In beeld: Jort Deelman van Jort filmt.

Zaterdag 7 januari 2023

Door Nikki Vredenberg

In 2019 richtte Jort Deelman (23) zijn bedrijf Jort filmt. op. Inmiddels bestaat het team uit vijf en staan er al heel wat projecten in het portfolio van Jort filmt. Jort vertelt over zijn weg naar het zijn van een filmmaker, over de start van zijn bedrijf, over het hebben van personeel en nog veel meer.

Over Jort Deelman:
Geboren: op 18 juni 1999 in Apeldoorn
Verliefd, verloofd, getrouwd: Verliefd
Favoriete film: Ford vs ferrari
Levensmotto: Die van Pippi Langkous: Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan. 

Hoe ben je begonnen met filmen?

“Het begon als hobby. Mijn broertje voetbalde en ieder jaar had je de world cup bij WSV. Mijn vader had een camera en daarmee ben ik toen op dat toernooi begonnen met filmen. Toen ik negen was maakte ik stop-motion filmpjes met mijn lego.”

Hoe is Jort Filmt ontstaan?

“Ik deed de mavo op de KSG en had bedacht dat ik economie ging studeren. Toen vroegen mijn ouders of ik niet liever iets met film wilde gaan doen. Daar was ik in mijn vrije tijd altijd al heel erg mee bezig. Ik had er alleen nooit over nagedacht dat ik daar echt iets mee kon doen. Dat ik bijvoorbeeld filmmaker kon worden. Films maken is voor Hollywood dacht ik altijd. Toen ben ik naar de open dag gegaan van het Grafisch Lyceum in Utrecht en ja, ik was gelijk verkocht.”

“Dus na de middelbare school begon ik daar. Naast school werkte ik in de Albert Heijn, maar daar was ik op een gegeven moment wel een beetje klaar mee. Doordat ik al redelijk wat ervaring had met filmen, kon ik daar mee aan de slag. Af en toe maakte ik filmpjes voor mensen op verzoek en na een jaar stopte ik bij de Albert Heijn. Ik heb dat toen een jaar of anderhalf jaar gedaan en toen wilde ik er toch wel weer wat anders naast doen. Tijdens mijn studie heb ik twee hele goede stages gelopen waar ik veel leerde en ervaring opdeed en na mijn studie moest ik gaan nadenken over vervolgstappen. Moest ik doorstuderen op het HBO of wilde ik voor mezelf gaan beginnen? Ik maakte de keuze om te ondernemen. Met mezelf sprak ik af om het een jaar aan te kijken. Ervaren of ik het kan en of ik het leuk vindt. Nou, het bleek iets voor mij te zijn. Al na een half jaar wist ik dat ik wilde doorzetten en dat is nu drie jaar geleden.”

Wat maakte je voor films tijdens je studie, toen je het als bijbaan deed?

“Toen maakte ik films voor kleinere bedrijven met kleine budgetten. Dat was echt nog ervaring opdoen. Veel werken voor relatief weinig geld, maar ik deed wel iets wat ik echt leuk vond.”

Wat maakt jou een ondernemer?

“Dat vind ik lastig om te zeggen. Ik denk, het pakken van kansen als ze er zijn en dat ik niet bang ben voor de mening van anderen. Ik heb regelmatig gehad dat mensen om mij heen adviseren iets niet te doen of twijfelen aan mijn keuzes. Dat komt denk ik ook omdat zij zelf niet ondernemen, dan kijk je anders naar situaties.”

Om wat voor keuzes ging dat dan bijvoorbeeld?

“Als ik ging investeren in bepaalde apparatuur of toen ik personeel ging aannemen. Maar ik ben niet bang om keuzes te maken die verkeerd uit kunnen vallen.”

Wat zijn de grootste uitdagingen tot nu toe?

“In principe gaat alles heel goed. Mijn grootste uitdaging was waarschijnlijk om van één persoon op een slaapkamer te gaan naar waar ik nu sta met Jort filmt. Dat was altijd een doel, maar ik heb nooit echt een idee gehad van hoe ik het wilde vormgeven. En, ik weet niet of dat specifiek voor mij een uitdaging is, maar het vinden van de juiste klanten is een uitdaging. Dat zal het waarschijnlijk altijd wel blijven, denk ik.”

Hoe was corona voor jou?

“Ik ben begonnen tijdens corona. Ik denk wel dat ik er last van heb gehad, maar ik weet niet hoe. Ik begon met Jort filmt in september en corona kwam in februari. Of ten minste, toen begon het invloed te hebben op onze levens. Dus ja, ik bestond net een half jaar, maar die eerste maanden is vooral opstarten. Toen ik er echt helemaal klaar voor was, toen was corona er al.”

Hoe kom je aan je klanten?

