In Beeld: Wim van Beek, al jarenlang actief met alles rond hardlopen en atletiek

Zaterdag 18 september 2021

Door Tim Uilen

Wim van Beek

Meer dan 45 jaar lid bij AV’34, 38 jaar actief geweest bij de Midwintermarathon en nu bijna 13 jaar zeer betrokken bij Omnisport. Atletiek, maar voornamelijk hardlopen, hoort bij hem. Dat is wat hij doet en wat hij al die jaren al heeft gedaan. Toch doet Wim van Beek nog veel meer en dat op 73-jarige leeftijd. Over binnenkort stoppen denkt hij nog niet, daar is hij momenteel nog te druk voor.

Over Wim

Geboren op: 7 januari 1948
Relatie: getrouwd, we hebben samen 2 kinderen
Raakt geïnspireerd door: enthousiaste mensen
Meest trots op: mijn kinderen
Ik wil wel een dagje ruilen met: de premier van Engeland, Boris Johnson
Motto: “Bewegen is de basis van je leven”

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Wim van Beek. 73 jaar jong, of oud als je er zo naar kijkt. Ik ben heel erg bezig met sport, voornamelijk atletiek en hardlopen. De NK indoor in Omnisport staat volgend jaar weer op de agenda, dus daar zijn we al met voorbereidingen bezig. De NK outdoor wordt gehouden op het terrein van AV’34, ik mag daar voorzitter van het organisatie comité zijn. Verder ben ik druk met hardlooptrainingen, dat doe ik bij AV’34 en de trainingen geef ik 3 dagen in de week. Bij AV’34 coördineer ik ook wat dingen: hardlopers, beginners of gevorderden. Daarnaast sta ik achter de microfoon bij atletiekwedstrijden. Ik organiseer ook baanwedstrijden. Niet alleen bij AV’34, maar ook in de regio en door half Nederland.

 

Ik ben al heel jong begonnen met atletiek, volgens mij op 13-jarige leeftijd.

 

Verder fiets ik af en toe, mountainbiken doe ik met een groepje. Daarnaast ben ik nog vrijwilliger bij GGNet, waar ik toevallig vanmorgen ben geweest om met bewoners te lopen. Ik ben in Apeldoorn ook actief bij goede doelen die iets met sporten of hardlopen te maken hebben. Als laatste ben ik ook nog actief bij Stichting Bevrijding 45. Per jaar ga ik dan 1 keer hardlopend of wandelend, met een groep, van Wilp naar het Oranjepark. Oh, ja. Ik heb ook nog 38 jaar in het bestuur van de Midwintermarathon gezeten, dat mocht ik altijd helpen organiseren.”

Hoe ben je begonnen met atletiek?

“Al heel jong, volgens mij op 13-jarige leeftijd. Dat is toen veel meer geworden, vooral in mijn diensttijd. Je wordt uiteindelijk gevraagd of je iets wil doen, dan rol je al snel dat atletiekwereldje binnen. Ik ben 1 september 1976 lid geworden van AV’34, hiervoor was ik lid bij een voetbalclub in Klarenbeek. Daar deed ik ook wel vrijwilligerswerk, maar hardlopen vond ik eigenlijk wel leuker. Dus toen ben ik bij AV’34 terechtgekomen. Eerst was ik gewoon atleet daar, alleen werd ik binnen 3 maanden al penningmeester. Het bestuur hoorde blijkbaar al wat ik in Klarenbeek deed, dus toen zat ik opeens in het bestuur.

Dat heb ik 5 à 6 jaar gedaan en daarna 13 jaar als voorzitter. Ik vindt het natuurlijk ook heel leuk om te doen. Ik ben al een aantal jaar gepensioneerd, dus ik heb er wel gewoon tijd voor. Momenteel geef ik dus nog trainingen aan hardlopers, beginners en gevorderden. Ik help af en toe nog met het organiseren van wedstrijden. Op de baan bij AV’34 zorg ik dat we straks in juni een buiten NK kunnen organiseren, hopelijk dan zonder corona. Dus met publiek en alles erop en eraan.”

Hoe is de coronaperiode bij AV’34 gegaan?

