De Gemeenteraad: Chris Schouten van de PvdA

Woensdag 14 juli 2021

Door Tim Uilen

Rob Voss, Gemeente Apeldoorn

In ‘De Gemeenteraad’ interviewen we verschillende raadsleden en leren we ze iets beter kennen. Wie zijn het? Hoe zijn ze de politiek ingekomen? Wat vinden ze van Apeldoorn? Elke week komt een nieuw interview uit deze reeks online, met elke keer een nieuw raadslid. Deze keer is dat Chris Schouten van de PvdA.

Chris

De 62-jarige is in Losser geboren. Het dorpje ligt in Overijssel, net achter Enschede. Sinds 1999 woont hij in Apeldoorn, momenteel met zijn partner in de wijk Westenenk. In Enschede heeft hij bestuurskunde gestudeerd en sociologie in Leiden. Naast de politiek is hij directeur van MS Vereniging Nederland. “MS is een neurologische ziekte, dus een ziekte aan de zenuwen. Een ziekte waardoor je ook bepaald functieverlies kunt krijgen. Dat kan zijn; moeilijk lopen, problemen met je armen of handen, maar ook je geheugen”, legt Chris uit.

 

Ik studeerde toen en vond dat ik een statement moest maken, één van die statements was het kiezen van een politieke partij die tegen de plaatsing van kernwapens was.

 

“Als hobby lees ik graag, Nederlandse literatuur. Ook luister ik graag naar muziek, ik heb een hele brede muzieksmaak. Ik wandel en ben graag in de natuur.” Na zijn studie is Chris in de zorg terechtgekomen en heeft daar meerdere functies vervult. Zo is hij ook bij de MS-vereniging gekomen. Deze baan kon hij goed combineren met zijn politieke tijdsbesteding, vandaar dat hij er voor is gegaan. “Dat is een parttimebaan en dat doe ik 4 dagen in de week, dus ik hou 1 dag volledig voor de politiek over.”

PvdA

“Ik ben sinds 1982 lid van de partij. In de tijd van de kernwapen demonstraties ben ik lid geworden. Ik studeerde toen en vond dat ik een statement moest maken, één van die statements was het kiezen van een politieke partij die tegen de plaatsing van kernwapens was. Zo ben ik eigenlijk in de politiek terecht gekomen.” In 1989 is Chris echt actief geworden. Hij woonde toen in Naaldwijk, een dorp onder Den Haag, en daar is hij PvdA fractievoorzitter geweest in de gemeenteraad. Later is hij dus verhuisd naar Apeldoorn, alleen was hij niet direct actief binnen de politiek.

“Pas in 2006 ben ik hier actief geworden, ik ben toen afdelingsvoorzitter geworden. Dat heb ik 8 jaar gedaan, tot 2014. Vanuit de achterban voelde ik een druk of ik in de raad wilde zitten. Ik heb me verkiesbaar gesteld en ben in de raad terechtgekomen. Van 2014 tot 2018 ben ik raadslid geweest, helaas werden we in 2018 gehalveerd. Toen ben ik fractievertegenwoordiger geworden om de 2 overgebleven raadsleden te ondersteunen. Vanwege het trieste feit dat de fractievoorzitter, Ties Stam, in maart is overleden ben ik weer raadslid geworden.”

Gemeenteraad

Recentelijk heeft de PvdA een motie ingediend waar Chris best tevreden mee is. Het betrekt het ondergronds brengen van de hoogspanningskabel. Dat is al in Apeldoorn Zuid gebeurt, alleen wil de PvdA dat ook in de Maten en Osseveld gaan doen. “Die motie heeft er aan bijgedragen dat nu ook de provincie bereid is om geld te reserveren voor dit project. Die hoogspanningsmasten zijn gevaarlijk. Laatst waren er een paar masten bijna omgevallen, je wilt niet dat dit in de Maten gaat gebeuren en dat ze op de huizen terechtkomen. Wij willen die masten weg en hoogspanningskabels gewoon onder de grond.”

 

Er komen nu weer een aantal projecten aan, maar alleen daarmee ben je er nog niet.

 

Elke week stellen we de vraag: voor welk raadslid heb je het meeste respect? Ook deze week stellen we die vraag aan Chris. “Ondanks dat het niet mijn partij is, en ook nooit zal worden, heb ik respect voor de SGP. Het is een kleine fractie, maar met hun inhoudelijke inbreng hebben zij meer dan proportioneel invloed op de besluitvorming. Dus ik heb echt respect voor die fractie en hoe zij functioneren. Ik maak daarin ook geen onderscheid tussen Henk van den Berge en Jan Kloosterman.”

Apeldoorn

“Ik zit graag in mijn achtertuin, het is namelijk een best lange achtertuin. Maar buiten mijn huis vind ik Hoog Buurlo heel mooi. Het mooie landschap, het bos en de heide. Als je daar wandelt, de wind door je haren, vind ik dat echt een mooie plek. Ik kom er graag, zeker als de heide bloeit.” Toch zijn er nog verbeterpunten in Apeldoorn, volgens Chris. Het kanaal, waar al veel ideeën zijn, maar ook het Zwitsalterrein. Het hele kanaal kan verbeterd worden.

Chris denkt dat Zwitsal een mooi verblijfsgebied kan worden in de toekomst. “Je moet daar voorzieningen treffen, groene voorzieningen. Je kunt er huizen bouwen, maar ook horecagelegenheden maken. Dat soort dingen moet je gaan bedenken. Het is gebied waar vroeger industrie is geweest, dus de grond is niet op alle plekken even schoon. Je kan dus wel voorzieningen treffen die daar geen last van hebben. Dan maak je natuurlijk ook weer iets functioneel, want als het braak blijft is het niet leuk. Zeker niet tegen de binnenstad aan, dat moet je niet willen.”

Visie

“Als we de prognose volgen, dan gaan we in Apeldoorn van 165.000 bewoners naar 180.000 bewoners in de komende 20 jaar. Dat betekent dat je voor ongeveer 15.000 mensen moet gaan bouwen. De discussie gaat er nu over of dat allemaal binnen Apeldoorn stad kan. Er komen nu weer een altijd projecten aan, bijvoorbeeld Kayersmolen en Veldhuis. Dat zijn mooi projecten als ze doorgaan. Alleen ben je er daarmee nog niet. De komende jaren zal er dus een discussie gevoerd gaan worden waar je die woningen neerzet.

 

Vanuit de woningbehoefte moet geredeneerd worden en niet vanuit de projectontwikkelaar met een project waarmee hij de meeste winst kan maken.

 

Ik hoop dat de Apeldoornse politiek ook echt gaat bouwen voor degene die het nodig hebben. Dus zowel voor laag, midden, als duur. De afgelopen jaren zijn er projecten geweest vooral gericht op midden en duur, dus minder voor laag. Je moet verspreid gaan bouwen, waar dat mogelijk is, en dat voor diverse doelgroepen doen. Niet alleen voor duur in een bepaalde omgeving of alleen voor laag in een bepaalde omgeving. Dat moet je voorkomen. Er moet dus goed gekeken worden naar de woningbehoefte. Vanuit deze behoefte moet geredeneerd worden en niet vanuit de projectontwikkelaar met een project waarmee hij de meeste winst kan maken.”

Volgende week interviewen we Stefani Hilferink. Zij zit voor de VVD in de gemeenteraad van Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!