Winkelpanden Eglantier (en de rest van Apeldoorn) steeds leger

Maandag 8 augustus 2016

Door Redactie

Het zal niemand ontgaan zijn. Er zijn veel lege winkelpanden in Apeldoorn. Deze week kondigde ’t Broodhuys op winkelcentrum de Eglantier in de Maten aan te gaan sluiten. En zij zijn niet de eerste die weggaan. De laatste tijd vertrok ook groenteboer Berat en een computerwinkel. Er blijft weinig over zo, tot groot verdriet van veel Apeldoorners.

In de besloten Facebookgroep ‘Je bent een Apeldoorner als…’ wordt duidelijk dat de inwoners van Apeldoorn het erg jammer vinden dat er zoveel winkels in Apeldoorn, maar met name op de Eglantier leegstaan. ,,Heel erg jammer, het wordt er niet gezelliger op op de Eglantier”, is een van de reacties. Zelfs vanaf de andere kant van Apeldoorn komen ze boodschappen doen op de Eglantier. Althans, nu nog wel: ,,Ik woon in Zuid en doe m’n boodschappen op de Eglantier, maar zo gaat de lol er wel af.”

Veel Apeldoorners denken dat het aan de huurprijzen ligt: ,,Tjonge jonge nog meer leegstand daar. Ze moeten die huurprijzen eens naar beneden gooien, dan wordt het aantrekkelijker om een pand te huren”, meldt een van de leden van de groep. Een ander meldt: ,,Sinds de renovatie staan er vele winkels leeg en de 1 na de andere winkel gaat eruit/ over de kop. Zo zonde. Neem bijvoorbeeld de huurprijs van het pand waar la Petit Perle in zat: 10.000 euro per maand. Dat zijn toch geen huurprijzen meer? Met die renovatie wilden ze meer winkels, maar lijkt juist tegengesteld te werken.”

Jos Diependaal, voorzitter van de winkeliersvereniging, meldt dat er inderdaad op de Eglantier meer winkels leegstaan dan een paar jaar geleden. ,,Je moet hierin wel onderscheid maken tussen twee verschillende soorten leegstand: strategische leegstand en commerciële leegstand. Bij de eerste gaat het om plannen voor een supermarkt waar de partijen nog overeenstemming moeten krijgen over bepaalde onderdelen voor er gebouwd gaat worden. Daar komt dus wel wat, maar dat heeft nog even tijd nodig. De commerciële leegstand, de oude panden van Jamin, la Petit Perle en nu dus ook ’t Broodhuys, is momenteel zo’n 10% van het totale bestand op de Eglantier. Dat is wat ons betreft 10% teveel, maar je ziet dat ook landelijk.”

Op de vraag of de huurprijzen inderdaad te hoog liggen, zoals wordt beweerd op de Facebookpagina ‘Je bent een Apeldoorner als…’, antwoordt hij: ,,Ik ken het laatste aanbod van de verhuurder en die is gewoon redelijk. Alleen het pand van la Petit Perle is gewoon groot, en je betaalt voor de grootte van een pand.” Wat dat betreft vindt Diependaal het wel jammer dat er momenteel geen lunchroom op de Eglantier zit. ,,Dat is echt een doorn in het oog. Een lunchroom verlengt de verblijfsduur van de bezoekers van het winkelcentrum. Dat mensen niet even ergens lekker een broodje kunnen eten, vinden we heel vervelend.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!