In Beeld: Kunstenaar Nard Kwast zoekt na Project Rembrandt vooral eigen stijl

Zaterdag 22 juni 2019

Door Marianne Zegwaard-Waanders

,,Sta je ineens tegenover Louis van Gaal. Ik moest echt wel even zoeken hoe ik daarmee om moest gaan. Uiteindelijk wil je dat de ontmoeting met een bekende Nederlander je niet afleidt van het creatieve schilderproces.” De, inmiddels zelf bekende Nederlander, amateurkunstschilder Nard Kwast uit Apeldoorn verwierf ‘naam en faam’ door deelname aan het populaire tv-programma Project Rembrandt. Wekenlang zaten meer dan een miljoen kijkers aan de buis gekluisterd en leefden in spanning mee wie de winnaar zou worden. Nard werd tweede en is daar heel blij mee: ,,Het was heel spannend en ik ben er natuurlijk erg blij mee. Het heeft mij echt een boost gegeven. Mooi ook dat nieuwslezeres Annechien Steenhuizen mijn expositie van 29 juni tot 14 september in de Grote Kerk in Apeldoorn wil openen.”

Wie is Nard Kwast

Nard is vader van twee zonen, woont in Apeldoorn en werkt in Arnhem. ,,Ik ben werkconsulent en begeleid mensen die een bijstandsuitkering aanvragen om te kijken of er andere wegen te bewandelen zijn zodat ze juist uit de bijstand blijven. Maatschappelijke dienstverlening dus alhoewel ik daarvoor één jaar werktuigbouwkunde studeerde en autotechniek heb afgerond. Dat bleek niet echt iets voor mij, dat maatschappelijke wel. Het bleek er er altijd wel in te zitten. Ik wilde met mensen werken. Bijvoorbeeld toen ik in de gevangenis in Arnhem werkte deed ik van alles met de mensen die daar zaten. Van muziek maken tot handvaardigheid. Dat creatieve had ik dus wel. Op de lagere school maakte ik al cartoons en tekeningetjes. Toen ik rond mijn 20e een bezoek bracht aan een museum in Gent, werd ik gegrepen door de schilderkunst. Ik vroeg me af of ik dat ook zou kunnen. Vanaf dat moment ben is mijn zoek- en ontwikkeltocht begonnen.”

Van tekeningetjes en cartoons naar de echte kunst. Dat is een constante zoek- en ontwikkeltocht.

Wat heb je met kunst en wat heeft gemaakt dat je zelf schildert?

Nard denkt even na, dan zegt hij: ,,De interesse in kunst is eigenlijk toevallig ontstaan, of liever gezegd bewust geworden. Ergens in een pannenkoekenhuis bij een kasteel hingen schilderijen die me mateloos intrigeerden. Zoals ik zei ik tekende altijd al wel en dat vond iedereen mooi, maar daar bleef het bij. Ik legde zelf ook geen verband. Maar na mijn bezoek aan een museum in Gent, bezocht ik meer musea en heb ik het schilderen opgepakt en allerlei technieken uitgeprobeerd. Toen ik les nam, ging het sneller. Ik ging naar de Vrije Tekenacademie in Amsterdam met het idee om iets met dat tekenen te doen. Toch wilde ik ook de klassieke meesters leren kennen. En als je daaraan begint, kom je op een oneindige weg waardoor steeds weer nieuwe paden opdoemen.”

Over Nard

Geboren: Delfzijl 1973
Heeft relatie met: Paulien
Kinderen: twee knappe zonen, Roel en Jippe
Wordt gelukkig met: bewegingsvrijheid als ik muziek kan maken of kan schilderen
Trots op: dat ik aanpak, ook als mensen zeggen dat het niet kan
Geïnspireerd door: bezoeken aan grote musea
Favoriete eten: Pizza
Welk boek ligt op het nachtkastje: werk van Deepak Chopra
Favoriete Muziek: dit wisselt enorm, soms luister ik Deadmau5, maar als ik schilder beluister ik werken van Bach. En om het nog gekker te maken heb ik behoorlijke heftige Metal gespeeld in een band en luister ook nog weleens 😉
Levensmotto: goed zijn voor de mensen om mij heen, uit het leven halen wat erin zit en vooral leven in brede zin van het woord.
Rembrandt of Vermeer: Rembrandt!! Vermeer ben ik niet zo dol op. 

Wat heb je specifiek met Rembrandt en heeft dat je doen besluiten mee te doen aan het programma Project Rembrandt?

