De Gemeenteraad: Jan Dirk van der Borg van het CDA

Woensdag 23 juni 2021

Door Tim Uilen

Rob Voss, Gemeente Apeldoorn

In ‘De Gemeenteraad’ interviewen we verschillende raadsleden en leren we ze iets beter kennen. Wie zijn het? Hoe zijn ze de politiek ingekomen? Wat vinden ze van Apeldoorn? Elke week komt een nieuw interview uit deze reeks online, met elke keer een nieuw raadslid. Deze eerste week is dat Jan Dirk van der Borg van het CDA.

Jan Dirk

De 37-jarige is geen geboren Apeldoorner, maar is geboren op Texel en is dus een eilandbewoner. Hij groeide op in Lopik, in de buurt van Utrecht, en kwam rond 2008 in Apeldoorn terecht. Samen met zijn vrouw Marieke en hun zoontje, Isaäc, woont hij in het centrum. Over ongeveer anderhalve maand verwachten ze hun 2e kindje. “Ik woon met veel plezier in de binnenstad. Ik geniet onwijs van Apeldoorn; de natuur, de parken, het groen en de ruimte. Het is een heerlijke stad om te wonen en ook de omgeving is prachtig. Daar geniet ik van en daarom woon ik al 13 jaar in Apeldoorn”, legt hij uit. “Sinds 2010 ben ik in Apeldoorn politiek actief voor het CDA, de eerste paar jaar als fractievertegenwoordiger en vanaf 2013 als fractievoorzitter. In het dagelijks leven werk ik voor de CDA-bestuurdersvereniging. Daar zijn alle CDA-raadsleden, wethouders en burgemeesters lid van. Wij organiseren met die vereniging allerlei activiteiten voor hun.”

Voor hem is politiek echt zijn hobby, alleen vraagt het wel heel veel tijd. Als er ruimte is voor andere hobby’s dan leest hij graag of zit hij op zijn racefiets. Vroeger zat tennis daar ook bij, alleen is dat de laatste jaren minder geworden. Daarnaast brouwt hij, samen met zijn broer, al een jaar of 4 biertjes. “Binnenkort gaan we weer een dag brouwen, dan brouwen we 500 liter. We hebben 2 biertjes op de markt gebracht en dat is gewoon leuk, daar hoeven we echt niet aan te verdienen. Het is ook leuk als mensen ervan kunnen genieten, bij de ‘bier-insiders’ wordt het wel goed gewaardeerd, volgens mij. Het loopt trouwens best lekker, de biertjes zijn gewoon in Apeldoorn te koop. Mijn broertje was al langer bezig met bierbrouwen en toen ben ik een beetje mee gaan kijken. We dachten er na een tijdje aan om het iets groter aan te gaan pakken, door een bedrijfje te starten en het bier te verkopen.”

 

Ik was al jaren lid van het CDA, dus er was geen discussie over welke partij ik zou kiezen. De mogelijkheid kwam er om op de lijst te komen en dat gebeurde dus ook in 2010.

 

Politieke interesse

“Vanuit mijn studie, maar ook van huis uit, is de interesse van politiek altijd wel meegegeven. Vroeger ging ik ook al naar raadsvergaderingen, rond mijn 16e zat ik dan al op de tribune. Dat vond ik interessant en die interesse is nooit weggegaan. Na een paar jaar in Apeldoorn wilde ik toch wat gaan doen voor mijn medemens. Dan is de vraag wat je gaat doen en toen leek de politiek mij een goede optie. Ik was al jaren lid van het CDA, dus er was geen discussie over welke partij ik zou kiezen. De mogelijkheid kwam er om op de lijst te komen en dat gebeurde dus ook in 2010. Dan word je opeens fractievertegenwoordiger en kom je in de politieke arena terecht.

Ik was best gespannen voor de eerste politieke markt en vroeg me af hoe anderen naar me zouden kijken. Je moet het natuurlijk ook goed doen voor je partij en wel een beetje bij de partijstandpunten houden. Na 4 jaar kreeg ik de vraag of ik door wilde gaan tot de volgende periode, dat wilde ik wel en dan sta je opeens op plek 2 van de kandidatenlijst. Nu ben ik fractievoorzitter, maar op die manier groei je dus door. De kernwaarde van de politiek is voor mij dat je iets kan doen voor je medemens, een verschil maken in de samenleving. Dan is het goed als je een gemeente hebt die ervoor zorgt dat Apeldoorn zich ontwikkelt, dat we een groene stad blijven, dat er voor iedereen woningen zijn en dat je een passend zorgaanbod hebt.”

