Opruimcoach en feng shui expert Artemis Kontozamani onthult haar geheimen voor een fijne leefomgeving

Vrijdag 24 februari 2023

Door Nikki Vredenberg

Artemis Kontozamani is opruimcoach en feng shui expert. Onder het motto ‘collect moments, not things’ coacht Artemis mensen bij het opruimen. Ze gebruikt de 8 windrichtingen en bijbehorende levensthema’s, evenals Yin & Yang, om ruimtes te verbeteren in termen van ruimtebeleving en levensenergie in huis. Ze vertelt over haar werkwijze en de invloed die een opgeruimd huis kan hebben op je leven.

Van stewardess naar opruimcoach

Artemis werkt als stewardess bij KLM als de pandemie uitbreekt, waardoor ze haar werk minder kan uitvoeren. Ze besluit dat ze iets anders moet gaan doen, maar wat? Ze vertelt: “Al snel wezen mensen in mijn omgeving mij erop: ‘Je bent zo goed in opruimen en ordenen van huizen, daar moet je je werk van maken’. Maar ja, kunnen opruimen is één ding. Hoe start ik vervolgens een eigen bedrijf?”

Hoe feng shui een rol in haar leven kreeg

Als kind was Artemis al vaak in de weer met de meubels in haar kamer. Toen ze tien jaar later het boek feng shui van Lillian Too kreeg viel alles op zijn plek. “Ik voelde soms dat dingen niet goed stonden, als kind had ik dat al. Ik was enthousiast.” Toen Artemis in 2006 begon bij KLM vloog Artemis regelmatig naar Azië, waar ze geïnspireerd raakte door de veelvoorkomende feng shui-praktijken. Op locaties variërend van gebouwen tot parken. “Ik vroeg me af of ik van feng shui mijn werk kon maken. Uiteindelijk kwam ik een fantastische opleiding tegen en ondertussen ben ik bezig met mijn Master.”

Een zweverig imago

Voor veel mensen heeft feng shui iets zweverigs. Artemis legt uit dat feng shui het creëren van harmonie is tussen mens en natuur in huis, het activeren van de Chi-energie. Het verbetert de levensenergie van je huis. “Ik krijg wel eens de reactie dat het onzin is, maar dan leg ik uit dat de wifi-straling of aardstraling ook niet zichtbaar is, maar toch echt aanwezig is. Die kunnen ook effect hebben op je leven.”

Ze legt uit dat het gaat om het verzwakken en versterken van Chi-energie in verschillende delen in je huis. “Toilet, badkamer en keuken moet je verzwakken, daar verlies je de Chi-stroom. En in de woonkamer, werkkamer en slaapkamer kun je het versterken. Het versterken en verzwakken doe je met de bijpassende elementen uit de natuur: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Daarin werk je met een versterkende cyclus en verzwakkende cyclus.” Artemis maakt daarbij gebruik van kleuren, vormen, materialen, planten, bloemen, accessoires en meer, waarbij ze rekening houdt met je interieur.

De werking van feng shui

“Ik werk zelf via de Aziatische manier, de klassieke manier. Het begint met een kompas meting voor het huis. Met een kompas meet ik het magnetische energieveld van de aarde waarmee ik de acht windrichtingen bepaal. Iedere windrichting heeft een bepaald levensthema, nummer en natuurelement. Dat werk ik uit op een plattegrond van het huis. Verder werk ik met persoonlijke feng shui-geboortedatum en de Flying Star methode.”

Bekende feng shui

Wereldwijd: De Verboden Stad, Singapore stad, Disney HongKong, het Witte Huis (Amerika)

In Apeldoorn: Van der Valk Hotel Apeldoorn

Artemis’ werkwijze

Bij een nieuwe klant komt ze eerst kennismaken. “Iemand laat me toe in huis, daar is een vertrouwensband voor nodig. Bovendien moet het ook klikken. Vervolgens gaan we samen door de spullen met een stukje strengheid, humor, respect en medeleven.” Ze legt uit dat mensen meer vertrouwen in zichzelf krijgen zodra ze eenmaal bezig zijn, en dat ze dan samenwerken om een doel te bereiken. “Mijn rollen als opruimcoach en feng shui expert bieden de perfecte combinatie, maar ik bied het ook los van elkaar aan.”