“Dat is voor de meeste leden heel vervelend geweest. Zeker in het begin, maar zeker ook in de 2e periode. In het begin mocht je nog een klein beetje, maar later echt niks meer. Of je moet alleen iets gaan doen, dan ga je de omgeving een beetje af en zoek je naar leuke plekken om te hardlopen. Op die manier probeerde ik het nog een beetje vast te houden. Toen begonnen er mensen te mailen en te appen. Ze vroegen om hulp omdat ze niks meer deden. Met die mensen heb ik dan een stukje meegefietst of gewandeld. Meer mensen hadden dit probleem, dus heel langzaam heb ik weer groepjes aangemaakt. Die heb ik dan weer even geactiveerd en gemotiveerd, op die manier konden ze weer verder.”

 

Ik vind dingen organiseren gewoon leuk om te doen en mensen vinden dat ook leuk om met mij te doen.

 

Je bent ook actief bij Omnisport, wat doe je daar precies?

“Ik mag zeggen dat ik bij het idee van Omnisport betrokken ben geweest, ook altijd adviseur ben geweest met een aantal andere mensen. We hebben toen de opening helpen organiseren en nu zijn we met een aantal verenigingen, waaronder AV’34, al 13 jaar voor de senioren atletiek bezig. Andere verenigingen doen de junioren, pupillen en masters. Verder worden er trainingen en clinics verzorgt, daar zijn we af en toe wel druk mee.”

Ook ben je voorzitter van het lokale organisatie comité, LOC, van de NK outdoor 2022. Wat houdt dat in?

“Voor de NK outdoor mag ik een team van ongeveer 15 man aansturen, zij sturen dan de vrijwilligers aan. Aan het NK doen rond de 600 atleten mee, dat zijn de beste van Nederland. Die komen eind juni 2022 naar Apeldoorn om allemaal hun sport te bedrijven, kampioen te worden en zo hun kwalificatie te krijgen voor een Europees- of Wereldkampioenschap, misschien zelfs voor de Olympische Spelen. Ik zit bij de organisatie af en toe vergaderingen voor, ik kijk of alles goed gaat en probeer mensen te enthousiasmeren. Dat enthousiasmeren lukt best goed, als ik vraag of iemand me wil helpen, dan zijn er genoeg die wel de hand opsteken. Iedereen in de hardloopwereld kent me ook wel, dus dat helpt. Dat is handig, want je doet gewoon veel dingen in samenwerking met anderen. Ik vind het gewoon leuk om te doen en mensen vinden het ook leuk om dit soort evenementen met mij te organiseren.”

 

Ik had de eer om atleten, en vooral de buitenlandse gasten, uit te nodigen voor de Midwintermarathon.

 

Bij de Midwintermarathon ben je ook heel lang betrokken geweest, wat deed je daar?

“Daar had ik meerdere functies. Ik was penningmeester, maar dat kwam voornamelijk omdat ik al penningmeester bij AV’34 was geweest. Daarna had ik de eer om de atleten, en vooral de buitenlandse gasten, uit te nodigen. Toen de muur viel kwamen er veel atleten uit het Oostblok hier naartoe. Uit Polen, Tsjechië, noem het maar op, dat waren er toen best veel. Ook uit andere landen zoals Engeland of België komen veel buitenlandse atleten. Die kwamen dan op donderdagavond aan, wij regelde namelijk de overnachting. Zaterdag liepen ze de wedstrijd en dan waren ze op zondag, of soms zelfs op dezelfde dag, weer weg. Zo probeerde we de Midwintermarathon een beetje te marketen in Nederland en Europa, dat is ons toen best goed gelukt.”

Dan is er ook de Wim van Beek Crossloop, maar dat is niet naar jou vernoemd, toch?

“Ja, klopt. Het is naar mijn vader vernoemd. Mijn vader was heel erg actief bij de voetbalclub in Klarenbeek, hij was op een gegeven moment zelfs erevoorzitter en toen is ook de loop naar hem vernoemd. De loop werd jaren terug door een aantal neefjes van mij georganiseerd, nu hebben ze gewoon hun eigen organisatie. Het enige wat ik daar doe is af en toe adviseren, een beetje reclame maken en ik mag daar achter de microfoon staan. Dat is dan gewoon de boel bij elkaar kletsen, maar dat is wel leuk.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!