In Beeld: Met Jonathan op Veluwe Safari

Zaterdag 12 mei 2018

Door Marianne Zegwaard-Waanders

,,Ik wil de ultieme safari beleving naar de Veluwe brengen”, aldus Jonathan Kleppe van het bedrijf TeamTripper ,,Mijn bedrijf en mijn missie, zijn een ‘way of life’ geworden. Wat ik persoonlijk belangrijk vind en wil bereiken, gaat naadloos over in mijn zakelijke doelen.” Jonathan Kleppe is een Apeldooornse jongen van 27 jaar die het reizen én het ondernemerschap in zijn bloed heeft. Zijn ouders hebben een meubelzaak, maar dat was het niet voor Jonathan.

Reizen is mijn passie

Je hebt op jonge leeftijd al veel van de wereld gezien.

,,Jazeker, ik heb met mijn ouders eigenlijk maar 1 verre reis gemaakt, vooral zelf gereisd) gereisd. En op mijn 15e ging ik al liftend door Europa. Er was altijd al een soort onrust en mijn ouders zeiden, ga maar’. Stiekem dachten ze dat ik snel terug zou komen. Maar dat was niet zo. Ik heb reizen door Afrika op de motor gemaakt, ben in Mongolië geweest, heb in Bangkok gewoond. Avontuur zocht ik. Zuid Amerika heb ik gezien, maar eerlijk gezegd heeft Afrika mijn hart gestolen. Samen met mijn familie heb ik een prachtige reis en safari door Zuid Afrika gemaakt. En die safari, met alles er op en er aan, dat raak ik nooit meer kwijt.”

Hoe heb je dan je passie gekoppeld aan het ondernemerschap?

,,Mijn broer zei het”, zegt Jonathan. ,,Ik heb het ondernemerschap bij mijn ouders gezien en ik heb natuurlijk ook gewoon meegewerkt. Al vanaf dat ik kon lopen. Zeg maar, met de paplepel ingegeven. Ook hier, door mijn avontuurlijke drang, had ik ook altijd bijbaantjes. Onder andere op de markt en bij call centers. Ik heb eigenlijk nooit overwogen het bedrijf van mijn ouders over te nemen. Wel wilde ik altijd al iets voor mezelf doen, maar wist lang niet wat. Totdat mijn broer zei dat ik de reisbranche in moest. Dat was toch een eye opener. Ik ging op zoek naar iets wat dicht bij mij staat en waar het avontuur in terug kwam. Eerst dacht ik nog dat het in het buitenland moest zijn. Maar tijdens het reizen miste ik toch ook altijd mijn familie en vrienden.” Jonathan is even stil en zegt dan: ,,Die echte verbondenheid zeg maar met mensen die echt dichtbij staan.”

We zoeken avontuur vaak ver weg, terwijl het om de hoek ligt.

En daar was TeamTripper?

Jonathan lacht: ,,Bij toeval, dat wel. Weet je, we zoeken avontuur vaak ver weg. Dichtbij blijft het toch vaak hangen op een vakantie op een bungalowpark, een potje paintballen, of buggy rijden. Dat is voor veel mensen prima. Maar voor mij is het gezapig. Ik dacht dit kan beter. En die safari in Afrika zat ook maar steeds in mijn hoofd. Daar komt ook mijn inspiratie vandaan. Als ik op de Veluwe ben, bekruipt mij dan ook vaak dat Afrika gevoel. Is dat gek? Als je over de heidevlakte uitkijkt en je ziet een kudde herten lopen, dan lijkt het een savanne. En zo ontstond het idee om die avontuurlijke safari die ik in Afrika deed, hier naar toe te verplaatsen. Ik begon in Duitsland, maar heb het al snel naar Nederland gehaald, hier dicht bij. Ik kon een stuk grond huren in de buurt van Kootwijk, huurde een paar Landrovers en daktenten en ben begonnen.”

Het ultieme Safari gevoel bereik je dus op de Veluwe?