De slaapkamer, de gang en je schilderijen

De slaapkamer noemt Artemis ‘Yin’. Dit is een plek waar je tot rust moet komen en met elkaar verbindt. Mensen denken vaak dat een grote plant in de slaapkamer gezond is, helaas stoten die ’s nachts CO2 uit. Het advies is dus: geen grote planten in de slaapkamer. Een spiegel gericht op het bed is een uitnodiging voor een derde persoon. Ook de entree (voordeur en gang) is een belangrijke ruimte in huis. Het is de plek waar de Chi-energie binnenkomt en het is de eerste indruk, introductie van jezelf. Voorkom rommel want het leidt tot stagnatie van de Chi-stroom.

Volgens Artemis leven we in een drukke wereld. “Daarom”, legt ze uit ze, “is het extra belangrijk dat het huis een plek is waar je tot rust kunt komen, waar je nieuwe ideeën kan opdoen, en tijd overhoud voor vrienden en familie. Een balans van Yin & Yang.” Ze raadt aan om je huis eens door te lopen om te beoordelen of spullen nog passen bij wie je nu bent. “Als je op zoek bent naar vastigheid of ergens hard naar toe werkt, dan is een abstract schilderij heel tegenstrijdig. Dat is namelijk een kunstvorm die geen duidelijkheid biedt. Opzoek naar liefde? Haal dan het schilderij van de eenzame mevrouw van de muur.”

Creëer overzicht en rust

Tijdens het opruimen helpt Artemis om dingen zichtbaar te maken waar de klant tijd aan besteedt en passie voor heeft. “Door het bouwen van systemen in kasten komt er meer overzicht. Ik bekijk bijvoorbeeld hoe iemand praktischer het huishouden kan doen, zodat zij of hij sneller klaar is en meer tijd heeft voor zichzelf of het gezin.” Het gaat dus om het vergemakkelijken van iemands leven door spullen zo praktisch en efficiënt mogelijk in te delen. Weet wat je hebt, dat bespaart ook geld, geen dubbele aankopen meer.

Bij haar in huis vind je nooit meerdere lagen in een lade. “Alles in mijn huis heeft een vaste plek en in een la zie ik precies wat er ligt en kan ik het in één beweging pakken en terugzetten. Dit geeft ook rust en duidelijkheid aan mijn dochter. Niks is meer zoek en ik hoor minder: ‘Mam, waar is ……. Of waar ligt ……..?”

Het huis van Artemis

Toen ze haar bedrijf net startte nodigde ze regelmatig mensen uit bij haar thuis om te laten zien wat ze doet. Zo maakten zij kennis met haar manier van opruimen en kreeg ze haar eerste klanten. “Als mensen binnenkwamen zeiden ze gelijk: ‘dat voelt goed’. Een opgeruimd huis is ook niet een leeg huis, maar mijn boekenkast staat bijvoorbeeld niet vol. Er staan boeken in waar ik waarde aan hecht, omdat er een mooie anekdote in staat of een goed verhaal.” Artemis geeft dus de tip om altijd ruimte vrij te houden voor nieuwe spullen die echt de moeite waard zijn, maar ook raadt ze aan om niet alles te houden. “Ik heb mijn kookboeken weggegeven aan een echte kookprinses, want die ben ik niet en zal die ook niet worden. Ik keek er nooit in en ga dat ook niet doen”. Als je een boek krijgt of koopt kun je die ook teruggeven, uitlenen of bijvoorbeeld in een minibieb zetten zodat een ander er ook plezier van heeft.”

“Je huis is een weerspiegeling van wie je bent. Geef ruimte aan jezelf en minder aan je spullen.”

Voor vragen of meer informatie kun je terecht op haar website.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!