In Beeld: Saskia Paulissen, relatie- en zakelijk flirtcoach

Zaterdag 30 oktober 2021

Door Tim Uilen

Relaties zijn mooi en boeiend, maar soms ook lastig en ingewikkeld. Je kan gewoon simpelweg ergens met je partner tegenaan lopen. Ruzies over kleine dingen of ergernissen die groter worden dan ze hoeven zijn. Het kan dan misschien handig zijn om een frisse blik van buitenaf te hebben, een relatiecoach. Alleen het stellen van een vraag kan al genoeg zijn. Relatie- en zakelijk flirtcoach Saskia Paulissen gaat die met vraagstukken aan de slag en zal ze, hier op Apeldoorn Direct, beantwoorden.

Over Saskia

Geboren op: 13 mei 1966
Relatie: LAT-relatie, 2 kinderen van 21 en 18
Raakt geïnspireerd door: podcasts en onder de douche
Hier irriteer ik me aan: het verkeer in Nederland
Waar kan je me voor wakker maken: mij vooral niet wakker maken, ik hou van slapen
Ik wil wel een dagje ruilen met: Frank Lammers
Motto: “Gelukkig kunnen we er om lachen”

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Saskia Paulissen en ben ruim 14 jaar zelfstandige als zakelijk flirtcoach. Daarnaast ben ik ook dagvoorzitter, dus ik presenteer bijeenkomsten. In de loop der jaren heb ik me ook verdiept in man/vrouw verschillen, die fascinatie is ontstaan uit het zakelijk flirten. Een groot onderdeel van dat flirten is non-verbale communicatie en ik merkte dat daar veel verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Bijvoorbeeld anders reageren op gedrag of het waarnemen van non-verbale signalen. Toen las ik ook dat de oorsprong hiervoor zich in het brein bevindt en tijdens een verder onderzoek vond ik veel interessante dingen. Dat heb ik allemaal verwerkt in leuke workshops voor de zakelijke markt. Binnen een liefdesrelatie speelt dat natuurlijk veel erger en daar ben ik me nu in aan het verdiepen als relatiecoach.”

Wat houdt dat in, een relatiecoach?

“Veel mensen denken dat relatiecoaching vooral is voor grote problemen als op de rand van een scheiding staan, ontrouw of ernstige ruzies, maar dat is niet zo. Het gaat veel meer om alledaagse zaken die je tegenkomt. Bijvoorbeeld hoe je omgaat met financiën, intimiteit, familie, rolverdeling. Je hebt liefde en je hebt een relatie. Een relatie is hoe je die liefde vorm geeft en dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Je hebt namelijk 2 verschillende mensen die samenkomen met verschillende achtergronden, patronen en denkbeelden. Op sommige momenten is het prettig als een frisse blik van buitenaf meekijkt naar wat er speelt. Bijvoorbeeld als je door kleine ergernissen steeds in dezelfde ruzie beland. Het gaat niet om de ergernis van de vuile sok die rondslingert, maar om wat onder die ergernis zit. In mijn praktijk onderzoek ik, samen met het stel waar het nu werkelijk om gaat, wat ieders verlangen en behoefte is en hoe je elkaar daarin tegemoet kan komen.”

 

Het leuke aan ‘zakelijk flirten’, zoals ik het geef, is dat het heel erg gebaseerd is op het meeste natuurlijke flirtgedrag, namelijk als we peuters zijn.

 

Je bent dus relatiecoach, maar je benoemde ook dat je flirtcoach bent. Wat is dat?

“Als flirtcoach richt ik me op ‘zakelijk flirten’. Als je flirt, dan ga je voor een klik. Is er een klik? Dan ontstaat er vertrouwen en vanuit dat vertrouwen worden zaken gegund. Op de werkvloer, maar ook in normaal zakelijk verkeer, is de relatie van mens tot mens super belangrijk. Daar gaat het altijd eerst om, pas daarna kan je spullen gaan verkopen of projecten optuigen. De onderlinge relatie moet hiervoor goed zijn, alleen wordt daar wel eens aan voorbij gegaan. Het leuke aan ‘zakelijk flirten’, zoals ik het geef, is dat het heel erg gebaseerd is op het meeste natuurlijke flirtgedrag, namelijk als we peuters zijn.

