In beeld: Gert Sturre over waarom 65-plussers waardevolle werknemers zijn

Zaterdag 22 april 2023

Door Nikki Vredenberg

Gert Sturre begon in 2012 een uitzendonderneming voor 65-plussers. De impact daarvan blijkt groot en niet alleen op de arbeidsmarkt, maar ook op het leven van senioren: door aan het arbeidsproces deel te nemen, blijven zij langer vitaal. 

Over Gert Sturre

Gert Sturre staat bekend om zijn openheid, ruimdenkendheid, doortastendheid en optimisme. Hij geniet van kleinkunst in zijn vrije tijd, zowel het beluisteren als bekijken ervan, en hij is een liefhebber van trappistenbier. Soms waagt hij zich zelfs aan het brouwen ervan. Met zijn brede interesses en positieve instelling, is Gert een persoon die altijd openstaat voor nieuwe ervaringen en uitdagingen.

Over Gert:
Geboren op: 25 januari 1968 in Apeldoorn 
Verliefd, verloofd, getrouwd: Verliefd 
Kinderen: twee
Raakt geïnspireerd door: 10 fundamentals van Ghandi
Hekel aan: Opdringerige mensen 
Wilde vroeger worden: Docent 
Favoriete film: Pay it forward
Levensmotto: Accepteer en respecteer iedereen.

Vitaliteit en verbinding

Een jaar nadat de drukkerij waar hij werkte als hoofd verkoop falliet was gegaan, startte hij VELUWE65PLUS uitzendbureau. Hoewel Gert ging ondernemen om voor zichzelf inkomen te genereren, kwam hij er al snel achter dat het uitzendbureau een bredere functie vervult dan alleen het invullen van vacatures. De 65-plus-uitzendkracht wordt in beweging gebracht en dat leidt tot meer vitaliteit en een betere gezondheid. Daarnaast komt hij/zij in contact met anderen, wat een sociaal isolement helpt voorkomen. Allemaal prachtige bijkomende resultaten waar Gert erg blij van wordt en trots op is.

Sociaal ondernemen

Deze bijkomende resultaten deden Gert beseffen dat hij niet zomaar een doorsnee onderneming was begonnen, maar één met een sociaal doel: senioren langer vitaal houden. Daarom sloot hij zich aan bij Sociaal Enterprise NL. Met de winst die het uitzendbureau genereert organiseert (of steunt) VELUWE65PLUS gezellige activiteiten die senioren in beweging en met elkaar in verbinding brengen. Gert: “Laatst hadden we een jeu-de-boules-avond, maar we organiseren ook wandelingen, tennisclinics en fietstochten.”

Oplossing voor personeelstekort

Aanvankelijk kreeg Gert weleens het verwijt dat het inzetten van gepensioneerden een vorm van verdringing op de arbeidsmarkt is. Maar dat ziet deze ondernemer niet zo. Hij vertelt: “Het gaat in ons geval veelal om bijzonder flexibele inzet. Met bijbaantjes is de doorsnee werkzoekende niet geholpen. Die heeft vooral een stabiel inkomen nodig. Voor de AOW’er zijn de verdiensten van ondergeschikt belang. Die heeft immers al een gegarandeerd inkomen en vaak ook een aanvullend pensioen. Bovendien is er nu zo’n schreeuwend tekort aan personeel dat langzaam maar zeker iedereen inziet dathet inzetten van pensionado’s een deel van het personeelstekort kan oplossen.”

Gelukkig zien steeds meer werkgevers de voordelen van het inzetten deze groep. “Onze opdrachtgevers zijn in elk geval erg enthousiast. Ik hoor altijd dat ze zeer tevreden zijn over onze uitzendkrachten. Die zijn zeer gemotiveerd, erg flexibel inzetbaar, loyaal en ook nog eens voordelig omdat er geen pensioenpremie meer betaald hoeft te worden” aldus Gert.

Lokaal ondernemen

VELUWE65PLUS plaatst uitzendkrachten bij voorkeur zo dicht mogelijk bij huis. “Ze hoeven dan niet veel reiskilometers te maken,” zegt Gert, “maar ik vind lokale initiatieven en lokaal ondernemerschap ook heel belangrijk.” Hij heeft zich jarenlang als bestuurslid van het ABC (Apeldoorns Business Collectief) ingezet voor het stimuleren van lokaal ondernemerschap. “Zoek je zakenpartners, klanten en leveranciers toch bij voorkeur dichtbij. Daarmee versterk je de economie van je eigen leefomgeving.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!