In Beeld: Natasja van der Zee van 055fashion

Zaterdag 19 november 2022

Door Nikki Vredenberg

Natasja van der Zee is een van de ondernemers in de Nettenfabriek. Haar hobby groeide uit tot een eigen winkel genaamd 055fashion. Natasje is altijd op zoek naar passende items voor in haar winkel. Ze weet haar klanten te verrassen en ze uit te dagen door hen kleding te laten passen die ze zelf niet zouden uitkiezen.

Over Natasja:
Geboren: 13 oktober 1976 in Hengelo, opgegroeid in Apeldoorn
Verliefd, verloofd, getrouwd: Verliefd, al bijna 12 jaar
Kinderen: 2 zonen (18 en 21)
Raakt geïnspireerd door: vrouwen die weten wat ze willen en daarvoor gaan!
Hekel aan: oneerlijkheid
Wat meer vrouwen moeten weten: dat maat 40/42 een vrij gangbare maat is. 

Hoe is 055fashion ontstaan?

“Door mijn rug ben ik 100% afgekeurd. Ik was, en ben nog steeds, herstellende. Eigenlijk ben ik toen door verveling begonnen met het verkopen van kleding uit mijn eigen kledingkast. Ik hield dan veilingen via Facebook en mensen haalden hun gekochte kledingstuk op aan mijn huis. Ik vond dit zo leuk dat ik op zoek ben gegaan naar een plek waar ik kleding kon inkopen. Ik benaderde een vriendin die het wel zag zitten om mij te helpen. Ik vond een adres waar ik heel veel kleding kon ophalen en uiteindelijk kochten wij hier elke maand onze kleding in.”

“Al snel groeide het zo hard dat het niet meer in mijn huis paste. Gelukkig kwam er een garage achter mijn huis vrij. Deze heb ik erbij gehuurd en omgebouwd tot winkel. Daarop heb ik mij gelijk ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en het UWV gebeld om te vermelden dat ik voor mijzelf ben begonnen.”

Hoe ben je in de Nettenfabriek terecht gekomen?

“Mijn vriend is buschauffeur en zag daar elke keer mensen bij de Nettenfabriek, zodoende zijn we daar eens een kijkje gaan nemen. Zodra ik naar binnenstapte was ik verkocht. Dat betekende wel dat ik meerdere dagen moest gaan werken en ik wist niet of dat met mijn rug ging lukken. In mijn beleving is een eigen zaak niet 100%, maar 200% geven. En zo is mijn avontuur in de Nettenfabriek begonnen! Ondertussen zit ik er al zeker anderhalf jaar. Ik heb nu mijn vaste leveranciers waar ik inkoop en dat is niet alleen in Nederland, juist omdat zij vaker wat aparte items hebben.”

Wat vind je zo mooi aan je werk?

“Het mooiste aan mijn werk vind ik toch wel de aandacht die ik kan geven aan de mensen, niet alleen aan vrouwen, maar soms ook aan mannen die op zoek zijn naar dameskleding. Ik wil mensen het gevoel geven dat ze er mogen zijn en dat het niet uitmaakt welke maat je hebt. Er hangt vaak voor iedereen wel wat tussen. Zo niet, dan ga ik er wel naar op zoek. Ik zet graag die extra stap.”

Wat heeft je het meest verrast?

“Dat ik dit kan. Dat klinkt raar, maar het is toch altijd maar de vraag of het lukt of niet. Als het niet was gelukt dan heb ik het in ieder geval geprobeerd. Maar ook mensen hebben mij verrast met het vertrouwen dat zij in mij hebben als ik hun mag kleden. Sommige dames zijn best onzeker en kiezen vaak iets waarin ze niet te veel opvallen, dus als ik iets voor hun pak om aan te trekken dan vinden ze dat vaak wel spannend. Als ze het dan aantrekken dan zien ze eigenlijk hoe mooi het staat en dat deze dames er echt mogen zijn.”

Weet je anderen ook te verrassen?

“Dat denk ik wel. Bijvoorbeeld door met kleding aan te komen die ze zelf nooit uitkozen zouden hebben. Door te passen ontdekken mensen dat onverwachte dingen hen juist ook heel goed kan staan. Ik denk dat ik dat ik zeker een aantal mensen heb verrast door 055fashion te beginnen. Ik heb namelijk nooit de ambitie gehad om voor mijzelf te beginnen.”

Welke rol speelt fashion in je eigen leven?

“Toen ik 16 was zou ik eigenlijk naar het vaktechnisch lyceum in Utrecht gaan voor de opleiding tot modeontwerper. Door omstandigheden is dit helaas niet doorgegaan. Toen toen mijn jongens nog heel klein waren had ik een webshop voor kinderkleding. Fashion loopt eigenlijk als een rode draad door mijn leven, maar dat ik daar ooit een eigen winkel in zou hebben, nee dat had ik nooit verwacht. Ik houd enorm veel van kleding en schoenen en zeker wanneer het echt vintage is of juist heel apart. Door het hebben van mijn eigen winkel is fashion nog alleen maar een grotere rol gaan spelen.”

