In beeld: Maartje Nuesink-Vondeling over de uitdagingen van een business mom

Zondag 26 maart 2023

Door Nikki Vredenberg

Maartje Nuesink-Vondeling is eigenaar van Momtrepreneur; een businessclub voor moms met een bedrijf, Gold Works workspace; dé werkplek van Apeldoorn en The Red Bird Company; waar ze aan communicatieprojecten bij onder andere overheden werkt. Met haar man en twee kinderen vormt ze een gezin en ze kent de verschillen tussen de meningen over mannelijke en vrouwelijke ondernemers maar al te goed. Openhartig vertelt ze over haar bedrijven en het ontstaan ervan en over de uitdagingen voor een business mom. Niet alleen de persoonlijke uitdagingen, maar ook de constant aanwezige oordelen van mensen om haar heen.

Over Maartje: 
Geboren: in 1986 in Apeldoorn
Verliefd, verloofd, getrouwd: getrouwd met Stephan
Kinderen: 2 jongens, Mats 8 en Jilles 11
Raakt geïnspireerd door: ondernemers én ondernemende vrouwen die in voor en tegenspoed een bedrijf weten op te bouwen met alles wat erbij komt kijken.
Hekel aan: achter iemands rug negatief over iemand praten.
Favoriete boek: De Alchemist; vroeger vond ik het een stom boek, maar nu ik meer levenservaring heb – gewoon ouder ben dus – snap ik het veel beter.
Leerzaam boek: Iemand tipte mij over de ‘E-myth’, een super interessant en herkenbaar boek over ‘groeien met je bedrijf’
Favoriete podcast: Vedder en Vedder, De Communicatie Podcast en natuurlijk de Momtrepreneur Podcast!
Levensmotto: Ik zou willen dat we elkaar wat meer zouden gunnen.

Wie is Maartje

“Ik ben in Apeldoorn geboren en getogen en heb altijd grote binding gehad met deze stad. Ik woon, werk, voetbal hier, ging er naar school en mijn familie woont er. Mijn man zou mij omschrijven als chaotisch en als iemand vol goede ideeën. Je kunt altijd bij me terecht. Bel me als er wat is en ik sta direct bij je op de stoep. En tegelijkertijd ben ik die vriendin die steevast te laat terug appt, als ik al terugapp. Ook ben ik altijd in voor iets leuks, iets spontaans en voor feestjes. Mijn familie en vriendenkring  is heel belangrijk voor mij.”

Van KSG naar een eerste bedrijf

Na het VWO op de Apeldoornse KSG deed ze een poging tot Integrale Veiligheidskunde. Dit uitstapje duurde niet lang. “Ik stopte en ging aan de slag bij Lukkien Autobekleding als receptioniste. Daar werkte ik in een super leuk team en ik heb er veel geleerd. Toch leek een studie me uiteindelijk een goed idee en tijdens mijn studie aan de HEAO liep ik mijn stage bij de Gemeente Apeldoorn hangen op de communicatie afdeling. Zo was ik betrokken bij grote Apeldoornse evenementen zoals het WK Beach volleybal en de Giro d’ Italia. Ook daar had ik echt weer super leuke collega’s, maar voelde ik het toch weer kriebelen om nieuwe stappen te zetten. Ik besloot om mijn vaardigheden als communicatie adviseur breder in te gaan zetten en zo ontstond mijn bedrijf ‘The Red Bird Company’.”

 

 Je denkt dat je hier voor je bureau en de wifi komt, maar je krijgt ook collega’s, gezelligheid en inspiratie.

 

Dé werkplek van Nederland

“Ik werkte in 2019 veel thuis en daar werd ik gek van, ik zat echt binnen te verpieteren. Gelukkig werkte ik toen regelmatig met twee anderen samen, Robine en Shantall, die hetzelfde gevoel hadden. We spraken meestal af bij Van der Valk waar we dan de hele dag werkten. Het was echt een top plek, maar uiteindelijk verdiende ik geld om uiteindelijk aan het einde van de dag daar de rekening af te tikken. Toen besloten we een locatie te zoeken waar we konden werken, maar ook waar we met klanten om de tafel konden zitten. We vonden een prachtige, ruime plek in De Ambacht en dat was het begin van ‘Gold Works’. De naam ontstond na een dag werken in de Van der Valk. We hadden samengewerkt en het voelde echt als een dag met een gouden randje, soms heb je die. Gold Works was geboren.