Dan zijn we nog zo heerlijk onbevangen, nieuwsgierig, speels en dan voelen we instinctief aan wat voor gedrag er nodig is om de ander voor ons te winnen. Dat gedrag miste ik op de werkvloer, lekker die onbevangenheid en speelsheid. Dat is een heel belangrijk onderdeel van de workshop en daar gaan we op een hele leuke manier mee aan de slag. Daarnaast richten we op de 1e contacten, bijvoorbeeld welke indruk je maakt en hoe je omgaat met anderen. Daarbij kijken we ook naar je houding en gedrag, want daar reageren mensen het meeste op. Zo help ik mensen makkelijker dat menselijk contact aan te gaan.”

‘Zakelijk flirten’ is dus 1 van je workshops, maar heb je ook andere workshops?

“Een spin-off van ‘zakelijk flirten’ is ‘seksen op de werkvloer’, ook een leuke titel. Seksen is hier dan gebruikt als zelfstandig naamwoord en niet als werkwoord. In die workshops neem ik de deelnemers op humoristische wijze mee door het mannelijk en vrouwelijk brein. Ik ga heel gechargeerd de ene kant van het genderspectrum beschrijven en dan precies hetzelfde voor de andere kant. Dan leg ik uit hoe die 2 kijken naar de werkelijkheid en waar ze in het dagelijks leven tegenaan lopen. Je hebt het dan al snel over communicatie, het vrouwelijke brein is namelijk heel erg sensitief voor non-verbale signalen en het mannelijke brein bijna niet. Dus als die met elkaar communiceren, dan kan je gedoe krijgen. Omgaan met stress, het oplossen van problemen, hoe je jezelf gedraagt in vergaderingen, de manier waarop je met taal omgaat. Dat is bij beide duidelijk anders. Voor de deelnemers schets ik dus 2 uitersten en de vraag aan hen is waar zij zich daartussen bevinden. Want niet iedere man heeft een mannelijk brein en niet elke vrouw heeft een vrouwelijk brein. Deze workshop is eigenlijk een leuke ingang om mensen aan het denken te zetten.”

 

Ik heb het altijd interessant gevonden hoe mensen daar met elkaar omgaan, ik zat namelijk ook in functies waarbij het belangrijk was dat je zo snel mogelijk met iedereen goed contact had.

 

Hoe ben je deze workshops begonnen?

“Ik heb zelf ongeveer 20 jaar op de werkvloer rondgelopen in allerlei verschillende rollen. In de ondersteuning, in de werving en selectie en in de commercie. Ik heb het altijd interessant gevonden hoe mensen daar met elkaar omgaan, ik zat namelijk ook in functies waarbij het belangrijk was dat je zo snel mogelijk met iedereen goed contact had. Een ander deel is dat mijn hart vroeger heel erg bij theater lag en ik ben toen improvisatietheater gaan doen. Daar ontdekte ik dat het speelse gedeelte en die dynamiek heel interessant is in teams. Ik heb toen een workshop, ‘Drama op de werkvloer’, ontwikkeld en die kon ik bij mijn eigen werkgever geven. Dat ben ik vaker gaan doen en uiteindelijk kwam ik iemand tegen die al bezig was met ‘zakelijk flirten’, zij vond deze workshop een goede toevoeging daarop. Rond die tijd werd ik ook getriggerd door dat peutergedrag, omdat het heel mooi instinctief gedrag is en ook goed paste bij wat ik deed met het improviseren.

‘Seksen op de werkvloer’ is ontstaan omdat ik mezelf veel meer ging verdiepen in de non-verbale communicatie en de verschillen die er zijn. Het was niet alleen research wat ik deed, maar ik pakte het soms ook op met mijn andere workshops. Het is gewoon heel interessant en herkenbaar voor mensen, het is leuk om daarmee een beetje te spelen.”

Waar ben je nog meer mee bezig?

“Ik ben ook dagvoorzitter, voor online bijeenkomsten heet dat dan online moderator. Beide komen neer op het presenteren van zakelijke bijeenkomsten. Ik begeleid deelnemers door het programma heen, interview mensen op het podium, leid paneldiscussies en ga interacties met het publiek aan. Het is eigenlijk ontstaan vanuit het verlengde van de workshops, die doe ik vaak uit voor grote groepen. Bijvoorbeeld als programma-onderdeel tijdens congressen. Vaak wordt ik na de lunch gepland om mensen een beetje wakker te schudden of aan het begin om mensen met elkaar in verbinding te brengen. Er werd soms nog iemand gezocht die de rest van de dag kan begeleiden en daar ben ik ook voor gevraagd.

