ChristenUnie wil station Apeldoorn-West

Vrijdag 19 februari 2021

Door Tim Uilen

Archief Apeldoorn Direct | Daniel van Harmelen

Rechtstreeks van Barneveld naar Apeldoorn, dat moet in 2027 kunnen. De ChristenUnie heeft deze verbinding in het landelijke verkiezingsprogramma opgenomen. Bij station Barneveld zal een bocht naar het oosten worden gemaakt en in Apeldoorn komt dan station Apeldoorn-West. Reistijden in deze regio zullen volgens de partij verminderen en er worden andere opties mogelijk gemaakt.

Groei in de regio

Het aantal toeristen dat de Veluwe bezoekt groeit al jaren en dat zal na de coronacrisis doorgaan. Voor deze groei is betere infrastructuur nodig. Daarnaast zijn er ook grote woningbouwprojecten gaande in de ‘Regio Foodvalley’. Dit gebied loopt van Nijkerk, langs de grens tussen Utrecht en Gelderland, tot Wageningen.

De connectie van Barneveld, en daarbij ook Ede en Wageningen, richting Apeldoorn is een lastige. Momenteel moeten reizigers met de trein vanuit Barneveld eerst naar Amersfoort om richting Apeldoorn te gaan. Daarbij passeer je station Barneveld-Noord, waar de reiziger net vandaan komt. De ChristenUnie wil hier een spoor toevoegen dat richting Apeldoorn buigt.

Station Apeldoorn-West

Naast deze bocht wil de partij dus ook een nieuw station in Apeldoorn-West toevoegen. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen zat deze uitbreiding in het lokale verkiezingsprogramma. Apeldoorn-West zal een vergelijkbare functie dragen als de 2 stations in het oosten van Apeldoorn, Osseveld en De Maten. Deze stations verbinden kleinere locaties met station Apeldoorn. Bij Osseveld een sprinter en bij De Maten een stop- of sneltrein.

Vanuit Apeldoorn-West kan, met de Valleilijn, een connectie tussen Apeldoorn en Ede-Wageningen gemaakt worden. Als station Stroe ook heropend wordt is de regio rond de Veluwe beter voorzien van openbaar vervoer. Ede en Wageningen zullen voor Apeldoornse studenten ook beter bereikbare opties zijn voor hun opleidingen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!