De Gemeenteraad: Danny Huizer van GroenLinks

Woensdag 7 juli 2021

Door Tim Uilen

Rob Voss, Gemeente Apeldoorn

In ‘De Gemeenteraad’ interviewen we verschillende raadsleden en leren we ze iets beter kennen. Wie zijn het? Hoe zijn ze de politiek ingekomen? Wat vinden ze van Apeldoorn? Elke week komt een nieuw interview uit deze reeks online, met elke keer een nieuw raadslid. Deze keer is dat Danny Huizer van GroenLinks.

Danny

Geboren in Ugchelen, maar als snel richting Apeldoorn Zuid verhuisd. Tot zijn 20e heeft hij daar, bij het Staatsliedenkwartier, gewoond. Hij is uit huis gegaan, getrouwd en aan het werk gegaan als kok. Later kwam hij in de zorg terecht, alleen dan meer gericht op management. Hij is voor de 2e keer getrouwd, nu al 20 jaar, en heeft een 28-jarige dochter. Hij woont nog steeds in Zuid en voelt zich daar helemaal thuis. Naast zijn baan en raadswerk kookt hij nog wel. “Als hobby doe ik het nog steeds, het zorgt ervoor dat ik altijd een rustmoment op de dag heb. In een hectisch leven, met een fulltime baan en het raadswerk als fractievoorzitter, is dat dus heel fijn”, vertelt Danny.

 

Ik vind dat als je in de gezondheidszorg werkt en je bent niet nodig, dan moet je jezelf overbodig maken. Geld in de zorg moeten we namelijk op de juiste manier besteden.

 

“Mijn moeder kon niet koken, absoluut niet. Mijn zusje en ik kookten altijd thuis, dus dat heb ik ook lange tijd zo gedaan. Ik wilde eigenlijk vrachtwagenchauffeur worden, net zoals mijn vader, opa en nog een aantal andere familieleden. Ik was bijna klaar met de MAVO en moest toen geld gaan verdienen om mijn vrachtwagenrijbewijs te halen. Toen kwam ik in een afwaskeuken terecht bij een hotel in Beekbergen. Na een jaartje mocht ik de bloemkool gaan snijden en de sla wassen. Een halfjaar later mocht ik ook vlees gaan bakken.”

Zorg

Momenteel werkt Danny nog steeds in de zorg, maar dat doet hij al langer. Zijn laatste functie als kok was ook in de zorg, namelijk bij Het Zonnehuis in Beekbergen. Daar heeft hij een plan geschreven voor de toekomst van de keuken. “In dat plan heb ik opgeschreven dat mijn eigen functie overbodig werd. Ik vind dat als je in de gezondheidszorg werkt en je bent niet nodig, dan moet je jezelf overbodig maken. Geld in de zorg moeten we namelijk op de juiste manier besteden. Ik kwam jaren later bij Zorggroep Apeldoorn terecht. Hier heb ik als locatiemanager gewerkt, die functie is, net zoals eerder, overbodig geworden. Momenteel ben ik met zorggroep Apeldoorn en een heleboel andere partijen bezig om meer diversiteit in te brengen in de zorg. Zo begeleiden we mensen met een niet-westerse achtergrond naar een baan of een BBL-opleiding in de zorg.”

GroenLinks

“Ik was altijd al politiek bezig, sinds mijn puberteit zelfs”, legt hij uit. “Ik had overal wel een mening over en op een gegeven moment vroeg iemand waarom ik er niet iets mee zou doen. Toen ik in Zutphen werkte was het geen goed idee, in verband met de reistijd, maar toen ik weer in Apeldoorn werkte begon ik er steeds meer aan te denken.” Danny was namelijk al lid van GroenLinks en is vervolgens op de fractie afgestapt met de vraag of hij een keertje mee mocht kijken.

Na een tijdje volgen en meekijken heeft hij de donderdagen vrij genomen. In de ochtend kon hij dan het fractieoverleg volgen en later op de dag de Politieke Markt. “Langzamerhand ben ik de politieke wereld ingezogen en uiteindelijk kwam ik op de kieslijst. De raad ben ik binnengekomen omdat Detlev Cziesso, toen onze fractievoorzitter, wethouder werd. Ik ben toen doorgeschoven en zit nu al 3 jaar in de raad. Aan het begin van 2020 ben ik ook fractievoorzitter geworden.”