Gemeenteraad

Raadsleden leren elkaar gedurende de jaren goed kennen, maar voor wie heeft Jan Dirk het meeste respect? “Ik heb voor meerdere mensen heel veel respect, Apeldoorn is gezegend met een goede raad. Het zijn verstandige mensen die niet zomaar gekke dingen doen. Ik werk veel samen met fractievoorzitters en er zitten hele ervaren voorzitters in de raad. Peter Messerschmidt, Jenny Elbertsen en Henk van den Berge zijn daar een paar voorbeelden van. Voor hen heb ik wel respect, je leert elkaar natuurlijk goed kennen. Er zijn dus een aantal collega’s waar ik heel veel respect voor heb.”

 

Ook de ontwikkeling van het onderwijs is een belangrijke. We kunnen een veel beter aanbod van safety en security onderwijs in Apeldoorn neerzetten.

 

Ook worden er in de raad belangrijke besluiten genomen, zeker in het afgelopen jaar. Zelf vindt Jan Dirk elk besluit op een andere manier wel belangrijk, misschien voor een kleinere groep of juist voor heel Apeldoorn. Welke besluiten vindt hij dan het belangrijkst? “De ontwikkeling van Apeldoorn gezinsstad. Niet alleen Apeldoorn neerzetten als gezinsstad, maar ook wijken en buurten benaderen als veilige plekken voor gezinnen. Dat kinderen gewoon lekker kunnen spelen, daar hebben we wel maatregelen voor genomen. Daarnaast de vergroening en verbetering van de binnenstad en daarbij horen een aantal projecten die we gaan aanpakken. Ook de ontwikkeling van het onderwijs is een belangrijke. We kunnen een veel beter aanbod van safety en security onderwijs in Apeldoorn neerzetten. Een deel valt onder ‘Apeldoorn 2040’ waarin we heel vooruitkijkend gaan bouwen aan de toekomst van Apeldoorn en dat is heel belangrijk.”

Apeldoorn

“Ik woon vlakbij het Oranjepark en daar mag ik graag zitten. Het paleis en het karakter van Het Loo is schitterend, dat is een heel mooi uithangbord voor Apeldoorn en daar moeten we heel trots op zijn. Fietsen langs het kanaal is ook heel mooi, zowel de zuid- als noordkant. Bijvoorbeeld richting Beemte-Broekland, dat zijn mooie plekjes.” Deze plekken vindt Jan Dirk prima zoals ze nu zijn, alleen weet hij ook een paar plekken in Apeldoorn waar dit niet geldt. Bijvoorbeeld het Marktplein, waar de fractiekamer van het CDA op uitkijkt. Bij een recente politieke markt heeft Jan Dirk nog de totaal besteende Stationsstraat benoemd. “Langs het spoor en ook langs het kanaal kan er verbeterd worden, in sommige gevallen staat dat al op de planning.”

Visie

Hij vervolgt: “Apeldoorn staat voor een uitdaging, want er moeten woningen bijkomen. De uitdaging is dan om het groene karakter van Apeldoorn en de gezinsstad verder te ontwikkelen. Daarnaast heeft Apeldoorn ook veel goede kwaliteiten waarvan je niet hoeft te zeggen dat het anders moet. Het zichtbaar maken van de kwaliteiten is wel belangrijk, bijvoorbeeld op cultuurhistorisch gebied. Zoveel plekken en mooie panden met geschiedenis die we zichtbaar kunnen maken. Het groener maken van Apeldoorn hoort er ook bij, denk aan de binnenstad. De buitenwijken toekomstbestendig, gezinsvriendelijk en veilig maken is nog een punt.”

 

We zijn juist die gezinsstad, die koninklijke stad, die groene stad op de Veluwe. Dat moeten we vaker uitdragen.

 

We moeten ook trots op Apeldoorn zijn, vindt hij. “Dat laten we niet vaak genoeg zien. We spelen een fundamentele rol in Nederland, door ons grote grondgebied, doordat we een grote stad zijn, maar vooral door het unieke karakter van Apeldoorn. Een historische Hanzestad, zoals Deventer, Kampen, Zwolle of Arnhem zijn we niet. We zijn juist die gezinsstad, die koninklijke stad, die groene stad op de Veluwe. Dat moeten we vaker uitdragen.”

Dat was het eerste interview uit deze nieuwe reeks. Volgende week is de fractievoorzitter van Lokaal Apeldoorn aan de beurt, Peter Messerschmidt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!