Blijf van het Jongeren Informatie Punt af

Woensdag 18 december 2013

Door sunita

Als ex-medewerker van het Jongeren Informatie Punt heb ik met verbazing gelezen dat er bezuinigd gaat worden op deze goed werkende instantie. Het JIP is in mijn ogen de instantie die op een vraaggerichte laagdrempelige manier jongeren, ouders en mede-professionals, ondersteunt. Het JIP is er voor alle jongeren. Jongeren die een werkstuk willen maken en informatie nodig hebben, tot jongeren die geen veilig thuis hebben: ze kunnen allemaal binnen lopen.

Ze geven voorlichtingen op het gebied van financiën, loverboys, veilige seks etc. Dit doen zij op scholen buurthuizen en andere plekken waar jongeren zijn. In mijn ogen is het JIP een prachtig voorbeeld van een instelling waar je binnen kunt lopen en je altijd serieus genomen wordt, met welke vraag je ook komt. Preventie en hulpverlening onder één dak. “In het licht van de op handen zijnde transitie van de jeugdzorggelden, is het JIP juist de plek die de gemeente en Iriszorg zouden moeten koesteren”, aldus Mariëlle Docter-Walhof, ambulant Jeugdhulpverlener en ex-medewerker van het JIP.

Ook ik heb vol verbazing vernomen dat men wil gaan bezuinigen. Op mijn 15de ben ik naar Apeldoorn gekomen. Ik ben geplaatst in Het Sophiahuis door jeugdzorg. Ik werd dan ook overal als een probleemjongere behandeld, maar bij het JIP niet. Daar kon ik altijd binnenlopen en kreeg ik een warm kopje thee. Als ik niet terug wou naar het internaat, van school getrapt werd of down en verdrietig was. Dat maakte niks uit. Het JIP heeft geen voordeur. Je kunt altijd binnenlopen en in vertrouwen je verhaal doen. Een veilig warm plekje waar je ook nog eens met goede advies vandaan kwam zodat je weer verder kon. Later kwam ik een ex-medebewoner tegen. Hij was zwervende en ja: het eerste waar we aan dachten was het JIP. Mijn verhalen zijn er 1 van 1000. De medewerkers van het JIP en Outreachende hulpverlening van Iriszorg zijn famous onder de jongeren.

De transitie is een avontuur waar ik mijn hart bij vasthoud en een mogelijkheid om eens goed de bezem door de jeugdzorg heen te doen. Maar dan moet je wel weten waar je vooral vanaf moet blijven.
Laat de jeugdzorg weer om de jeugd draaien.
En blijf van het JONGEREN INFORMATIE PUNT AF!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!