In Beeld: Jantine Rensink van tweedehands kledingwinkel ’t Maatje

Zaterdag 17 juli 2021

Door Carla van Vliet

‘Voor kleding en een praatje, loop je binnen bij ’t Maatje’. Dit staat buiten op het bord voor de tweedehands kledingwinkel ’t Maatje in winkelcentrum de Maat. Uitnodigend. Een kijkje binnen geeft je direct het gevoel welkom te zijn. De kleding hangt keurig geordend op rekken. Nu nog op maat, binnenkort zal dit op kleur gaan. De wanden zijn deels verdwenen achter rekken met sieraden, kasten met decoratie voor in huis en er staan bakken met zwemkleding. We gaan in gesprek met eigenaresse en goedlachse Jantine Rensink.

Jantine, hoe ben je hiermee gestart?

“Ik heb jarenlang vanuit huis kleding verkocht, gewoon om geld te verdienen, maar ook omdat ik het ontzettend leuk vind om te doen. Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby. Omdat ik alleen tweedehands kleding verkoop ben ik afhankelijk van de inbreng. Toen de mensen maar spullen bleven brengen, groeide ik daardoor echt letterlijk uit mijn zolderkamer. Ik zou eerst samen met een vriendin een fysiek winkeltje gaan beginnen, maar zij kreeg onverwachts ander werk. De droom bleef voor mij bestaan. Gelukkig bleek mijn huidige partner, Gregory Wolfswinkel, dezelfde droom te hebben en samen zijn we dit begonnen. Het ondernemen, het handelen zit ons allebei in het bloed. Gregory heeft wel een detailhandelopleiding gevolgd, maar ik heb mezelf alles eigen gemaakt. En samen genieten we ervan.”

 

Het voelt fantastisch om mensen in de minima, die heel erg weinig te besteden hebben, toch helemaal in nieuwe kleren te hijsen.

 

Hoeveel tijd steken jullie hier in?

“We zijn 6 dagen per week open. Dat is best veel, misschien kunnen we ooit de maandagmorgen gesloten blijven. Sinds we in maart officieel open zijn gegaan, zijn we nog steeds druk bezig met opstarten. We moeten even uitvinden wat het beste voor ons werkt en voorlopig werkt dit. Als de kinderen naar school en de peuterspeelzaal zijn, kunnen we hier ’s morgens allebei aanwezig zijn. De middagen werken we om en om. Zo zal het ook in de vakanties gaan.”

Wat is je motivatie voor deze zaak?

“Ten eerste is het een hobby. Ik krijg gewoon energie van verkopen. Maar de glimlach op het gezicht van de klanten is natuurlijk ook goud waard! Het voelt fantastisch om mensen in de minima, die heel erg weinig te besteden hebben, toch helemaal in nieuwe kleren te hijsen. De mensen genieten er zo ontzettend van en daar genieten wij op onze beurt dan weer van. We krijgen wel eens de opmerking: ‘Jullie zijn veel te goedkoop!’, maar we kunnen er zoveel mensen mee helpen. Klanten voor nog geen €15 aankleden is toch prachtig. We laten het lekker zo.”

Met deze lage prijzen…heb je nog andere inkomsten?

“Zeker! Onze online verkoop gaat ook erg goed. Ik plaats regelmatig foto’s op Facebook, zodat mensen die slecht ter been zijn dit dan kunnen bestellen. Voor €1 extra brengen we het zelf bij de mensen thuis. We verkopen ook kleding op onder andere Vinted en Marktplaats. En daarnaast zijn we ook inbreng- en afhaalpunt voor vijf verschillen pakketdiensten. Zo kan het zomaar gebeuren dat iemand alleen maar een pakketje komt brengen, maar toch even bij ons blijft hangen om te winkelen.”

 

Wij zijn van mening dat ondernemers elkaar onderling kunnen steunen.

 

Is deze winkel alleen voor de minima?

“Daar zijn we wel op gericht, maar in principe is iedereen welkom. Mensen kunnen bij ons betalen met hun stadspas, maar worden niet geregistreerd of moeten een bewijs overleggen of zo.”

Wat verkoop je allemaal?

“Dames-, heren, en kinderkleding. In alle kleuren en maten. We hebben veel nieuwe sieraden. Ja, echt helemaal nieuw! Het is een partij die we leuk konden overnemen en dat kunnen wij dan weer tegen een leuke prijs verkopen. We hebben een kringloop-koopjes-kast met decoratiespulletjes voor in huis, dat staat ook nog eens gezellig. We houden ook leuke acties. Bijvoorbeeld: we hebben een inbrengpot. Degenen die kleding komen inbrengen krijgen van ons een lot en om de week wordt er iets verloot. Je moet dan denken aan een bloemenbon, een flesje rosé, of zoiets.

Ook voor mensen die niets inbrengen hebben wij op Facebook zeer regelmatig leuke acties. Wij zijn namelijk van mening dat ondernemers elkaar onderling kunnen steunen. Je vind in onze winkel allerlei visitekaartjes en regelmatig verloten we van die andere ondernemers een actie. Een nagelbon, een bloemenbon of een massagebon zijn dan fijne prijzen. We doen de trekking altijd live op Facebook.”

Gregory, wil jij nog iets kwijt?

“Naast al deze acties die Jantine noemt werken wij hier ook aan duurzaamheid. We zien dat mensen zich bewust worden van het belang van recyclen, van hergebruik. Ik denk dat corona heeft versterkt dat mensen zien dat ze helemaal niet zoveel kleding nodig hebben en dat ze hun kleding graag een tweede leven willen geven. Omdat we er niet alleen voor de minima zijn, maar iedereen welkom heten, hebben we ook klanten uit een hoger/duurder segment en als zij kleding inbrengen hebben wij ook vaak mooiere spullen. Dat levert weer een mooi stukje maatschappelijke betrokkenheid op.”

Heb je een motto Jantine?

“Niet één vast motto, maar kijk eens hier bij de kassa. Hier ligt een hart met de tekst ‘een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’, een Happy Stone met de tekst ‘Geloof in jezelf’ en een gehaakt hartje, gemaakt ‘with love’. Dit is precies wat we willen uitstralen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

InBeeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!