,,Je hebt het niet zomaar te pakken, maar het idee ontwikkelt zich. In de buurt van Kootwijk is nu het safari kamp. Van daaruit gaan we de natuur in. Ik neem mensen enkele dagen mee op safari, we slapen in daktenten en eten uiteraard in de open lucht. Dat is heerlijk. De deelnemers ervaren het ook als avontuurlijk. Inmiddels krijg ik zoveel reacties en is er veel behoefte aan maatwerk. Dat kan allemaal. Een safari van twee dagen, één dag. Of zelfs een dagdeel. We slaan de daktenten uit en klaar ben je. Het ultieme safarigevoel is er dan al snel. Zoals Ik zei, ik waan me dan in Zuid Afrika. Alleen de dieren zijn anders”, zegt Jonathan met een knipoog.

Eten, dat kan een culinair hoogstandje zijn, of een stoere BBQ.

Je bent nog jong en hebt van je passie je beroep gemaakt, wat heb je verder voor ogen?

Jonathan kijkt peinzend voor zich uit en zegt dan: ,,Gewoon, tien maanden aan de bak, één maand alles weer op orde brengen en één maand pak ik om te reizen. Dan doe ik weer nieuwe energie en ideeën op. Nu ben ik vooral nog bezig verschillende arrangementen uit te werken. We krijgen steeds meer groepen die zakelijk komen dineren, maar ook vergaderen. Bedrijven willen steeds vaker een ‘out of the box’ beleving. Dat kan hier. Dan wil ik dat het een kwalitatief event is. Met een mooie safari, top eten en drinken, de avontuurlijkheid er in gecombineerd met de stilte en schoonheid van de natuur. Daarvoor werk ik ook samen met verschillende zakenpartners. Dat is belangrijk, een ieder moet doen waar die goed in is. Dus voor goed eten, goede wijn en whisky werk ik samen met andere ondernemers.”

Een vergadersessie in de natuur, over een hei-sessie gesproken.

,,Ik maak dus ook echt een switch naar zakelijke events en vergadersessies. Maar mijn passie en grootste interesse is het avontuur. En juist daarin zal ik me ook verder ontwikkelen. Daarbij ben ik geloof ik geboren om het mensen naar de zin te maken. En ze het gevoel te geven dat ze een ultieme ervaring hebben waarbij ze verrast worden en bewust worden gemaakt dat we schoonheid en avontuur dus heel dichtbij hebben. Het gaat bij mij dan ook meer over kwaliteit dan over kwantiteit. Dus de avontuurlijke safaribeleving zal ik tot in de puntjes uitwerken.”

Ik wilde als kind professioneel avonturier worden.

Met de Veluwe Safari, is het Out Of Afrika gevoel dichtbij, maar het comfort is ver te zoeken?

,,Het is geen vijf sterren hotel hè”,, lacht Jonathan. ,,Maar juist op avontuur en buiten je comfort zone, dat verbindt juist. Mensen hebben meer oog voor elkaar en vormen dan heel vanzelfsprekend een groep die verbonden is en samenwerkt. En hoe mooi is het als je als groep heel vroeg in de ochtend met een natuurgids op pad gaat om wild te bekijken en terug op het kamp je kunt genieten van een heerlijk ontbijt. Al met al, ben ik heel blij dat ik deze stap heb gezet. Ik wilde als kind al avonturier worden. Inmiddels heb ik heel wat van de wereld gezien, maar mijn geboortegrond is zo mooi. Dat waardeer ik steeds meer. Het is hard buffelen, maar zeer de moeite waard.”

Op de website is veel informatie te vinden over de mogelijkheden voor een Veluwe Safari met Team Triipper. Tot slot komt Jonathan nog even terug op de Veluwebeleving: ,,Ik zei dat als ik op de Veluwe ben, dat ik me in Afrika waan. Maar wat bijzonder is, dat als ik in Afrika op een savanne ben, waan ik me op de Veluwe. Ach, de Veluwe en Afrika zitten beide in mijn hart, dus ik heb het altijd bij mij.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Natuur Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!