Maartje, Shantall en Robine hebben allemaal hun eigen business en zien Gold Works als het verbindende bedrijf. Dagelijks komen er vrouwen, zzp’ers in verschillende branches, om gebruik te maken van de werkruimtes en de kennis van de vrouwen om hen heen. “Je denkt dat je hier voor je bureau en de wifi komt, maar je krijgt ook collega’s, gezelligheid en inspiratie. Die gezelligheid die we hier als zzp’ers vinden, mis je als je alleen thuis werkt. We hebben een mooie club mensen en iedereen is altijd welkom. Inmiddels hebben we dertien ‘collega’s’ met wie we ons kantoor delen en daar zijn we ontzettend blij mee.”

Een omgeving voor begrip en verbinding

Inmiddels liep haar bedrijf ‘The Red Bird Company’ lekker, had ze een fijne werkomgeving in Gold Works en draaide ze een prima omzet, toch merkte ze dat ze aan het struggelen was. Ze vertelt: “Ik vroeg me echt af hoe mensen het allemaal combineren met thuis, hoe zorg je ervoor dat je kinderen overal op tijd zijn? En dat het leuk blijft thuis? Ik begon het mensen te vragen, met name vrouwen die al verder waren met hun bedrijf, en kwam erachter dat zij tegen dezelfde dingen liepen. Voor corona was dit echter nergens zichtbaar.

Ik merkte dat ik er echt wat aan had als ik ervaringen van andere vrouwelijke ondernemers hoorde.  Dat gaf mij het gevoel dat het nergens perfect is en dat het oké is dat het bij mij ook niet zo is. Ik had zoveel aan die gesprekken en verhalen van anderen dat ik een manier wilde vinden waarop die verhalen gedeeld konden worden. Zo ontstond ‘Momtrepreneur’ als online platform. Het werd een plek waar vrouwen terecht konden voor inspiratie, zowel op business vlak als persoonlijk, maar zeker ook voor blije, pittige, inspirerende, en ook  verdrietige verhalen.”

De Momtrepreneur Rally

“Een nieuw concept was geboren. Een feestje waard, dacht ik. Daarom organiseerde ik samen met een fijn team in 2021 een rally die ineens huge werd. Toen dacht ik wel even ‘oh my god, waar ben ik aan begonnen’.  Het was uiteindelijk echt een super leuke en mooie dag. Ik kreeg zoveel hulp bij de lancering van mensen die ik door de jaren heen had ontmoet. Tot op de dag vandaag dankbaar voor die dag en we hebben de tweede editie ook al georganiseerd. Daar kwamen grote CEO’s spreken als Lieke Danenberg van ELFIN en Marielle Smit van MamaDeli.”

 

Het maakt ook niet uit in welk stadium je bedrijf is, iedereen is welkom en vindt verbinding met elkaar.

 

Een mix van plezier, inspiratie en business

De Rally in 2021 was niet alleen de start van het online platform. Ook van de Montrepreneur businessclub. “Vorig jaar hebben we een pilot-jaar gedraaid. Dat was geweldig en tegelijkertijd hebben we er ontzettend veel van geleerd. Inmiddels is het concept iets aangepast ten opzichte van vorig jaar en hebben we een mooi aantal leden. We vinden het fijn als er we in een relaxte en laagdrempelige setting bij elkaar komen. Voor inspiratie, nieuwe kennis opdoen en ook gewoon fun. We organiseren maandelijks events, van masterclasses tot bedrijfsbezoeken en van fashion nights tot coffee moments.

Ik merk dat er behoefte is de combinatie van business inspiratie met het privé leven. Mensen met ambitie komen en willen daarin gevoed worden. Zo probeer ik een balans te vinden in fun, inspiratie en business. Het moet voor de dames een toevoeging zijn zonder dat het de relaxedheid verliest. De evenementen zijn laagdrempelig, er hangt altijd een relaxte sfeer en er hangt geen verplichting aan. Wat ik ook zo leuk vind is dat er iedere keer weer nieuwe gezichten zijn. Het maakt ook niet uit in welk stadium je bedrijf is, iedereen is welkom en vindt verbinding met elkaar.”

 

Tegen mij zeiden ze dat vier dagen werken als moeder wel erg veel was. Stephan kreeg te horen dat het zo goed van hem is dat hij een dag vrij neemt voor zijn kinderen.

 

Vooroordelen op businessmoms

Maartje vertelt dat er met enige regelmaat nog een oordeel is overvrouwen die moederschap combineren met een eigen bedrijf of een drukke baan: “Ik vind soms lastig om daarmee om te gaan, maar dit is wie ik ben en wat bij mij past. Natuurlijk voel ik die mom guilt met enige regelmaat. Ik denk iedereen wel. Ik moet die oordelen van anderen wel loslaten, al is dat niet altijd makkelijk. Ik vind zelf dat iedereen vrij is om te kiezen wat bij iemand past. Iedereen moet zijn of haar eigen weg vinden. Natuurlijk heb ik wel eens een schuldgevoel als ik drie avonden op pad ben en de kinderen niet in bed stop. Daar hoeven anderen niet over te oordelen, ik oordeel daar zelf al over. Dat is genoeg, toch?”

