Apeldoorners op kandidatenlijst PvdA

Vrijdag 22 juni 2012

Door Redactie

PvdA Gelderland

De kandidaatstellingscommissie van de PvdA olv. oud-minister Margreet de Boer en het PvdA-bestuur hebben donderdagmiddag jl. de kandidatenlijst voor de verkiezingen op 12 september bekend gemaakt. Daarop prijken 2 prominente Apeldoornse namen; Yasemin Cegerek (1977) op plek 44, provinciaal-statenlid in Gelderland én de Apeldoornse oud-wethouder Eppo Gutteling (1956) als lijstduwer in Gelderland op plek 79.

Op zaterdag 30 juni besluit het PvdA-congres in Amsterdam, met vertegenwoordigers uit alle Nederlandse afdelingen over de definitieve lijst. Cegerek maakt verhoudingsgewijs de meeste kans in de Tweede Kamer terecht te komen, omdat zij op de lijst voorkomt die in álle 20 kieskringen, waar in Nederland gestemd kan worden. Om met voorkeursstemmen te worden gekozen moet je in heel Nederland ongeveer 17.000 stemmen op je naam weten te verzamelen. Cegerek moet dan wel 3 Nederlanders van Turkse origine, die boven haar op de lijst zijn geplaatst (2 mannen, 1 vrouw), weten te passeren.

Voor Gutteling ligt de kwestie aanmerkelijk moeilijker. Het gewestelijk bestuur van de PvdA in Gelderland heeft hem voorgedragen. Zijn naam prijkt alleen op het stemformulier in deze provincie. Maar ja, Apeldoorn alleen al kent 120.000 kiesgerechtigden.

Beide kandidaten hebben in ieder geval betere papieren dan de bij de VVD onlangs (door het grondbedrijfdebacle) afgetreden wethouder Rob Metz, die bekend maakte dat hij door de VVD-Gelderland zou zijn voorgedragen voor de VVD-lijst, maar het niet haalde.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

PvdA

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?