In Beeld: Wilco Westrik wil maatschappelijke reuring

Zaterdag 21 september 2019

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Wilco Westrik (54) is een man met een sociaal hart die de dingen op zijn eigen manier doet. En sinds enige maanden is hij gestart als zelfstandig ondernemer met zijn bedrijf: Wilco Westrik Maatschappelijk Advies. Hij richt zich als verbinder op het proces van organiseren, ondersteunen en versterken van maatschappelijke ontwikkelingen. Wilco is tevens oprichter en organisator van VPRO @TegenlichtMeetup055 / @MeetupApeldoorn. ,,Ik wil maatschappelijke en sociale reuring teweeg brengen door mensen, thema’s en ideeën aan elkaar te koppelen. En dat moet bijdragen aan het algemeen belang, aan mensen en aan Apeldoorn.”

Je hebt een achtergrond in het maatschappelijk werk, studeerde SPH, Maatschappelijk Werk en gaf les aan VMBO-leerlingen. Je lijkt een duizendpoot. Waar is dit begonnen?

Wilco lacht: ,,Mijn roots liggen in de zorg en het onderwijs. Op de MAVO werd duidelijk dat ik eigenlijk geknipt was voor de zorg. Mijn interesses lagen duidelijk niet bij wiskunde en natuurkunde. Daarom kreeg ik het advies om naar de Huishoudschool te gaan. Dat was bijzonder, ik was één van de drie jongens daar. Maar het was een goede stap.” Hij moet opnieuw lachen en zegt dan: ,,Ik heb als model gezeten bij de kappersopleiding, terwijl ik eigenlijk bij de wiskundeles aanwezig moest zijn. Zo was ik. Ik heb vervolgens de In-Service opleiding tot Ziekenverzorgende gedaan binnen Casa Bonita. Na 10 jaar heb ik de overstap gemaakt naar het orthopedagogisch behandelcentrum Groot Emaus in Ermelo en volgde ondertussen naast het werken op de groep de opleiding SPH en Maatschappelijk Werk. Daar was ik altijd op zoek naar de goede kant van het kind. Eigenlijk wilde ik ze ontrafelen. Ze kwamen veelal beschadigd binnen. Ik wilde juist een appel doen op het gezonde deel van de mens. Waar lagen kansen en mogelijkheden. Dat vond ik een enorme uitdaging. En dat doe ik eigenlijk nog steeds.”

Ik wil de goede kanten in de mens benadrukken.

 

Over Wilco

Geboren: jazeker en wel op 27-09-1964 in Apeldoorn

Ouders: Willy en Henk Westrik, inmiddels overleden

Getrouwd met: Hella van den Brink

Kinderen: Stenn 27 en Britt 26 jaar

Broers – Zussen: 1 oudere broer Hans

Meest trots op: Op Hella & onze beide kidsVooral op wie ze zijnwat zij doen en betekenen voor elkaar en anderen. Daarnaast ook het feit dat ik altijd mijn gevoel ben blijven volgen in de keuzes die ik maak. Daardoor juist veel gezien, gehoord, geleerd en geïnspireerd.

Raakt geïnspireerd door: mensen met initiatieven die een maatschappelijk doel & karakter kennen

Favoriete eten: Pizza Calzone

Hekel aan: mensen met een dubbele agenda

Wordt blij van: mensen zien, observeren, mooi weer, goede muziek en dingen doen die buiten je comfortzone liggen.

Leest: kranten & momenteel bezig met het nieuwste boek van Rutger Bregman, ‘De Meeste Mensen Deugen’

Guilty pleasure: een verse witte boterham met een dikke laag ouderwetse Bebogeen….. 🙂

Dit alles heeft geleid tot wat je nu doet?

,,Ik heb nog wel omzwervingen gemaakt. Via een docentenopleiding maatschappijleer kwam ik in contact met middelbare school leerlingen. Voor mijzelf was het belangrijk me te blijven ontwikkelen en te investeren in mezelf. Dat deed ik door opleidingen te volgen en veranderingen in en van werkplek. Kern was altijd het werken met mensen die op een of andere manier een achterstand hadden op school, opleiding of het werk. Ik genoot ervan om bedrijven zover te krijgen dat ze meer inclusief gingen denken en doen binnen hun bedrijf. Daar zijn gouden contacten uit ontstaan. Ik was daarbij altijd de verbinder die op zoek was naar kansen en mogelijkheden voor alle partijen.”

We hebben jou vooral ook al leren kennen door de organisatie van Tegenlicht Meetup. Vele edities zijn er georganiseerd en je bracht daarmee mensen bij elkaar om te spreken over belangrijke thema’s. Welke is je het meest bij gebleven?

,,Drie jaar geleden heb ik een oproep gedaan om Meetups te organiseren, De VPRO was bezig met de opzet van de Meetups en vroegen mensen in het land dit ook te willen organiseren in hun eigen woonplaats. Dat trok me en ik vond iemand die dit samen met mij wilde doen. We zijn begonnen in het Woldhuis, echter de locatie was niet geschikt vanwege de achteraf ligging. Door het contact met Gerrit Steenbergen konden we in ACEC terecht. Dat merk je meteen aan de opkomst, het is centraler en beter te bereiken op de fiets. We kijken welke uitzending en bepalen daarbij of het interessant en passend is en of het eveneens leeft en actueel is in ons eigen Apeldoorn.

