Initiatiefnemers overrompeld door succes actie voor de Flierefluiter

Vrijdag 12 maart 2021

Door Redactie

Gerard Oltmans

Nog geen 24 uur na het starten van de crowdfundingactie voor café de Flierefluiter aan de Marktstraat hebben initiatiefnemers Lea van der Elburg en Jan Lous besloten de inzameling al te stoppen. Het streefbedrag is gehaald, waardoor de zus en zwager van eigenaresse Jessica van der Elburg compleet overdonderd zijn. Lea vertelt…

Wat was voor jullie de reden om de actie op te zetten?

“Al vanaf de eerste lockdown (nu bijna een jaar geleden) hoorden we van vaste en losse klanten de vraag: Kunnen we iets doen om De Fluit en Jessica te steunen? Kunnen we niet een actie opzetten? En ga zo maar door. Allerlei ideeën passeerden de revue. Jessica heeft dit steeds afgewimpeld; de Flierefluiter had een reserve en daar zou ze wel mee kunnen overleven, naast de steun die van de overheid kwam.

We willen haar niet als een ‘Moeder Teresa’ afschilderen, maar waar ze zich vooral zorgen om maakte was het welzijn van haar gasten: zouden sommigen niet eronder lijden nu hun tweede thuis was gesloten? Maar goed; nu de tweede lockdown inmiddels bijna een half jaar oud is, komt de bodem van de schatkist in zicht. En de vragen van trouwe klanten naar een mogelijkheid om te steunen bleven komen. Begin deze week zei Jessica dan eindelijk, dat ze er geen bezwaar tegen had. Maar ze wilde er zelf niet actief aan deelnemen.”

Hoe erg is de situatie momenteel?

“De bodem van de schatkist is in zicht. Maar De Flierefluiter is inmiddels zo’n iconische tent, dat die niet kan omvallen. Het is alleen zo, dat de meesten van ons (of we gewoon doorwerken, of dat we nu ons werk zijn kwijtgeraakt door corona, of dat we tijdelijk salaris ontvangen zonder er iets voor te doen) een inkomen hebben. Dat geldt niet voor horecaondernemers zoals Jessica. Je krijgt steun van de overheid op een aantal fronten, maar het dekt bij lange na niet de werkelijke kosten. Daarnaast heeft Jessica tot nu toe steeds geweigerd te snijden in het personeel; iets waarvoor we haar alleen maar kunnen bewonderen.”

Hoe waren de reacties?

“De Flierefluiter bestaat meer dan 40 jaar; wijzelf zijn rond de 60, maar kwamen er al in onze middelbare schooltijd. Dat is zo bij veel mensen; wat je ziet is dat er donaties binnenkwamen van trouwe klanten vanuit die begintijd, maar ook van hun kinderen. Dat geeft wel aan hoe deze tent met Apeldoorn vergroeid is; toen we woensdagavond (10 maart) rond 22.00 uur de actie startten, kregen we het gevoel, dat de mensen bijna over elkaar heen buitelden om te helpen.”

Hoe voelt het om zo gesteund te worden?

“We waren compleet overrompeld door de reacties; je weet dat het café bekend is dat veel Apeldoorners er in de afgelopen 41 jaar zijn geweest, maar dat het zo’n impact zou hebben, dat hadden we niet verwacht. Je rolt een sneeuwballetje en binnen de kortste keren dendert het als een lawine verder. Toen we Jessica na een half uur op de hoogte brachten, kon ze het ook niet geloven. Binnen 12 uur was het streefbedrag gehaald en toen zei Jessica ook: “Stop er maar mee.” Om onduidelijkheid te voorkomen, hebben we de actie niet gelijk offline gehaald, maar hebben we deze aangepast met de tekst, dat het niet meer nodig was (“Het doel is meer dan bereikt en niemand hoeft er rijk van te worden.”). Gisteren (donderdag 11 maart) is de steunactie definitief gesloten.

Wat gaan jullie met het geld doen?

“Wij gaan ervoor zorgen dat de donaties bij Jessica terecht komen. En zij bepaalt dan wat ze ermee gaat doen. De horeca krijgt een deel van de personeelskosten vergoed, maar niet alles; het is niet zo dat je totaal geen energiekosten hebt of andere vaste lasten. En als over een maand of later de tent weer geheel of gedeeltelijk open kan, zal je toch een voorraad moeten aanschaffen. Dan zijn er nog zaken als onderhoud van je installaties en ga zo maar door.”

Wat doen jullie momenteel nu de zaak niet open is?

“Elke zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur is het Fluitloket open: buiten de Flierefluiter kun je dan een kop koffie kopen of een broodje; Ook kan je daar speciaalbiertjes aanschaffen om mee naar huis te nemen. Het loket levert wel wat op, al is het een druppel op een gloeiende plaat. Maar het biedt mensen vooral de mogelijkheid om iets voor de zaak te doen en geeft het idee dat De Fluit altijd zal overleven.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!