Wat maakt 055fashion speciaal?

“Ik ben echt met de mensen bezig. Ik help waar ik kan en soms kan dat uren duren. Samen zoek ik met de klant waar hij of zij zich lekker in voelt en vul dat eventueel weer aan met accessoires. Ondanks dat ik heel veel kleding heb hangen weet ik altijd precies waar dat ene mooie item hangt. Zodoende is het makkelijk de klant iets aan te bieden wat hij of zij zelf nog niet gezien heeft. Ik ben dan ook juist vaak op zoek naar kleding of items die je niet zoveel ziet. 055Fashion is echt een mix van de wat meer standaard kleding en de wat apartere items. De focus ligt vooral op kleding van goede kwaliteit. De meeste kleding was en stoom is zodat het netjes en fris in de winkel hangt. Mensen zeggen wel eens dat ze de liefde voor kleding in de winkel zien en daar ben ik blij mee. Die liefde is er ook echt. Ik kan helemaal enthousiast worden als ik weer mooie items binnen krijg en dat enthousiasme breng ik ook over. Juist omdat ik niet gebonden ben aan openingstijden zoals in het centrum kan ik ook op afspraak werken. Soms willen mensen alleen winkelen en passen, en dat kan bij mij heel goed.”

Hoe vind je het in de Nettenfabriek?

“Het is een heerlijk plek om te werken. Juist door de urban style en relaxte sfeer. Je zit niet vast aan specifieke tijden of uren. Dit mag je allemaal zelf bepalen. Er zijn ook altijd mensen om je heen, dus als je lekker wilt kletsen of even wilt sparren dan kan dat gewoon. Ik ben nu mede-organisator van onze mini pop-up markt en ook dat begint nu lekker te lopen. Daar gaan we nog meer reclame voor maken. Zodat ook de Nettenfabriek steeds meer bekendheid krijgt in Apeldoorn en omstreken.”

Wat vind je van het ondernemerschap?

“Dat is echt zoeken geweest. Mijn eerste locatie in de Nettenfabriek was veel groter. Daar had ik ook kleding voor mannen en voor kinderen, maar dat was het net niet voor mij! Ik ben echt aan het zoeken geweest wat nu het beste bij mij past en ik weet nu dat mijn interesse echt bij dameskleding ligt. Misschien verandert dat ooit nog, maar voor nu is het goed zo. Door mij alleen te focussen op dameskleding kan ik mijzelf daarin blijven ontwikkelen. Ik wil hierin het beste uit mijzelf en mijn onderneming halen. Door de verhuizing naar een kleinere plek in de Nettenfabriek is dat wat ik wil echt tot zijn recht gekomen.”

Speelt duurzaamheid een rol in 055fashion?

“Ja absoluut. Je ziet steeds meer tweedehands, of pre-loved zoals ik het noem, kleding. Vintage kleding is weer helemaal terug, vooral de jongere generatie zie je het steeds meer dragen. En waarom ook niet? Het is vaak nog heel netjes en mooi, plus je hebt veel meer variatie. Veel mensen vinden het juist leuk om iets te dragen wat je niet meer zo snel ziet. Nu vind ik ook dat we echt in een wegwerp maatschappij leven, met veel kledingstukken die na een paar keer wassen al min of meer versleten. Kleding wat vaak dan wel heel mooi blijft is voor veel mensen niet altijd te betalen. Ik had een keer een partij vintage Levi’s jeans gekocht maar daar waren er een aantal van stuk. Die kon ik absoluut niet verkopen. Gelukkig is dit toen met de groothandel goed gekomen, maar ik vond het zonde om die broeken weg te gooien. Ik heb deze jeans toen aan de kledingbank gegeven, want zij kunnen daar weer hele leuke dingen van maken. Er wordt bij ons dus bijna niets weggegooid. Kleding wat ik niet verkoop gaat naar de kledingbank Sadika in Zevenhuizen. Dus ja, duurzaamheid speelt zeker een grote rol in 055fashion.”

Wat zijn jouw grootste uitdagingen voor 055fashion?

“Ten eerste dat ik mijn balans kan vinden en kan behouden wat betreft mijn gezondheid. Daarom ben ik ook maar 4 dagen per week open. Maar ook hoe de kleding nog mooier en beter kan. Ik wil mooie en kwalitatieve kleding verkopen voor niet al te hoge prijs, maar omdat ik het zelf inkoop blijft het altijd zoeken. Maar dat is juist een hele mooie uitdaging!”

Wat hoop je voor de komende vijf jaar?

“Ik hoop dat binnen vijf jaar een mooi pandje ergens heb met een mooie, rustige en chique uitstraling en dat ik het concept van wat ik nu heb door kan blijven zetten.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!