Nard hoeft niet lang na te denken: ,,Ik heb mezelf niet opgegeven hé? Maar wat ik werkelijk fenomenaal vind aan Rembrandt zijn z’n oude portretten, bijvoorbeeld Margaretha de Geer. Hij brengt zoveel leven in die koppen. En ook weet hij luchtigheid in zijn beelden te brengen, prachtig! Hij is knettergoed. Over het programma, mijn zwager stuurde mij de oproep ‘Kandidaten gezocht voor het project Rembrandt’ door.  Ik zat met onze jongste zoon Jippe in de kamer en vroeg hem of ik het zou doen. ‘Ja’ zei hij zonder op te kijken.” Nard moet lachen: ,,Volgens mij zat hij gewoon in zijn computerspel hoor. Dat vond hij denk ik belangrijker. Ik heb het tóch gedaan en ik bén uitgenodigd.”

Uiteindelijk had ik het draaien van de camera’s niet eens meer in de gaten.

Maar dan ben je er nog niet.

,,Nee, zeker niet alhoewel de mensen van het Rijksmuseum al wel hadden gezegd dat mijn werk echt goed was. Voor zo’n programma gaat het er bij de casting echter ook om hoe iemand omgaat met de camera. Dat moest wel kloppen. Ik wist niet wat me te wachten stond, maar uiteindelijk ging het heel soepel. Tijdens het schilderen had ik het filmen helemaal niet zo in de gaten. Mijn oudste zoon Roel was met de eerste kennismaking mee. Dat was heel fijn, want ik voelde me daardoor echt gesteund en had niet het idee dat het helemaal een kruisverhoor werd. Nee, het ging eigenlijk heel goed. Ik zou na een paar dagen bericht krijgen en het werd een JA. Daarna begonnen de opnamen. Je hebt helemaal geen idee hoe professioneel het eraan toegaat. Ze draaien zo’n productie wel met 30 man. We moesten er ook inkomen, maar gaandeweg leerden we elkaar kennen. Het was een geweldige ervaring.”

Wat zijn de belangrijkste lessen?

,,Eigenlijk niet eens zozeer op het vlak van schilderen, maar wel over het naar buiten treden met mijn werk. Dat werk is er namelijk al. Ik heb minder schroom nu om bijvoorbeeld een galerie binnen te lopen. Dat vond ik moeilijk. Je bent als kunstenaar best kwetsbaar. En bijvoorbeeld met Louis van Gaal. Je bent dan met een kleine groep die onder een vergrootglas ligt. Ik ben niet zo’n held en als er dan ineens meer dan een miljoen mensen zien hoe je een man als Van Gaal tekent. Wanneer kom je nou in zo’n situatie? Ik zou dat ook niet zomaar durven. Nee, dat heeft het me gebracht, meer te laten zien wie ik nu ben in mijn, zeg maar ‘second’ loopbaan als kunstenaar. Dat is een hele stap.”

Geen verstand van kunst? Mensen herkennen schoonheid, zowel in schilderkunst als in muziek.

Waaraan herkennen mensen echte kunst?

Het is even stil en Nard nipt aan zijn koffie: ,,Mensen zeggen vaak dat ze er geen verstand van hebben. Maar, toch herkennen mensen echte schoonheid. Ze voelen wel wat iemand erin heeft gestopt en vanuit welk oogpunt iets is gemaakt. Wat ik zelf heb, is dat daar waar ik het meest mee geworsteld heb, daar krijg ik de meeste reacties op. Heel wonderlijk, het is universeel. Net als mooie muziek. Mensen herkennen dat.”

Welke stap wil je maken voor jezelf als kunstenaar?

,,Ik wil meer ruimte en tijd hebben om mooie dingen te maken. Dat vind ik heel belangrijk. Want ik wil creëren. Dat ik bijvoorbeeld een aantal dagen in de week de gelegenheid heb volledig bezig te zijn met mijn schilderwerk. Dat is nu soms een echte ‘struggle’, dat blijft zoeken. Want je moet je hoofd erbij houden. Vooral bij de dingen waar je niet uitkomt. Dan heb je het nodig om vrij te zijn. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met iets anatomisch. Dan is mijn vrouw de klos en moet ze haar arm weer eens in een bepaalde positie houden en ik maar weer proberen. En nu met goud werken, dat is ook spannend. Tja, schilderen is een diepe behoefte en passie, maar het vraagt veel concentratie.”

Ik wil met mijn werk vooral een verhaal vertellen.

En wat mag het publiek nog van jou verwachten?

Nard lacht: ,,Haha…..ik blijf veranderen. Dat heeft het programma me wel gebracht. Een beetje uit het brave en zonder emotie, zoals de stillevens. Dat is wel mooi, maar toch ook vaak veel techniek. En dat wat ik qua techniek geleerd heb, wil ik ook leren loslaten. Meer vanuit mijzelf, want ik wil een verhaal vertellen. Mythes, sagen en de sprookjeswereld boeien me enorm. Daar wil ik iets mee. Wat dat wordt? Ik weet het nog niet, ik zal waken voor kitsch, maar vooral werken aan kunst. Daar is het mij om te doen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!