In Beeld: Tom Schoemaker verzamelt en fotografeert Bijbelse biertjes

Zaterdag 30 januari 2021

Door Carla van Vliet

Hoewel het deze maand voor velen ‘Dry Januari’ is wordt dit toch een mooi gesprek over alcohol. En wel over bier. Tom Schoemaker verzamelt namelijk biertjes. Geen gewone biertjes, maar speciaalbiertjes die allemaal een Bijbelse of Bijbelgerelateerde naam hebben. Het verzamelen is één ding, maar Tom maakt daar ook nog eens fantastische/grappige/inspirerende foto’s van.

Over Tom

Geboorte datum: 14 mei 1965.

Verliefd, verloofd, getrouwd: weduwnaar.

Favoriete muziek: Nederlandstalige kwaliteitsmuziek, zoals De Dijk, Herman van Veen, Stef Bos.

Bier of wijn: nu ik wat wil afvallen neem ik liever een wijntje.

Op mijn ideale vrije dag: ben ik bezig met modelfotografie, het liefst buiten.

Heb een hekel aan: het hele gedoe rondom de complottheorieën en het fake nieuws.

Ben supertrots op: mijn zonen! En op het onderzoeksvoorstel dat ik net heb ingeleverd in de hoop te promoveren.

Wie ben je?

“Ik ben docent levensbeschouwing op de PABO in Arnhem. Daarnaast ben ik ook onderzoeker. Ik heb theologie gestudeerd, maar ben geen dominee geworden. Ik ben in de protestante kerk wel als jeugdwerkadviseur werkzaam geweest. Ook ben ik missionair medewerker geweest. Toen was ik vaak op zoek naar activiteiten in het kader van kerk en samenleving. Mijn interesse ligt altijd in de samenhang tussen levensbeschouwing en kunst en cultuur. Hoe verhoudt zich dat en wat kan ik er aan bijdragen.”

 

Nu ik erop terugkijk was het best amateuristisch met die 25 biertjes, maar toch stonden mensen ervoor in de rij.

 

“Verder ben ik vader van 3 geweldige zonen en heb ik een passie voor modelfotografie, schilderen en verhalen vertellen. Ik werk mee aan het initiatief Licht op Herinnering, in mijn geval vanuit 2 invalshoeken. Ten eerste omdat ik zelf weduwnaar ben en ten tweede kan ik mijn theologische achtergrond inzetten in combinatie met kunst en levensbeschouwing. Het is een fantastisch initiatief dat ruimte biedt aan gevoelens van rouw en verdriet. Zo vullen mijn werk en hobby elkaar goed aan.”

Hoe is je verzameling Bijbelse biertjes ontstaan?

“Toen ik jeugdwerkadviseur was zag ik bij een slijterij een poster hangen met daarop het elfde gebod ‘Gij zult genieten’. Die poster mocht ik meenemen, het bracht me op een idee en van daaruit is het verzamelen eigenlijk begonnen. Het kwam in een stroomversnelling toen ik in 2005 aanhaakte bij het Bierfestival Apeldoorn dat toen op dezelfde dag viel als de Open Monumentendag. Op het Marktplein had ik een opblaaskerk geregeld met een tijdelijke biertentoonstelling en een bierproeverij.”

“Nu ik erop terugkijk was het best amateuristisch met die 25 biertjes, maar toch stonden mensen ervoor in de rij! Kom daar vandaag de dag maar eens om dat mensen in de rij voor de kerk staan, haha! Het was zo leuk om mee te maken. Daarna ben ik wat gerichter gaan zoeken. Omdat de microbrouwerijen in die tijd als paddenstoelen uit de grond schoten werd het ook makkelijker. Ik dacht na 250 biertjes dat ik alles wel zo’n beetje had, maar nu heb ik er ruim 450!”

Vertel eens iets meer over die verzameling?

“Die 450 biertjes heb ik verzameld in ongeveer 25 jaar. Ze komen uit Nederland, België en een enkele uit Amerika. De eerste kocht ik gewoon bij Gall&Gall, maar de meesten komen wel uit speciaalzaken zoals Burgbieren in Ermelo, Bierkoning in Amsterdam of tegen gekomen op een bierweekend in Gent. Er bestaan veel bierverzamelaars maar tot nu toe ben ik, bij mijn weten, de enige die uitsluitend Bijbelse biertjes verzamel. Welke ik het meest bijzonder vind zijn die met een grapje erin. Er bestaat een biertje dat heet ‘I am what I am’ (een andere naam voor God) maar heeft wel 20 % alcohol. Of ‘Ale Mary’ in plaats van ‘hail Mary’. Namen als ‘Hopverdorie’ en ‘Zondebok’ vind ik ook geweldig. Er bestaat ook een Joodse brouwerij die heet ‘He-Brew’…”

Een Hollands vraagje: over hoeveel geld hebben we het hier?

“De biertjes kosten zelden minder dan 2 euro en de duurste is rond de 30 euro à 35 euro.”

 

Ik bedenk de scène, maar in feite is het de naam van het bier dat de scène bepaalt.

 

Heb je ze allemaal geproefd?

“Ja, sterker nog, ik heb ze allemaal zelf opgedronken! Dit heeft ook te maken met het feit dat je bier niet lang kunt bewaren, dan gaat het gisten. Mijn favoriet is ‘Nieuw Ligt Grand Cru’ van brouwerij De Hemel. Het zijn trouwens allemaal biertjes om van te genieten. Pils sla je achterover, maar van dit soort bier geniet je echt.”

Waar en hoe bewaar je ze en wat doe je er mee?

“Ze staan in mijn slaapkamer, gewoon op plankjes aan de muur. Er zit geen speciale volgorde in, ik begin bijvoorbeeld niet met Adam en Eva, maar ze staan gesorteerd op formaat. Dat is gewoon praktischer. En ik maak er foto’s van. Mijn andere hobby modelfotografie komt hier goed van pas. Om nou zomaar de flesjes te fotograferen vond ik niet zo leuk. Dus vroeg ik een kennis, die kunstfotografe is, er iets mee te doen. Zij kwam er niet uit en toen ben ik het zelf maar gaan doen. Uiteindelijk beviel het nog beter ook, omdat ik zo van niemand afhankelijk ben. Ik bedenk de scène, maar in feite is het de naam van het bier dat de scène bepaalt. De naam heeft natuurlijk een verhaal in zich. Observeer de foto’s goed en kijk of jij de verhalen herkent.”

In de Bijbel komt vaker wijn voor dan bier, hoe zit dat?

“In de Bijbel wordt het woord bier niet genoemd, maar er staat wel vaak alcoholische drank of sterke drank. De oorsprong van zoveel Bijbelse namen komt eigenlijk uit de tijd dat kloosters vaak een eigen brouwerij hadden. De bierbrouwende monniken bedachten deze namen. Later is de traditie overgenomen door andere brouwerijen.”

Ik kan me voorstellen dat dit een leuk onderwerp is voor een kerkelijke avond?

“Nodig me maar uit, haha! Ik kan vertellen, laten proeven en de foto’s laten zien. Er is wel wat van te maken, hoor.”

Welk biertje staat nog op je verlanglijstje?

“Ik heb geen lijstje, ik ben blij met alles wat op mijn pad komt. Zo blijft het verzamelen een leuke hobby. Ik ga gewoon nog een poosje door. Zeker met fotograferen ook. Wil je meer zien, volg me dan op Instagram @bijbels_bier.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

InBeeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!