Sinter-kerstkringloopwinkel De Hofstad opent de deuren

Vrijdag 13 november 2020

Door Carla van Vliet

Kringloopwinkel De Hofstad aan de Kayersdijk 5, heeft er vanaf komende zaterdag, 14 november, een hele nieuwe afdeling bij: de Sinter-kerstkringloopwinkel (ingang aan Laan van Mensenrechten 590). Ben van der Velden is maar wat trots op ‘de leukste winkel van Apeldoorn’. Tijdens een rondleiding door het immense pand vertelt hij  hoe het allemaal begon.

Bij de ingang aan de Laan van Mensenrechten laat Ben zien door wie de bezoekers zaterdag welkom geheten worden: een levensgrote houten Sinterklaas en een opblaas-kerstman. Vervolgens is er een vaste looproute die je langs duizelingwekkend veel bomen, ballen, kransen, slingers, lichtsnoeren, waxinelichthouders, kaarsenstandaards, Kerstmannen, herten en sterren leidt. We meten hier  600 m2, waarvan de helft met kerstartikelen is gevuld en de andere helft met speelgoed voor hulpsinten.

Vertel eens, hoe is dit zo ontstaan?

“In onze kerk De Hofstad hielden we 2 keer per jaar een grote bazaar, maar door corona kon dit geen doorgang vinden. De spullen bleven echter wel komen. Gelukkig konden we in het pand aan de Kayersdijk terecht, dat momenteel een antikraakpand is. Een prima gelegenheid voor onze gewone kringloopwinkel. Voor de curiosa, meubels, serviezen en andere woonaccessoires. Later kwam er nog een stuk kleding bij. Stukje bij beetje breiden we dat uit. Maar ruimte voor een grote sinterkerstmarkt bleek er niet in te zitten. Daarom zijn we dik tevreden met de ludieke onderhandeling met Arie Tamboer: we mochten het pand waar kringloop Prins in gezeten heeft, voor de laatste 3 maanden van dit jaar gebruiken.”

Waar komen al die spullen vandaan?

“Vooral van onze gemeenteleden, maar intussen weten meer mensen ons te vinden. We hebben een eigen bus en aanhanger om spullen bij de mensen thuis op te halen. Ook na een overlijden worden we regelmatig goed bedacht met verkoopbare spullen. Met ruim 60 vrijwilligers wordt alles uitgezocht, schoongemaakt , gerepareerd,  gesorteerd en van prijzen voorzien. Nou werken we wel met kleurstickers hoor, dat is makkelijker. De prijzen in de sinter-kerstwinkel variëren van 10 cent voor een kerstbal tot het duurste artikel, een vintage kerstset van 25 euro . Daarna gaat het de winkel in, die we zo decoratief mogelijk hebben getracht in te richten. Er kan nog steeds gebracht worden want deze winkel duurt tot Kerst. Vooral bomen en guirlandes zijn welkom.”

Ons gesprek wordt onderbroken door een telefoontje van Hart van Nederland, ook die heeft belangstelling voor deze bijzondere winkel. Ben wijst nog even op de ruim 300 legpuzzels die te verkrijgen zijn, vooral een lust voor de coronapuzzelaars, en op de collectie boeken en CD’s/LP’s die speciaal voor sint en kerst zijn uitgezocht. Opvallend is de eenheid van kramen en de professionele uitstraling van de inrichting. Ben legt uit: “Toen Blokker aan de Adelaarslaan ging sluiten mochten wij alle schappen en rekken overnemen en mijn inzet voor Stichting WHOE leverde een flink aantal schragen en tafels op van de kofferbakverkoop ’s zomers langs het Apeldoorns Kanaal. Tel daarbij op dat onze vrijwilligers er oog voor hebben de boel leuk aan te kleden en neer te zetten.

Waar doen jullie al die moeite voor?

“Ons doel is drieledig. Ten eerste vinden we het bijzonder jammer als er spullen weggegooid worden, je geeft ze zo makkelijk een tweede leven. Ten tweede kunnen mensen met een kleinere portemonnee ook gezellig winkelen om hun huis leuk aan te kleden met de feestdagen en/of cadeautjes te kopen. En ten slotte spekken we de wijkkas van onze kerk, zodat er voor ouderen en eenzamen gezellige middagen en uitstapjes kunnen worden georganiseerd. Zolang corona nog heerst kunnen we ze een mooie attentie brengen. De opbrengst wordt in elk geval prima besteed.”

Zin in zaterdag?

“Ja, heel veel, maar ook spannend hoor. Komen de mensen wel? Vinden ze het leuk? Hoeveel komen er? We zijn in elk geval goed voorbereid. We hebben buiten een nummertjesapparaat staan om de mensenstroom te reguleren, er zijn verkeersregelaars en scherpe coronaregels:  een winkelmandje is verplicht, er zijn  er 30, anders buiten wachten. Er is een mondkapjesplicht en desinfectieplicht voor de handen. Je moet de looproute volgen, en let op 1,5 meter afstand, we hebben extra brede paden en bij de kassa staan strepen op de vloer. En belangrijk: we hebben een pinapparaat! Hopelijk gaat ‘ie veel gebruikt worden!”

De Sinter-Kerstkringloopwinkel is open op maandag van 9.00 tot 12.00 uur, op woensdag van 13.00 tot 17.00 uur, donderdag van 18.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!