De Gemeenteraad: Arjan Groters van de Partij voor de Dieren

Woensdag 4 augustus 2021

Door Tim Uilen

Rob Voss, Gemeente Apeldoorn

In ‘De Gemeenteraad’ interviewen we verschillende raadsleden en leren we ze iets beter kennen. Wie zijn het? Hoe zijn ze de politiek ingekomen? Wat vinden ze van Apeldoorn? Elke week komt een nieuw interview uit deze reeks online, met elke keer een nieuw raadslid. Deze week is dat Arjan Groters van de Partij voor de Dieren.

Arjan

Zoals velen is hij geboren en getogen in Apeldoorn. Momenteel woont hij in De Maten, maar voorheen heeft hij in het centrum gewoond. Via een aantal omwegen, waaronder Amsterdam, Nijmegen en Arnhem, is hij in 2015 weer in Apeldoorn komen wonen. Momenteel werkt hij in de gehandicaptenzorg, bij ’s Heeren Loo. Ook zit hij in de gemeenteraad. “Politiek is eigenlijk wel een hobby voor mij, daarnaast doe ik aan hardlopen en ik vind koken en lezen leuk”, vertelt Arjan.

 

We gaan echt verkeerd om met onze aarde, met de dieren die erop leven en toch ook met onze medemens.

 

“Ik ben daarnaast nog bezig met mijn opleiding, ik heb me namelijk laten omscholen naar gehandicaptenzorg. Daar ben ik momenteel mee bezig. Ik wilde een baan met betekenis en toen ben ik rond gaan kijken. Dit is een leer en werk opleiding en precies wat ik nodig heb, ik kan namelijk niet meer fulltime naar school. Het balletje is bij ’s Heeren Loo een beetje gaan rollen en nu werk ik er al ruim 2 jaar.”

Partij voor de Dieren

“Ik ben politiek betrokken geraakt door het lezen van een boek, een boek van Matthieu Ricard. Dat is een, Franse, boeddhistische monnik. Dat boek heet ‘A Plea for the Animals’. Dat boek is voor mij eigenlijk een ‘eyeopener’ geweest. We gaan namelijk echt verkeerd om met onze aarde, met de dieren die erop leven en toch ook wel met onze medemens. Dat moet anders en ik voelde echt een drang om daar iets actief mee te gaan doen.

Toen ben ik lid geworden van de Partij voor de Dieren, daar kom je dan ook wel snel uit. Later ben ik bij de fractie betrokken geraakt en heb ik in Apeldoorn een werkgroep opgericht. Niemand wilde echt raadslid worden en toen ben ik op plaats 2 gezet, dat vond ik prima. We hebben 2 zetels gewonnen en ik was opeens gemeenteraadslid. Het is snel gegaan, maar zo kan het dus ook.”

De gemeenteraad

Arjan is blij dat eindelijk de kogel door de kerk is rondom het vuurwerkverbod. Persoonlijk vindt hij dat een goede zaak, ook al wordt daar wel anders over nagedacht. “Partij voor de Dieren heeft daar wel altijd heel principieel ingezeten. Het was ook 1 van de eerste acties die wij deden toen we in 2010 de raad in kwamen. Wij zijn er dus al 10 jaar mee bezig en het is nu eindelijk zo ver. Voor dieren kan het best problematisch zijn. Mensen zeggen dan dat dieren geen last hebben van vuurwerk en het geluid dat het produceert. Toch vallen er elk jaar slachtoffers onder de dieren, helaas wordt dat niet goed gemonitord. Misschien nog wel belangrijker dan het vuurwerk is een motie rond de veehouderij. Daarin zeggen wij, als Apeldoorn, dat we geen intensieve veehouderij meer willen. We willen daarbij ook gaan kijken hoe we de boeren kunnen helpen omschakelen naar een natuurlijkere vorm.”

 

Er wordt veel gepraat over het uitbreiden van Apeldoorn over de A50 heen, alleen moeten we die groene ruimte rond de stad juist behouden.

 

Zoals elke week vragen we het geïnterviewde raadslid om een collega te noemen waar zij het meeste respect voor hebben. “Ik zou dan Sunita Biharie zeggen, de fractievoorzitter van de SP. Ik kan goed met haar omgaan en haar stijl van politiek voeren heb ik respect voor. Ze heeft de SP in Apeldoorn op de kaart gezet en dat ook op een goede manier. Tim Kamphuis van de VVD heb ik ook wel respect voor, Alinda Frederiks van het CDA is nog zo’n naam. Bij elke partij zitten er wel goede mensen.”

Apeldoorn

Volgens Arjan zijn er genoeg mooie plekken in Apeldoorn te vinden, alleen hebben er een aantal toch nog wat extra aandacht nodig. “Bepaalde plekken in Zuid kunnen wel iets gebruiken en ook langs het Kanaal. Dan niet alleen het zuidelijke gedeelte, maar ook verder naar het noorden. Bijvoorbeeld bij het Zwitsalterrein. Voor mij is het in Apeldoorn meer ‘finetuning’ en niet dat er grote veranderingen plaats moeten vinden. Er wordt veel gepraat over het uitbreiden van Apeldoorn over de A50 heen. Ik vind juist dat we moeten inbreiden, in plaats van uitbreiden. De groene ruimte rond de stad moeten we juist behouden, we moeten die plannen in de stad gaan realiseren. De gemeenteraad heeft afgesproken dat we naar 180.000 inwoners moeten groeien, daar waren wij het niet mee eens, en we zitten nu op 165.000 inwoners.

 

We moeten eigenlijk af van de focus op groei. Dat geldt niet alleen voor Apeldoorn, maar eigenlijk ook voor ons economisch systeem.

 

Floris Alkemade, de Rijksbouwmeester, heeft recent in een interview gezegd dat we niet moeten gaan uitbreiden. We moeten juist gaan verdichten en als je 10 procent verdicht dan ben je er al. Als je dat omrekent naar Apeldoorn, dan klopt dat gewoon. Per wijk kan je dan gaan bekijken wat mogelijk is. Bij bepaalde flats zou er eventueel nog een verdieping op kunnen. In De Maten staan hele oude seniorenwoningen, als je daar een aantal van weg haalt, dan kan je er een seniorenflat neerzetten. Als je dat goed aanpakt, dan kan je uiteindelijk nog meer groen realiseren omdat je de hoogte in gaat. Daarnaast woonden er, in 1991, 32.000 mensen in De Maten. Dat zijn er nu maar 25.500 mensen, terwijl er wel meer huizen staan. In de bestaande behuizing passen dus nog duizenden mensen extra, alleen moet je dat op een andere manier vormgeven.”

Toekomstvisie

Verdichten is dus beter als we toch willen groeien en Arjan zegt ook dat verdichten mogelijk is. Alleen vindt hij wel dat we een beetje af moeten van de focus op groei. “Dat geldt niet alleen voor Apeldoorn, maar eigenlijk ook voor ons economisch systeem. Apeldoorn zet gewoon veel op groei in. Meer bedrijfsterreinen, over de snelweg bouwen, sommige mensen willen nog een dorp erbij. Daarnaast is het economische systeem, dat draait op oneindige groei, gewoon niet houdbaar. Wereldwijd niet, in Nederland niet en ook niet in Apeldoorn. Ik vind echt dat dit moet veranderen, maar tegelijkertijd is dat ook heel erg lastig.”

Gemeenteraadslid en fractievoorzitter Henk van der Berge, van de SGP, interviewen we volgende week.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!