Suzan Drummen maakt kunstwerken in parkeergarage nieuwe winkelcentrum Anklaar

Woensdag 2 oktober 2019

Door Amrutha Mol

Nog precies een week en dan opent het nieuwe winkelcentrum Anklaar. Naast nieuwe winkels en (zorg-)appartementen is er ook een nieuw kunstwerk te zien in de parkeergarage van de Anklaar. Suzan Drummen is de kunstenares achter dit werk licht graag toe wat haar drijfveren waren om dit werk te maken.

Suzan Drummen heeft zowel nationaal als internationaal haar werk mogen exposeren, maar dit is de eerste keer in Apeldoorn. ,,Ik vind Apeldoorn een sympathieke stad waar ik graag naar terug zou komen”, vertelt Suzan. Ze legt uit hoe ze bij dit project betrokken raakte: ,,Ik werd benaderd met de vraag of ik interesse had in dit project. Mijn motivatie om mee te doen met de selectieprocedure was vooral ingegeven door de mooie en lichte architectuur van het gebouw en de immense maat van de wanden. Ik moest gelijk denken aan de monumentale architectuur van de barok.” De barok is een kunststijl die je onder andere terug ziet Versailles, Parijs. In deze stijl zie je veel details, emoties, scherpte en diepte terug. Suzan kijkt met grote verbazing naar de wereld om zich heen en laat zich er graag door inspireren. Bij de in- en uitgang van de parkeergage zitten grote ramen. ,,Ik wilde zoveel mogelijk licht binnen brengen om dit te delen met de bezoekers van de parkeergarage.”

Verwondering

Het werk van Suzan kenmerkt zich doordat ze graag met verschillende materialen werkt, vaak zijn die materialen glimmend. Ze heeft al vaker met bolle spiegels gewerkt, maar het is voor het eerst dat ze zo’n groot fotowerk laat zien. ,,Ik hou van glimmende en kleurige materialen”, zegt Suzan. Sinds 2003 gebruikt ze al hetzelfde materiaal, wel steeds in een andere combinatie. Het werk is niet abstract en heeft ook geen directe boodschap. Suzan vertelt wat ze wil bereiken met het werk: ,,Ik wil graag delen met mensen, een kijkervaring weggeven. Ik zou mensen graag bewuster willen laten kijken, hun ogen willen verleiden, mensen laten wegdromen bij dit werk.” Suzan vindt het belangrijk dat ze zelf ook telkens weer nieuwe ontdekkingen doet in het werk. ,,Als het werk mij tijdens het maken nog steeds weet te verbazen, dan weet ik dat ik op het juiste spoor zit.” Over het proces van dit project licht ze toe: ,,Ik kijk naar de ruimte, kies materialen en ga onderzoekend kijken en experimenteren met materialen in de ruimte. Het belangrijkste is: vertrouwen hebben dat het goed komt. Mensen moeten weten dat dit werk niet iets is om te begrijpen maar om te kijken; durf te verdwalen en verbazen.”

Uitdagend project

Suzan weet veel te vertellen over haar werk en kijkt met een goed gevoel terug op dit project. ,,Het was een uitdaging om in zo’n korte tijd een kunstwerk te maken op zo’n groot oppervlak. Maar door een goede samenwerking, onder meer met technisch assistent Monique Wijbrands, is het toch gelukt. Daarnaast waren de opdrachtgever Bert van der Hee van BPD Ontwikkeling BV, de architect Endry van Velsen van Nijl Architecten en kunstadviseur/beeldend kunstenaar Jasper van der Graaf van ACEC onmisbaar”, besluit Suzan met een glimlach.

Lees ook:

Anklaar: Albert Heijn met nieuwe winkelformule

Nieuwe winkelcentrum Anklaar krijgt ook een Action

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!