Kijk bijvoorbeeld naar de Omgevingswet, daar is de gemeente Apeldoorn ook in geïnteresseerd. En je snapt het al, we konden hierdoor samenwerken.”

Het concept Meet-up staat en nu worden we ook door andere partijen gevonden om ontmoetingen tot stand te brengen.

,,Dat vind ik toch bijzonder dan mensen en partijen me nu weten vinden. Na één van de Meetups kwam Bertus Wilbrink van het Leger des Heils naar mij toe. Zij wilden een event organiseren die door hun cliënten zou worden verzorgd in Orpheus. Het aantal aanmeldingen viel tegen en men vroeg mij om hulp. Omdat het me raakt dat deze mensen zich zo kwetsbaar opstellen door een avondvullend programma te verzorgen, heb ik mijn netwerk ingezet. Mooi om te zien dat velen bereid waren hieraan hun samenwerking te verlenen. Uiteindelijk hebben zij met het bezoekersaantal hun doel behaald. Van 200 naar 700 bezoekers in enkele weken tijd. Door het geven van aandacht, inzet van de sociale media kanalen, bereidwillige lokale dag- en weekbladen. Daar word ik gelukkig van. Ik wil echt reuring brengen op zo’n moment. Maar ook Architectuurcentrum Bouwhuis wilde graag verjonging in het ledenbestand en toewerken naar een vernieuwde visie. Ook dan kan ik verbindingen tot stand brengen en word ik gevraagd aan te schuiven.”

Sinds kort noem jij jezelf Social Entrepeneur. Wat is dat precies en wat beoog je?

Wilco denkt even na en zegt dan beslist: ,,Verbinden. Dat is best een containerbegrip, maar samenwerking en veranderingen komen tot stand door mensen en ideeën met elkaar te verbinden. Ik werk daarbij op het snijvlak waar politiek, maatschappelijk middenveld en het bedrijfsleven elkaar raken en nodig hebben. Daarbij maak ik een vertaalslag van beleid naar praktijk. Maar, ik wil daarbij vooral mijn eigen plan trekken en niet een loopjongen zijn. De thema’s moeten mij raken. Bijvoorbeeld de bijeenkomst over Smartcity & 5G. Dan wil ik heel breed alle partijen aan tafel. Zo’n onderwerp moet van alle kanten belicht worden. Zeg maar van links naar rechts. En er is wat mij betreft geen goed of fout. We moeten op zoek naar wat het beste is voor Apeldoorn in dit geval. Overigens doe ik het organiseren van deze Meetup Apeldoorn niet alleen en heb ik in Rene Oostenenk een prima partner gevonden. Wij vullen elkaar aan.”

Iemand zijn zoals die is als mens. Ik oordeel niet maar kijk met compassie.

Wat raakt jou het meest en wil je verandering in aanbrengen?

,,De maatschappelijke issues raken me zoals ik eerder al zei. Ieder mens doet ertoe. Wat verder een heel mooie ervaring was de persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt. Eigenlijk word je gedwongen steeds meer vanuit je eigen visie te leven en werken. Als dat niet klopt, word je toch die loopjongen. Omdat ik erg van harmonie ben, heb ik geleerd om meer assertief te zijn en duidelijker ja of nee te zeggen. Daarbij leerde ik wie voor mij van waarde is. Het gaat heel erg over geven en nemen en dat moet in balans zijn. Daarbij ga ik nog steeds om met jongeren. Gewoon gesprekken voeren met ze, ze inspireren. Maar juist zij inspireren mij ook. Weet je, iemand mag zijn zoals die is als mens. Ik oordeel niet, maar kijk met compassie.”

Tja, dan geef je de zekerheid van een vast baan op.

Je werkte tot voor kort bij Pluryn met het comfort van een vast contract. Dat gaf je op. Waarom?

Wilco bestelt nog een koffie en kijkt even voor zich uit: ,,Weet je, je kunt makkelijk praten over veranderingen en uitdagingen aangaan. Maar als je zelf blijft zitten waar je zit, is het dan nog geloofwaardig? Ik zeg niet dat iedereen maar zijn vaste baan moet opgeven, begrijp me goed. Maar ik heb geleerd dat je, ondanks de financiële zekerheid, niet gelukkig wordt als de inhoud van je baan niet meer aansluit bij je eigen visie op het leven. Dat gebeurde bij mij. Je verandert doordat je bepaalde initiatieven neemt. Dan worden ineens andere competenties aangeboord die ik niet inzette bij mijn werk als coördinator arbeidsparticipatie. Dan gaat het kriebelen en word je gedwongen om keuzes te maken. Dat is een spannend, maar mooi en leerzaam proces. Ik ben blij met mijn ondernomen stappen.”

Ondanks de prachtige en leerzame tijd, was het voor Wilco opnieuw tijd om het roer om te gooien en lanceert hij komende donderdag, 26 september, officieel zijn eigen bedrijf: Wilco Westrik Maatschappelijk Advies. Bekijk vanaf die datum ook zijn https://www.wilcowestrik.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!