Marjanne maakt bonbons in de garage

Zondag 11 oktober 2020

Door Carla van Vliet

Marjanne Deelen waagde de sprong. Zij liet haar kantoorbaan achter zich en volgde haar passie: chocolade. Sinds 2016 maakt zij haar eigen bonbons in een ruimte achter de garage. Ze heeft met haar bedrijf BonBonSpecials intussen het assortiment aardig uitgebreid en geeft workshops voor zowel volwassenen als kinderen. Vooral de workshops maakten dat de beschikbare ruimte snel te krap was. Om meer mensen tegelijk te kunnen ontvangen heeft ze dit voorjaar haar garage verbouwd tot een heus chocoladeatelier. We willen wel eens meer van deze ondernemende dame weten.

Vertel, jij hebt dus je garage opgeofferd?

“Klopt. De ruimte die ik had was echt te klein, alles gebeurde in die ene ruimte. Nu kan ik grotere groepen ontvangen voor de workshops, zonder elkaar in de weg te staan. Ik heb zelf ook meer ruimte gekregen en ben superblij met mijn magazijn waar ik van alles kan opslaan, zoals voorraad en verpakkingsmateriaal. Er is nu een apart toilet voor bezoekers, dat is ook prettig. Het grote voordeel van een atelier aan huis is dat je niet echt naar je werk hoeft te gaan, ik bepaal mijn eigen tijd en als ik ’s avonds doorwerk ben ik toch gezellig thuis. Het nadeel is dat ik niet zo goed op tijd kan stoppen en in mijn hoofd ben ik er 24 uur per dag mee bezig. En laten we eerlijk zijn: het is financieel gezien veel voordeliger dan een locatie in de stad huren. Ik zou het wel willen, maar dat is niet haalbaar.”

Waar zijn de spullen gebleven uit je garage?

“Bij de verbouwing is een fietsenhok gerealiseerd, maar het grote tuingereedschap en de kampeerspullen liggen momenteel bij mijn moeder in Soest in de berging. De auto kan gelukkig op de oprit voor het huis. En het bleek een goed moment om eens flink op te ruimen.”

Wat is er zo leuk aan een chocoladeatelier?

“Het leukste vind ik een nieuwe smaak uitproberen. Ik maak graag logobonbons voor bedrijven en zoals nu ben ik al bezig met letters en kerstbonbons, maar iets nieuws maken is toch wel het allerleukst. Het gaat niet alleen om het bedenken, de smaken moeten dan ook nog kloppen. Ik vind het steeds weer spannend. Proeven is uiteindelijk een beleving. Ik ben nu zover dat ik wel 30 verschillende smaken heb voor vullingen, variërend van de meest favoriete hazelnoot tot het meest bijzondere Roquefort. Wat ik het minst leuk vind? Afwassen!”

In hoeverre heb je last van corona?

“Ik kon geen openingsfeestje geven toen het atelier in maart helemaal klaar was, dat was wel jammer. En de workshops kunnen alleen doorgaan in kleine groepjes. Op zich is dat ook gezellig hoor. Ik vind het fascinerend dat mensen zo blanco binnenkomen, geen idee hebben wat er allemaal komt kijken bij bonbons maken en dan verrast de deur uitgaan met hun zelfgemaakte lekkers. Wat ook stilligt is het bijscholen in België. Daar volg ik gave trainingen die inspireren maar waar ik ook technische snufjes leer.”

Doe je iets aan duurzaamheid?

“Jazeker. Ik gebruik uitsluitend chocolade met het keurmerk van Rainforest Alliance. Dan weet ik zeker dat het regenwoud gerespecteerd wordt en het via eerlijke cacaoboeren gaat. Er zijn zoveel misstanden, dit is het minste wat ik zelf kan doen. Ik vind het ook belangrijk geen chemische kleurstoffen toe te passen. Ik gebruik daarom Flowerpowers van cacoaboter. Voor rood bijvoorbeeld is dan bietenpoeder gebruikt en voor geel kurkuma. Daarnaast ben ik op zoek naar plasticvrij verpakkingsmateriaal. Dat valt nog niet mee, vaak is er één kant doorzichtig, want je wilt wel graag je product laten zien. Ik blijf gewoon doorzoeken.”

Hoe blijf jij zo slank?

“Haha, daar moet ik echt mijn best voor doen hoor. Even proeven, even snoepen, het is niet altijd de bedoeling maar wel zo gebeurd. Daarom ga ik 3 keer per week sporten en salsadansen.”

Beschrijf jezelf eens in 3 woorden?

“Ik ben spontaan, vriendelijk en ik vind mezelf best gezellig.”

Heb je deze eigenschappen nodig om een chocoladeatelier te runnen?

“Het was sowieso een spontane actie om mijn hart te volgen en de chocoladebusiness in te gaan. Ik wist dat chocolade lekker is maar verder wist ik er eigenlijk niet veel van. Nu is dat gelukkig veel beter. Ik spring met mijn chocolade spontaan in op de actualiteiten. Naast herfst, Halloween, Sint en Kerst schenk ik ook aan aandacht aan bijvoorbeeld Borstkankermaand of Wereldkusjesdag, om maar wat te noemen. Mijn vriendelijkheid komt goed van pas bij de workshops die ik geef, het zijn doorgaans heel gezellige bijeenkomsten.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!