In beeld: Joost Leferink over het belang van sociaal ondernemen

Zaterdag 11 februari 2023

Door Nikki Vredenberg

Joost Leferink is een echte netwerker. Zo vertelt hij dat de meeste dingen in zijn leven via het netwerk op zijn pad zijn gekomen. Hij maakt zich hard voor een socialer Apeldoorn en werkt hard om bedrijven de voordelen van sociaal ondernemer in te laten zien. Hij is consulent mantelzorg jongeren bij Stichting de Kap en Business Developer energietransitie. Hij vertelt over zijn loopbaan, de keuzes die hij maakt, geeft zijn visie op een betere wereld en meer.

Over Joost Leferink:
Geboren: in Apeldoorn op 11 augustus 1987
Verliefd, verloofd, getrouwd: getrouwd
Kinderen: twee kinderen (6 en 8)
Raakt geïnspireerd door: verdiepende gesprekken.
Hekel aan: toenemende polarisatie. Laten we meer echt met elkaar praten!
Favoriete podcast: ecosofie

Hoe ziet jouw carrièrepad er sinds de middelbare school uit?

“Ik heb commerciële economie gestudeerd aan de HAN. Als onderdeel van mijn afstuderen ontwikkelde ik een klantenenquête die het bedrijf ‘Hollander Techniek’ won. Toen ik er langs ging om de prijs uit te reiken kreeg ik er een baan aangeboden. In plaats van te solliciteren ben ik ter plekke het gesprek aangegaan. Dat is ook wel een rode draad in mijn leven; de meeste dingen op mijn pad komen uit het netwerk.”

Welke functie kreeg je bij Hollander techniek?

“Binnen Hollander techniek ben ik tendermanagement gaan doen. Dat was in de tijd dat bouwteams in opkomst waren. Waarbij het draaide om samenwerken met onder andere architect, aannemer en een adviseur. Er ontstond focus op het gezamenlijke belang: het gebouw centraal in plaats van de individuele rol van bijvoorbeeld de architect, installateur of aannemer.”

Hoe ben je vanaf daar voor jezelf begonnen?

“De laatste jaren ben ik vooral bezig geweest met business development. Ik wilde graag helpen bij het neerzetten van verschillende concepten gebaseerd op maatschappelijke ontwikkelingen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het klimaatakkoord van Parijs en de energietransitie. Bedrijven kregen eisen en verplichtingen rondom hun energieverbruik. Ik ben daar conceptueel mee bezig gegaan. Wat kunnen bedrijven doen om bij te dragen aan het klimaatakkoord? Hoe krijg je mensen bij elkaar rondom een gezamenlijke uitdagingen? Van dit soort vraagstukken waarbij het menselijke aspect en samenwerking centraal staan wordt ik erg enthousiast! Door voor mezelf te beginnen kies ik opdrachten die daarbij aansluiten.”

Waaraan moet een opdracht voldoen?

“Ik kwam erachter dat ik drie dingen belangrijk vind om mee bezig te zijn. Als eerste is dat het werken met mensen, samen (sociaal) ondernemen. Daarnaast moet het een maatschappelijke onderwerp zijn. Denk aan klimaat, energietransitie of participatie. Als derde hecht ik veel waarde aan sport, omdat sport echt een verbindende factor is. Door samen te sporten ben je niet alleen aan het bewegen, wat gezond is, maar bouw je ook een ander soort band op. Hierdoor kun je weer makkelijker een gesprek aangaan. Of dit nou fietsen, padel of iets heel anders is, dat maakt niet uit. Je kunt ook als team meedoen aan de Midwintermarathon. Dan ga je van tevoren bijvoorbeeld samen trainen wat ook weer een band schept. Elkaar spreken in een andere setting die toch veilig voelt maakt andere dingen los in mensen. We komen dan los uit het gewenste gedrag en komen meer tot onszelf.”

Hoe breng je dit over aan opdrachtgevers?

“Ik probeer bedrijven ervan bewust te maken dat er ook andere manieren zijn om hun doelstellingen te behalen, door andere bedrijven in te schakelen waar bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Ik probeer klanten bewust te maken van de waarde die het oplevert. Hierbij gaat het niet alleen over finciele waarde, maar ook over klantwaarde of maatschappelijke waarde. Ik vind het belangrijk om het menselijke eruit te halen en om verder te kijken dan financiële KPI’s.”

Klopt het dat je ook bij de Kap werkt?

“Ik werk inderdaad parttime bij de Kap in loondienst. Daar houd ik me bezig met jonge mantelzorgers. Dit zijn jongeren die opgroeien in een gezin met zorg. Denk aan een broer of een zus met een aandoening of bijvoorbeeld voor ouders met een psychische of lichamelijke aandoening. Eén op de vier jongeren komt hiermee in aanraking. In samenwerking met scholen, verenigingen, bedrijven en (maatschappelijke) organisaties organiseer ik bewustwording en ondersteuningsaanbod voor deze groep jongeren.”

Je bent ook bestuurslid van de vrienden van Parc Spelderholt. Wat is Spelderholt?

“Parc Spelderholt is voor mensen met een verstandelijke beperking. De studenten volgen een ontwikkelingstraject waarin ze (zelfstandig) leren wonen, ze volgen een opleiding en doen werk ervaring op. De meesten zijn begin twintig. Zij kunnen bij Spelderholt een gecertificeerd diploma halen. Na de opleiding kunnen ze aan het werk binnen het vakgebied dat ze hebben geleerd en kunnen passende woonplek zo veel mogelijk zelfstandig wonen.”

“Het mooie vind ik de ambitie dat ze studenten worden gewaardeerd naar de waarde die ze leveren. Er wordt echt gekeken naar hun competenties. Mijn rol is om bedrijven kennis te laten maken met Parc Spelderholt. Op die manier breng ik verschillende werelden bij elkaar.”

Wil je de lezer nog iets meegeven?

“Blijf dichtbij jezelf. Ik heb vaak meegemaakt dat mensen in het bedrijfsleven een rol spelen. Dan ontdek je tijdens bijvoorbeeld een werkuitje een hele andere kant van iemand. Mensen die het gevoel hebben een rol te moeten spelen zitten waarschijnlijk gewoon niet op hun plek. Doe iets wat goed bij je persoonlijkheid past, zodat je dicht bij jezelf kunt blijven.”

Wat hoop je voor de toekomst?

“Ik zou het mooi vinden als mensen er steeds meer voor open komen te staan om eens een hele andere mening aan te horen. Dat ze het echte gesprek met elkaar aan gaan om hun gezamenlijke drive te ontdekken. Dat kan dan echt op alle gebieden zijn, van werk tot gezinsleven sport of cultuur. Dat vind ik echt mooi, dat iedereen een gezamenlijke interesse kan vinden.”

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!