Het is echt superleuk werk, je moet je namelijk behoorlijk verdiepen in het onderwerp en de organisatie. Medewerkersbijeenkomsten zijn heel leuk om te doen, een organisatie wil het dan hebben over de plannen voor de toekomst of over het succes van het afgelopen jaar. Vaak hebben bedrijven weinig ervaring in het opzetten van zo’n bijeenkomst en daarom vind ik het ook leuk om te helpen het proces vorm te geven. Je bent dan toch heel even onderdeel van dat bedrijf en dan is het top om samen iets neer te zetten.”

 

Het is heel grappig dat je aan het optreden bent vanuit je woonkamer, terwijl mensen uit Frankrijk, Spanje, Zweden en Engeland zitten te kijken.

 

Was het een grote uitdaging om die workshops naar een online medium te verplaatsen?

“Ja, aan de ene kant wel. Je ziet namelijk vaak de mensen niet of alleen voor een klein deel. Ik ging dan naar een studio waar alles op werd gezet of deed het vanachter mijn laptop, daar zit natuurlijk wel een groot verschil in. Het was dus even schakelen, maar wel een hele gave uitdaging. ‘Seksen op de werkvloer’ werd best veel geboekt tijdens coronatijd, omdat heel veel bedrijven met diversiteit en inclusie bezig zijn. Dat waren ook best veel internationale bedrijven. Het is dan heel grappig dat je aan het optreden bent vanuit je woonkamer, terwijl mensen uit Frankrijk, Spanje, Zweden en England zitten te kijken. Later kreeg ik ook nog een mailtje vanuit Zweden en dat bedrijf vroeg aan mij of ik hun Kerstevent kon doen, zo leuk vonden ze het.”

Je gaat als relatiecoach ook iets doen voor Apeldoorn Direct, wat dan?

“Ik ga een rubriek schrijven: Vraag ’t Saskia. Mensen kunnen mij dan vragen stellen over relaties. Die kunnen heel divers zijn, bijvoorbeeld: jij wilt na een drukke dag lekker slapen, maar voor je partner is dat juist hét moment om allerlei problemen uit te praten. Of jij hecht veel waarde aan familiebezoek terwijl je partner dat absoluut niet belangrijk vindt. Maar ook in de ingewikkelde dynamiek van een samengesteld gezin en wat je wel of niet van elkaar kan verwachten. Zelfs vragen voor als je geen relatie hebt of net uit een relatie komt. Al die vragen mogen mensen insturen en daar ga ik dan proberen antwoord op te geven.”

Vraag ‘t Saskia

Saskia heeft voor haar 1e rubriek al een vraag behandeld: “Moeten we echt alles uitpraten voor het slapen?” De vraag is ingestuurd door een 43-jarige man die al 12 jaar getrouwd is. Samen met zijn vrouw heeft hij 2 kinderen.

“Mijn vrouw wil altijd voor het slapen gaan onze problemen uitpraten. Ik ben dan vaak te moe en wil gewoon slapen. Bovendien zei mijn moeder altijd, slaap er maar een nachtje over dan ziet de wereld er heel anders uit. Mijn vrouw zegt juist dat je nooit met ruzie moet gaan slapen want dat is niet goed voor de relatie. Voor mijn gevoel hebben we geen ruzie maar krijgen we die juist omdat het geen goed moment is voor zware gesprekken. Zij vindt dat in bed het beste moment is omdat we dan in alle rust bij elkaar zijn. Het draait altijd uit op dat we met een boos gevoel de ruggen naar elkaar toe draaien. Ik val dan vaak meteen in slaap en mijn vrouw ligt nog uren wakker van woede. Hoe kunnen we hieruit komen?” Het antwoord van Saskia lees je op zaterdag 6 november.

Wil jij Saskia ook een vraag stellen? Mail haar dan op info@saskiapaulissen.nl met jouw vraag. Geen zorgen! Je naam zal niet in haar rubriek gebruikt worden, jij blijft dus anoniem.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!