00.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!