Landelijke Banenmarkt, ook in Apeldoorn zo nodig!

Vrijdag 8 oktober 2010

Door Inge

Foto: Inge

Vandaag was ik op de Landelijke Banenmarkt. Wie denkt dat de werkloosheid aan het afnemen is, krijgt dat gevoel niet als hij (zij) binnenkomt bij het Activerum waar het UWV haar landelijke Banenmarkt houdt voor Apeldoorn. Al direkt bij de opening van deze dag is het werkeljk stampvol. Een grote stoet van mensen kruipt langzamerhand naar binnen en gaat langs de ruime hoeveelheid stands die daar vertegenwoordigd is. Een groot aantal wordt ingenomen door de diverse uitzendburo’s. Gelukkig zijn ook een aantal werkgevers aanwezig, met name de Zorg is goed vertegenwoordigd.

Het publiek is divers: zowel jongere mensen als ouderen, mannen en vrouwen, alles loopt door elkaar. Als je die hoeveelheid mensen ziet en je weet dat de markt pas net is gestart (zij gaat door tot 8 uur ’s avonds) dan besef je dat toch wel heel veel mensen op zoek zijn naar een baan.

Voorafgaand had ik een gesprek met de contractdeskundige van het UWV die mij vertelde dat alleen nog de mensen die langer dan een jaar werkloos zijn, ondersteund worden door externen en dat mensen die minder dan een jaar werkloos zijn vooral veel zelf moeten doen. De eerste 3 maanden gaat het veel via mailcontact en mag men  aangeven wat men nodig heeft aan ondersteuning. Alles moet door de werkcoaches en hun ondersteunende afdelingen opgevangen en ingevuld worden. Met deze hoeeveelheid mensen vraag je je af hoe realistisch en haalbaar dit is.  Want iedereen wil natuurlijk een nieuwe baan.

Op de markt naast uitzendburo’s en een aantal werkgevers ook  wat andere kramen. Bijvoorbeeld de kraam waar je kleuradvies kon krijgen en make-up advies. Tenslotte, de eerste indruk is het meest bepalend tijdens het sollicitatiegesprek.

Tips voor de organisatie:

Zet het volgend jaar groter op. Met zoveel mensen en kramen is er bijna geen ruimte om te bewegen, gesprekjes aan te gaan etc. Dus vergroot de vierkante meters.

Betrek de werkgevers uit Apeldoorn  bij  het geven van workshops. Dus niet vanuit UWV: Hoe solliciteer je, maar vanuit de werkgever; Wat verwachten wij van de toekomstige werknemer? Als je die werkgever erbij betrekt zal deze ook eerder in zijn eigen vacaturedoos kijken en zijn vacatures aanbieden. Een sterke win-win situatie.

Tips voor de werkzoekende:

Vergroot je netwerk, ook buiten het UWV. Investeer tijd in jezelf. Je bent het waard!!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!