De Gemeenteraad: Antoon Huigens van GemeenteBelangen
Door Tim Uilen
In ‘De Gemeenteraad’ interviewen we verschillende raadsleden en leren we ze iets beter kennen. Wie zijn het? Hoe zijn ze de politiek ingekomen? Wat vinden ze van Apeldoorn? De reeks is tijdelijk weggeweest, maar keert nu weer terug. Elke week komt een nieuw interview online, met elke keer een nieuw raadslid. Deze week is dat Antoon Huigens, fractievoorzitter van GemeenteBelangen.
Antoon
“Ik ben geboren en getogen in Arnhem. Na de middelbare school ben ik Nederlands recht gaan studeren in Nijmegen en vervolgens advocatuur. In 2016 ben ik naar Apeldoorn verhuisd, mijn kinderen gingen hier namelijk naar school. Toen ben ik hier de lokale politiek ingerold. Ik ben ook nog werkzaam bij een advocatenkantoor dat zich voornamelijk richt op Italië en kwesties van Italianen in Nederland. Bijvoorbeeld ook mensen die een huis in Italië gekocht hebben en vervolgens daar tegen problemen aanlopen. Dat doe ik met een Italiaanse collega, zij woont al 20 jaar in Nederland en is voor een goed deel van de tijd ook in Italië.”
Politiek
“Ik wilde meer gaan doen binnen de politiek. Ik heb in 2017 een keer op de lijst voor de Tweede Kamer gestaan. In 2019 stond ik op de lijst voor de Provinciale Staten, dat deed ik toen samen met Code Oranje en Lokale Partijen Gelderland. Voor mij was het dus niet heel vreemd om te kijken in de lokale politiek van Apeldoorn. Het is natuurlijk ook een hele goede manier om nieuwe mensen te leren kennen. Vanuit mijn juridische achtergrond heb ik natuurlijk affiniteit met regels, wetten en belangenbehartiging. Ik merk wel dat raadslid zijn iets totaal anders is dan belangenbehartiging, bijvoorbeeld zoals een advocaat dat zou doen. Je bent er echt voor het algemene belang. Dat betekent op het moment dat je bij een, met een sjiek woord, volksvertegenwoordigende vergadering bent, je er niet zit voor het deelbelang van jouw politieke clubje. Helaas is dat iets wat niet bij iedereen tussen de oren zit.”
Standpunten
“Inwonersbetrokkenheid, vaak ook burgerparticipatie genoemd, vind ik heel belangrijk. Alleen het probleem met die burgerparticipatie is dat er vaak al een besluit ligt en dan pas mogen inwoners er wat van vinden. GemeenteBelangen vindt eigenlijk dat we aan de voorkant van de besluitvorming al inwoners moeten betrekken. Als er dan een besluit komt, zal er al wel genoeg draagvlak zijn. Het is gewoon een fundamenteel andere denkwijze. Bij GemeenteBelangen willen we dus eerst kijken naar de mensen en hun leefomgeving. Inspraak van inwoners aan de voorkant van de besluitvorming vind ik dus heel belangrijk.
Het terugdringen van de wachtlijsten bij woningen is nog een punt, daar kan wel een tandje bij. Vorige week hadden we het in de PMA over de woonagenda van Apeldoorn, die werd helaas vooruitgeschoven. De ambitie van het college is doorgroeien naar 180.000 inwoners. Wij, als GemeenteBelangen, willen er eerst voor zorgen dat van de huidige 165.000 inwoners iedereen een woning kan krijgen, pas dan kunnen we verder gaan kijken.”
De gemeenteraad
Apeldoorn heeft een versplinterde raad met veel fracties, en ook veel verschillende meningen. Elkaar respecteren is dus belangrijk, maar voor wie heeft Antoon het meeste respect? “Ik kan heel voor de hand liggend Henk van den Berge noemen, die is al wel veel voorgekomen. Laat ik iemand anders noemen die wellicht iets minder voor de hand ligt, bijvoorbeeld Martine Berends van de PvdA. Zij is op dit moment niet in staat om haar functie te vervullen, maar ik heb buitengewoon veel respect voor mensen die op een scherpe, duidelijke en goed onderbouwde manier een standpunt naar voren kunnen brengen. En dat ook doen op een manier waardoor je binnen de raad draagvlak creëert. Jan Dirk van der Borg van het CDA is ook iemand die een bepaald gezag uitstraalt en de indruk wekt dat hij zorgvuldig nadenkt over beslissingen. Daar heb ik wel respect voor.”
Apeldoorn
Iedereen heeft wel favoriete plekken in de omgeving van Apeldoorn, maar wat zijn die van Antoon? “Het Kroondomein in ieder geval. We hebben in Apeldoorn en de buitengebieden gewoon hele mooie locaties. Ik heb onlangs in Loenen rondgelopen en daar is het ook ongelofelijk mooi. Dat karakter en de ruimtelijkheid zijn heel belangrijk, de dorpen spelen daar echt een grote rol in. De rust, de ruimte, je kan er even ademhalen en relaxen. In de politiek mogen we wel iets meer aandacht aan dat karakter geven.
Plekken waar we ook echt aandacht aan moeten besteden zijn de gebieden met leegstaande gebouwen. We hebben hele grote locaties die leegstaan en verpauperen. Zet dat naast de behoefte aan woningen en dan vraag je jezelf toch af waarom daar niks mee gedaan wordt. Ik kijk ook nog een klein beetje met de ogen van buitenaf, aangezien ik nu pas 5 jaar in Apeldoorn rondloop. Dan zie ik veel plekken die je, zelfs met behoud van cultuur-historische waarde, kan revitaliseren zodat mensen er kunnen wonen. Deze gebouwen die staan er trouwens al, dus dat gaat ook niet ten koste van groen. Zo kan je gaan inbreiden en eventueel daarna pas gaan nadenken over bouwen in de buitengebieden.”
Toekomstvisie
“We hebben in Apeldoorn rust en ruimte. Dat is de kern: rust, ruimte en natuurlijk ook natuur. Dat moeten we behouden. We zijn nuchter en ook niet gemaakt om een grotere stad zoals Zwolle of Arnhem te zijn. Er is nu bijvoorbeeld veel interesse om HBO opleidingen naar Apeldoorn te halen. Natuurlijk is het belangrijk dat scholieren hier gewoon onderwijs kunnen krijgen, maar het idee erachter om van Apeldoorn een grote stad te maken past niet bij ons karakter. Ik vind dat we het karakter van Apeldoorn, zoals het nu is, moeten behouden en ervoor moeten waken dat we niet een Zwolle of Arnhem worden.”