In Beeld: Jack Overtrek, al 30 jaar lang een bekend gezicht op de markt

Zaterdag 27 november 2021

Door Tim Uilen

De laagste prijzen aanbieden, glimlachend een praatje met klanten doen en met vol genot op de markt staan, Jack Overtrek doet het gewoon al 30 jaar. Nee, hij heet niet met puur toeval Jack Overtrek. Henk-Jan Molenbroek is zijn echte naam, hij kwam een ruime tijd geleden met zijn handelsmerk Jack Overtrek en het is ook bijgebleven. Hij komt uit Ugchelen, maar is op meerdere plekken wel echt bekend. Hij staat in Staphorst, Nunspeet, Nijkerk en ook in Apeldoorn op de markt. Om zijn jubileum te vieren, kijken we samen met hem terug op 30 jaar glimlachen, markt en bedtextiel.

Over Jack

Geboren op: 21 januari 1970
Relatie: samengesteld gezin met 4 kinderen, waarvan 2 zoons ook op de markt werken
Is gek op: sushi en bokbier
Ik wil wel een dagje ruilen met: niemand
Motto: “Ik gun iedereen net zo’n mooi en goed leven als wat ik heb”

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Jack Overtrek en ik sta al 30 jaar op de markt. Ik ben begonnen met een kleine kraam en ben doorgegroeid naar de grote kraam die ik nu heb. De dekbeddenkant heb ik gekozen omdat mijn ouders ook met bedtextiel bezig waren. Toen ik voor mezelf begon had mijn vader ook een bedrijf in Apeldoorn met onze familienaam: Molenbroek. Die naam kon ik dus niet gebruiken, dus moest ik iets anders verzinnen. Vandaar de naam Jack Overtrek. Ik moest er iedere keer om lachen en het moet ook kort en krachtig zijn. Bijvoorbeeld V&D, Gall & Gall, kort maar krachtig. Dus ik deed Jack Overtrek, gewoon een beetje uit de duim gezogen. Mijn website heet Joop Kussensloop, dat is dus meer de naam voor op het internet.”

 

Ik sta nog steeds op de markt omdat het gewoon mijn ding is. Ik ben gewoon in hart en nieren marktkoopman.

 

De beddengoedwereld is een grote, ook in Apeldoorn. Wat doe jij om er bovenuit te steken?

“Het is inderdaad een hele grote wereld, absoluut. Ik ben echt een prijskweker, dat is het voornaamste. Daarnaast is service ook heel belangrijk, ik bezorg vaak zelf ook dingen bij de mensen thuis, dus dat is een stukje wat ik ook verleen. Mijn verkooppraatje helpt volgens mij ook wel. Maar ik zou zeggen een prijsduiker zijn, dat is echt het voornaamste. Goedkoper zijn dan de schreeuwers op het internet en ook echt goede producten verkopen. Ik ben geen Action ofzo, ik ben echt een speciaalzaak op de markt.”

Waarom ben je eigenlijk de markt opgegaan?

“Het vrije leven, dat leek me wel wat. Ik heb ervoor een aantal maanden in een supermarkt gewerkt, heb ook nog kranten bezorgd en borden schoongemaakt, maar dat vond ik allemaal niks. Op de markt staan heb ik veel plezier mee, maar er gaan behoorlijk veel uren in. Een normale baan hebben is qua uren veel makkelijker. De markt opgaan was ook een deel uitdaging en bewijzen dat ik echt wel iets kon doen. Mensen dachten dat ik niks ging worden, dus ik wilde wel iets bewijzen. Ik sta nog steeds op de markt omdat het gewoon mijn ding is. Ik ben gewoon in hart en nieren marktkoopman. Tijdens de coronaperiode en lockdowns heb ik nog gekeken of er nog iets anders was naast de markt, maar ik kwam gewoon elke keer op de markt terug. Wat ik zelf doe, op dit moment, is gewoon het leukste. Lekker met mijn eigen vrijheid.”