 

We maken ons ook hard voor de LHBTI gemeenschap, dat vind ik ook heel belangrijk. Het is gewoon belangrijk dat iedereen een plek mag en kan hebben in de samenleving.

 

Danny vindt inclusiviteit heel belangrijk en ziet GroenLinks ook als een hele inclusieve partij. “Dat vind ik heel mooi. Het is ook heel belangrijk dat we allemaal samen kunnen werken. Ik ga niet mijn mening opdringen en zeggen wat we moeten doen en verbieden. Ik wil met anderen stappen gaan zetten om de wereld socialer en duurzamer te maken. GroenLinks, zowel landelijk als lokaal, wil altijd wel samenwerken met anderen en dat vind ik goed. We maken ons ook hard voor de LHBTI gemeenschap, dat vind ik ook heel belangrijk. Het is gewoon belangrijk dat iedereen een plek mag en kan hebben in de samenleving.”

De gemeenteraad

Met elkaar samenwerken is dus belangrijk en elkaar gelijk behandelen ook. Voor wie heeft Danny dan het meeste respect? “Henk van der Berge van de SGP. Hij was samen met Ties Stam van de PvdA mijn nestor. Voor Ties Stam heb ik ook heel veel respect, alleen is hij helaas begin dit jaar overleden. Nu zou je misschien zeggen: ‘GroenLinks en de SGP liggen toch heel ver uit elkaar?’ Ja, landelijk gezien zeker. Maar hoe Henk zich opstelt als politicus, daar heb ik wel respect voor. Ook de omgang met hem is goed.”

Apeldoorn

“Het kanaal vind ik echt prachtig. In Apeldoorn zijn er steeds meer woningen langs het kanaal, maar ook bomen en natuur. Fietsen en wandelen langs het kanaal is ook heel mooi. Een andere plek is het Zuiderpark. Met een aantal mensen gaan we vanuit het buurthuis op zaterdag naar het Zuiderpark om afval op te ruimen, dat doen we 1 keer per maand. Ook speelde ik als kind veel in het park, dan ging ik daar met mijn moeder heen of hadden we met school daar gymles. Het was toen voornamelijk gras, nu ziet het er veel beter uit.”

 

Niet alleen denken aan een mooie groene omgeving, maar daarnaast goed geïsoleerde huizen met bijvoorbeeld zonnepanelen. Daar heeft iedereen baat bij.

 

Er wordt nu in het park meer gevist, er is een skatebaan, speeltoestellen en picknicktafels zijn toegevoegd, verschillende beekjes lopen door het park heen en zo gaat Danny door. Naast zijn herinneringen aan het Zuiderpark vindt hij het Raadshuisplein zeer gezellig, daar zit natuurlijk ook de fractie van GroenLinks. Danny is gewoon blij om hier te wonen. “Apeldoorn vind ik een mooie stad en gemeente, de dorpen zijn ook leuk om doorheen te fietsen of wandelen.”

Visie

“We zijn bezig met Apeldoorn 2040, waarmee we kijken naar de toekomst van de stad en gemeente. We hebben best wooncomfort in de stad met ruimte en tuintjes, maar ook veel groen. Die kwaliteiten moeten we bewaren. Het centrum moeten we ook gaan inrichten zodat jonge gezinnen er blijven wonen. Mijn oude buurtje, het Staatsliedenkwartier, is veel sociale woningbouw en ook voor deze soort wijken moeten we meer aandacht hebben.

Niet alleen denken aan een mooie groene omgeving, maar daarnaast goed geïsoleerde huizen met bijvoorbeeld zonnepanelen. Daar heeft iedereen baat bij. We moeten ook voldoende zorgen voor werkgelegenheid. Als je dicht bij je woonadres kan werken, dan hoef je niet met je auto in de file te staan. We moeten optimaal gebruik maken van de groene omgeving en de beekjes die we naar boven laten komen. Het wordt warmer in de zomer en met natuurlijke middelen, zoals groen en water, kunnen we die hittestress omlaag halen. Een groene en sociale gemeente dus!”

Volgende week, in deel 4 van deze reeks, spreken we met Chris Schouten van de PvdA.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!