Ongelijkheid

“Toen onze kinderen nog heel klein waren, werkten Stephan en ik allebei vier dagen. Tegen mij zeiden ze dat vier dagen werken als moeder wel erg veel was. Stephan kreeg te horen dat het zo goed van hem is dat hij een dag vrij neemt voor zijn kinderen. Ik ben zo blij dat dat aan het veranderen is. Dat is echt nodig. Ik geloof ook wel dat mannen en vrouwen anders zijn. Dat is niet erg, het versterkt elkaar juist. Die transitie die ik nu zie, naar een overgang naar meer gelijkheid, dat kan ik alleen maar toejuichen. Ik vind het leuk dat ik hier met Momtrepreneur iets in kan betekenen. Ik merk dat vrouwen meer behoefte hebben aan een club als deze. We kunnen bijdragen aan elkaars zakelijke succes en nog steviger in onze schoenen komen te staan dan dat we nu al doen.”

 

Als het goed gaat is het je eigen succes, maar het zijn ook je eigen verliezen.

 

De grootste uitdagingen

“Ik heb mijn gezin en drie bedrijven waar ik aandacht aan moet en wil geven. Dat vind ik een grote uitdaging die wel veel aandacht verdient. Laat staan nog alle bekende andere verplichtingen. Je wilt het voor iedereen goed doen en ook in alle bedrijven. Soms denk ik wel dat meer focus zou helpen, maar op dit moment vind ik alle bedrijven nog zo leuk dus zoek ik naar de weg om deze drie te laten groeien. Ondernemen vind ik soms rauw. Succes is te gek, daar hoor je mij niet over. Gaat het niet lekker? Je kunt niemand de schuld geven van dingen want alles komt terug bij jezelf. Als het goed gaat is het je eigen succes, maar het zijn ook je eigen verliezen. Ja, het is wel druk. Al mag je dat tegenwoordig niet meer zeggen, he. Ik vind het echt heel lastig om te ontspannen, ik sta altijd aan. Dat is ook wel een thema waar ik de laatste bezig ben, uit mijn hoofd en in mijn lichaam. Klinkt lekker cliché – en dat is het ook, haha.”

Het leren stopt nooit

Maartje vertelt hoe ze blijft leren van de mensen om haar heen: “Ik ben er van overtuigd dat je van iedereen kunt leren. Iedereen die je tegenkomt draagt wijsheid met zich mee waar je van leert of door geïnspireerd kunt raken. Ik probeer ook echt open te staan voor mensen die ik niet begrijp.”

 

Het lijkt me heel gaaf om Momtrepreneur landelijk uit te breiden.

 

Alle ballen hooghouden

“Hoe ik het doe weet ik soms ook niet goed. Mijn man doet echt heel veel thuis, daar ben ik zó blij mee. Hij heeft een prima baan en is ook nog voetbaltrainer. Ons leven is echt volgeramd, er is altijd wat. Ook krijgen we veel hulp van mijn ouders en schoonouders, dat is gewoon super. En ik heb gelukkig veel lieve mensen om me heen. Al vind ik het wel lastig om hulp te vragen. Het liefst wil ik alles zelf zo goed mogelijk regelen, maar dat lukt gewoon echt niet. Waar ik echt niet zonder kan is sporten, dat doe ik twee ochtenden per week om 6:45 uur met een personal trainer, zodat ik het ook écht doe. Ik kan hem daar moeilijk in zijn eentje laten staan, al heb ik soms wel die neiging, haha.

De toekomst

“Onlangs is het eerste Momtrepreneur Member vanuit de Randstad toegetreden, dat vind ik ontzettend leuk. Ook uit andere hoeken van het land merk ik behoefte. Het lijkt me heel gaaf om Momtrepreneur landelijk uit te breiden. Dat zijn we nu rustig aan het verkennen. En ik zou toch wel meer tijd willen hebben voor mijn familie en vriendinnen. Dat vind ik in al die jaren nog steeds een uitdaging om in te passen.”

Het samen doen

“Ik vind het belangrijk dat iedereen in z’n waarde gelaten wordt. Sta open voor anderen en gun anderen ook, dan kom je heel ver. En niet alleen jij, maar ook je omgeving. Dat vind ik super belangrijk.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!