 

Het is eigenlijk een uitstervend beroep, op de markt staan. Het wordt ook gewoon steeds lastiger om je boterham te verdienen.

 

Je benoemt de coronaperiode al even, hoe lastig is dat voor je geweest?

“Dat is een hele ommekeer in mijn leven geweest. Ik ging van 7 dagen werken in de week, naar 2 dagen. Vrijdag werkte ik dan bij een bloemenjongen op de markt in Nijkerk, ook om mijn klanten een beetje te bedienen. Daarnaast heb ik dus van alles geprobeerd; ik ben met een fruitboer mee geweest, met een groenteboer, om toch te kijken of er iets leukers is dan mijn eigen handel. Het was daarom ook echt heerlijk om weer op de markt te kunnen staan, dat was echt een genot. De vaste klanten hebben ook op mij gewacht, dat is natuurlijk mooi. Het lastige blijft toch wel het internet, want tijdens de coronaperiode hebben die echt de bovenste hand gekregen. Dan blijft er voor ons op de markt helaas minder over.”

Wat is in die 30 jaar dat je er staat, naast de coronaperiode, de grootste verandering die je mee hebt gemaakt?

“Het hele koopgedrag is veranderd. Vroeger kwamen de mensen langs voor koopjes, tegenwoordig komen mensen meer voor de gezelligheid en daarna een visje ofzo. Verder zijn ook veel mensen weggegaan. Toen ik begon was ik de 7e met bedtextiel op de maandagmarkt, ik ben uiteindelijk de laatste die is weggegaan van de maandag. Het is eigenlijk een uitstervend beroep, op de markt staan. Het wordt ook gewoon steeds lastiger om je boterham te verdienen.”

 

Positieven (aan op de markt staan) zijn zeker wel de vrijheid en de gezelligheid. Ik heb gewoon een mooi leven.

 

Wat zijn de positieven en negatieven aan op de markt staan?

“Positieven zijn zeker wel de vrijheid en de gezelligheid. Ik heb gewoon een mooi leven. Misschien zou ik wel iets meer vrij willen zijn, qua uren, maar ik ben dan toch iets te gedreven. Natuurlijk gaat er ook veel tijd inzitten, je moet namelijk heel veel doen om aan je boterham te komen. Zeker in deze tijd, er moet gewoon veel binnenkomen om je kosten bij elkaar te krijgen. Dat is gewoon heel lastig. Corona heeft daar niet aan meegewerkt en het internet al helemaal niet.”

Ondanks dat krijg ik het gevoel dat je er niet mee wilt stoppen, dus wat zit er in de toekomst van Jack Overtrek?

“Ik heb het goed voor mekaar. In al die jaren heb ik een goed aantal garageboxen verzameld, die verhuur ik momenteel. Zo heb ik een beetje een basis kunnen leggen en is dat een vast inkomen geworden. Ook heb ik een uitzendbureau als klant, daar heb ik tijdens de coronatijd veel bedtextiel aan kunnen verkopen. Met beide ben ik blij, want dat zorgt er ook voor dat ik op de markt kan blijven staan. Zonder deze neveninkomsten is dat gewoon niet meer haalbaar en van de markt alleen kan ik niet mijn huishouden draaiend houden.

Als ik ooit nog iets anders zou doen, dan moet het wel gezellig zijn. Ik ben echt een mensenmens en moet ook onder de mensen blijven. Daarnaast zou ik toch wel graag de zaterdag vrij hebben. Ik begon al op mijn 13e met de zaterdag werken, maar de zaterdag vrij hebben is wel erg leuk. Tijdens de coronaperiode had ik ook niks op de zaterdag en dat was super gezellig. Toen was er niet eens iets open en vrij weinig om te doen, dus als het normale leven weer een beetje terugkomt lijkt me het een ideale dag om vrij te zijn.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!