Netwerk ‘Made in Apeldoorn’ impuls voor internationaal zakendoen

Donderdag 27 december 2018

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Tijdens de opnamen van Het Ondernemerscafé op 19 december schuiven twee genodigden aan om te spreken over activiteiten die voortvloeien uit de economische Uitvoeringsagenda. De hele uitzending is donderdag 27 december om 18.00 uur te zien op RTV Apeldoorn. Zo komt Wendy de Ruijter aan het woord, onder andere betrokken bij BKA en Het Ondernemershuis was betrokken bij de activiteit Made In Apeldoorn. Een platform waarop ondernemers te vinden zijn die business doen in het buitenland. Daarnaast schuift Jeroen Martono Janssens van Bast BBQ aan die op pagina 45 van het speciale boek ‘Made in Apeldoorn’ vertelt over zijn internationale business. De uitzending is ook online te bekijken.

Doel van Made in Apeldoorn

Op de vraag aan Wendy wat het doel is van Made in Apeldoorn antwoord zij: „We hebben een voorbeeld genomen aan een initiatief in Deventer. Daar is ook een boek en platform internationaal zaken doen gecreëerd. Bedrijven kunnen elkaar nu makkelijker vinden. Uiteindelijk wil je dat het leidt tot exportbevordering doordat persoonlijke kennis wordt gedeeld, maar ook door aandacht voor bepaalde thema’s en het organiseren van meetings over bepaalde landen.”

Elkaar vinden

Hoe kwam het tot stand? „Doordat export een belangrijke plek heeft op de economische agenda. We ontvingen daarvoor een subsidie waarbij we iets zouden ontwikkelen met de focus op export en inmiddels zijn er veel deelnemers, meer dan 100 bedrijven. Veel ervan zijn te vinden het speciale boek. En eigenlijk kan iedereen zich aanmelden, daarvoor hoeven ze alleen een mail te sturen en we nemen contact op. Ook het boek is via ons te verkrijgen. Er is op de website veel informatie te vinden bijvoorbeeld kaarten van werelddelen met daarop de bedrijven die daar al zakendoen. Dan kun je elkaar nog makkelijker vinden.”

Bijeenkomst over Brexit

Op de vraag wat we nog meer kunnen verwachten geeft Wendy aan dat er in februari een bijeenkomst wordt georganiseerd over de Brexit. Meer daarover komt op de website.

Bast BBQ

Jeroen Martono Janssens van Bast BBQ is een ondernemer die internationaal zaken doet. Zijn product is bijzonder: „Ik was op vakantie in Indonesië en zag dat ze daar op kokos briqueten barbequeden. Dat vond ik heel bijzonder en ik dacht dat wil ik naar Nederland halen. Vanaf 2015 ben ik nu bezig en wil het nog verder uitbouwen en lever ook aan het buitenland. Doordat ik bij een bedrijvennetwerk zat, ben ik benoemd om deel te nemen aan het platform en boek Made in Apeldoorn. Het is vooral leuk en belangrijk om met gelijkgestemden in aanraking te komen en kennis te delen. Dat is toch makkelijker met iemand die ook in Apeldoorn zit. Zo heeft iemand mij geholpen om onze website in Autstralië te voorzien van de letter ‘AU’. Dat was ingewikkeld en ik kwam er niet uit. Dat is echt het voordeel van dit netwerk.”

Ambities

Volgens Jeroen is Apeldoorn een prima ‘place to be’ voor internationaal zakendoen: „Zeker, het maakt eigenlijk niet uit waar je zit. Tegenwoordig kun je via internet overal werken. Binnen Apeldoorn ondersteunen we elkaar wel en dat is heel fijn. Van hieruit wil ik dan ook mijn ambities waarmaken. Ik wil met mijn product naast de bekende grote merken voor briquetten een alternatief bieden. Wat ik bijvoorbeeld niet wist dat Denemarken en Noorwegen echte BBQ-landen zijn. Daar ga ik dan ook naar toe om me daarover goed te laten informeren. Daar is ook een markt te winnen. Het internationaal businessnetwerk in Apeldoorn kan mij bijvoorbeeld echt helpen aan contacten en ze met mij te linken. Denk eens aan bedrijven die met buiten koken bezig zijn.

Muzikale omlijsting door The Poor

Het geheel wordt opgefleurd door de klanken van de Apeldoornse rock en bluesband The Poor. Op Facebook is te zien wat ze doen en waar ze optreden, bijvoorbeeld op 30 december in Artcafé Sam Sam.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

Evenementen Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!