“Ik krijg veel klanten via businessclubs en netwerken. Ook LinkedIn helpt mee. Als wij of klanten films posten dan zien anderen dat ook weer. Veel mond tot mond reclame en opbouwen van zakenrelaties. Ook sponsor ik veel. Ik sponsor de B-meiden van handbalvereniging Achilles en ik sponsor een padel- en squashbaan. En mijn naam staat heel groot op mijn auto. Die naamsbekendheid werkt ook heel goed.”

Hoe is het om mensen in dienst te hebben, vooral op jouw leeftijd?

“Ik heb nu twee werknemers in dienst en twee stagiaires. Soms is dat wel moeilijk. Als ik terugkijk naar mijn bijbanen bij Albert Heijn en Gijsberts dan moest ik altijd luisteren naar iemand die ouder is. Dat voelt heel normaal. Tussen mij en hen is er bijna geen leeftijdsverschil. Aan de ene kant is het fijn om een combinatie te hebben van een vriendschappelijke en zakelijke relatie, naar het kan ook lastig zijn. Het voordeel is wel dat ze respect hebben. Ze weten ook wat ik ervoor doe en laat en waar het vandaan komt. Als ik er geen energie in steek, hebben we allemaal geen salaris. Maar zonder hen lukt het mij ook niet. Een fijne wisselwerking.”

“Ik begon met stagiaires. Ik redde het niet meer in mijn eentje dus nam ik een stagiair aan. Dat ging goed en ik vind het ook heel leuk. Het is leuk om mensen dingen uit te leggen en ze een plek te bieden waar ze kunnen leren. Ik geef ook les op het ROC Aventus, een halve dag in de week. Dan geef ik les aan mensen van mijn leeftijd of iets jonger. Ik vind het alleen maar leuk om jonge mensen erbij te betrekken. We schelen dan misschien niet veel, ik merk wel dat ik ook van hun leer. Zij kijken alweer op een hele andere manier naar de wereld dan ik. Soms lijkt vier jaar leeftijdsverschil dan ineens een heel groot verschil.”

Ben je gestopt met leren?

“Absoluut niet. Mijn vak is constant aan het doorontwikkelen. Het scheelt dat alles uit de business online staat. Alles wat ik wil leren, kan ik online vinden. Ik ben en blijf altijd op de hoogte van de verschillende producten, merken, technieken, softwares en meer. En ook van de leerlingen van het ROC, mijn werknemers en stagiaires leer ik. En mijn werk stopt ook niet na 17:00 uur. Filmen is niet alleen mijn werk, ook mijn hobby. Ik kijk echt vaak in de avonden filmpjes op YouTube waardoor ik ook onbewust weer doorleer. Die interesse is er en blijft ook. Er op het gebied van ondernemerschap leer ik elke dag.”

Welk onderdeel van je werk vind je het leukst?

“Wat ik het leukst vind en ook wel het beste kan, zijn klantenrelaties onderhouden en het filmen zelf. Alles ervoor en erachter is ook leuk en kan ik ook wel, maar daar probeer ik meer een aansturende rol in aan te nemen. Daar zijn anderen ook wel echt beter in. Ik vind filmen echt fantastisch. Ik werk met Sony, dat is mijn favoriete merk voor mijn apparatuur. Dat is iets persoonlijks. Klanten zien dat verschil niet zo, maar dat is misschien de nerd in mij. Ik wil echt de allerbeste kwaliteit.”

Kun jij “gewoon” genieten van films of let je op het filmwerk?

“Ik kan dat over het algemeen wel redelijk uitzetten. Ik waardeer het filmwerk eerder dan dat ik er kritiek op heb. Ik weet hoe moeilijk het is om alles perfect in beeld te krijgen. Tuurlijk denk ik bij sommige programma’s wel eens ‘wat knap dat je dit kunt verkopen’, maar ik heb altijd respect voor mijn conculega’s.”

Wat doe je als je niet met film bezig bent?

“Ik hou heel veel van auto’s. Vooral van BMW. Alleen BMW eigenlijk. Ik heb een tijd een oude cabrio gehad, die ik zelf heb opgeknapt. En ik hou van pizza’s bakken. Echt helemaal vanaf het begin. Ook het deeg maak ik zelf. Ik zag een keer zo’n oven voorbijkomen op Instagram. Toevallig vroegen mijn ouders toen wat ik voor mijn verjaardag wilde. Sindsdien bak ik pizza’s. Lekker, peperoni.”

Wat hoop je voor de komende vijf jaar?

“Ik hoop vooral groot te worden in Apeldoorn. Dat als mensen denken aan video, dat ze denken aan Jort filmt. Dat Jort filmt een leuk videoproductie bedrijf is en blijft, waar mensen graag mee samenwerken. Dat anderen positieve ervaringen met ons en gedachten over ons werk hebben. En ik wil natuurlijk lekker doorgroeien met het bedrijf. Uiteindelijk zou ik ook wel graag een grote campagne op TV maken.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!