De Gemeenteraad: Jarin van der Zande van de ChristenUnie

Woensdag 28 juli 2021

Door Tim Uilen

Rob Voss, Gemeente Apeldoorn

In ‘De Gemeenteraad’ interviewen we verschillende raadsleden en leren we ze iets beter kennen. Wie zijn het? Hoe zijn ze de politiek ingekomen? Wat vinden ze van Apeldoorn? Elke week komt een nieuw interview uit deze reeks online, met elke keer een nieuw raadslid. Deze week is dat Jarin van der Zande van de ChristenUnie.

Jarin

Getrouwd met Laura en een dochtertje van een half jaar. Sporten is voor hem echt een hobby. Fietsend of met vrienden een balletje rond trappen. Daarnaast is lezen voor hem ook een hobby, daar heeft hij veel plezier in en werkt voor hem ook ontspannend. Als laatste hobby heeft hij de politiek, hij zit namelijk voor de ChristenUnie in de gemeenteraad. “Sinds 2018 zit ik in mijn eerste termijn als raadslid, daarvoor was ik al betrokken bij de fractie als fractievertegenwoordiger. Ik loop dus al een aantal jaar mee met de Apeldoornse gemeenteraad. Ik ben geboren en getogen in Apeldoorn. Wel heb ik in Enschede gestudeerd, een klein tussenstapje dus. Daar heb ik crime science gedaan, later heb ik ook bestuurskunde gestudeerd”, legt Jarin uit.

 

De laatste jaren van mijn middelbareschooltijd ontwikkelde ik een interesse voor politiek en maatschappij, dus ben ik vrij snel al lid geworden van PerspectieF.

 

“Sinds een jaar of 3 werk ik voor HISWA-RECRON, dat is een ondernemersvereniging voor ondernemers in de waterrecreatie. Ik ben verantwoordelijk voor de Public Affairs afdeling. Normaal gesproken zou ik dan ook een aantal dagen in Den Haag zitten om de belangen van de ondernemers te vertegenwoordigen. Daarnaast ben ik, namens de gemeenteraad van Apeldoorn, actief in de Euregio. Dat is een gebied van ongeveer 80 gemeentes in Nederland en Duitsland. Daarvan is Apeldoorn het meest noordwestelijke puntje. Met al deze gemeentes maken we afspraken over de ontwikkelingen in de Euregio Rijn-Waal.”

PerspectieF

“In mijn studententijd was ik actief bij PerspectieF, dat is de jongerenorganisatie van de ChristenUnie. De laatste jaren van mijn middelbareschooltijd ontwikkelde ik een interesse voor politiek en maatschappij, dus ben ik vrij snel al lid geworden van PerspectieF. Daar bleef ik heel erg actief, uiteindelijk ben ik ook een aantal jaren landelijk voorzitter geweest. Ik heb toen de belangen van jongeren vertegenwoordigd. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen zoals de afschaffing van studiefinanciering, maar ook het tekort aan huisvesting. Eigenlijk ben ik rond deze periode in contact gekomen met de fractie in Apeldoorn. Ik ben toen mee gaan kijken met hen en ben blijven plakken.”

ChristenUnie

“Ik vind het belangrijk om politiek te voeren vanuit een set waarden, dus niet alleen vanuit een verkiezingsprogramma. Als christen kwam ik al snel bij de ChristenUnie of het CDA uit, maar ik heb dus voor de ChristenUnie gekozen.” Jarin had al een aantal vrienden bij de ChristenUnie zitten, voor hem was het dus redelijk makkelijk om in te stromen. Daarnaast staat hij echt als christen in de politiek en vindt hij de ChristenUnie als partij daar beter bij passen. Volgens hem is het een goede keuze geweest.

 

In plaats van een economie die draait om zoveel mogelijk winst maken, moet je eigenlijk een economie hebben die de samenleving dient.

 

Elke partij heeft natuurlijk wel een standpunt of een bepaalde visie. Voor Jarin is dit hoe de ChristenUnie kijkt op de economie en samenleving. “De visie op onze economie en de visie op werk en inkomen vanuit de ChristenUnie vind ik vrij uniek, maar ook een meerwaarde voor onze samenleving. In plaats van een economie die draait om zoveel mogelijk winst maken, moet je eigenlijk een economie hebben die de samenleving dient. Als mensen in een samenleving met hun talenten aan de slag kunnen gaan, dan is dat heel waardevol. Dus niet vanuit het perspectief dat iedereen maar een baan moet zoeken en moet gaan werken, zodat we zoveel mogelijk geld kunnen verdienen. Juist moet je kijken vanuit de waarden, voegt onze economie wat toe aan onze stad en onze samenleving?”

Gemeenteraad

Elke week stellen we de vraag; voor welke collega heb jij het meeste respect? “Ik heb voor heel veel van mijn collega’s respect. Naast raadsleden hebben we ook een aantal fractievertegenwoordigers. Ik heb echt respect voor al die jongens en meiden. Ze besteden namelijk best veel tijd aan het raadswerk, alleen krijgen ze niet altijd de credits daarvoor. Ik denk nu heel specifiek aan iemand zoals Sander Kok van de SGP. Hij steekt ongelofelijk veel energie en inhoud in zijn werk. Zo steken alle fractievertegenwoordigers veel tijd in hun werk en daar ben ik heel erg dankbaar voor.”

Apeldoorn

De Veluwe, onze achtertuin. Dat is voor Jarin een plek waar hij graag komt en wandelt. Soms staat hij er even bij stil en realiseert hij zich hoe mooi deze gemeente is. Daarnaast kan hij ook erg van het Marktplein genieten. “Ik word er altijd een beetje nostalgisch van. Dat plein gaan we opknappen, dat is nu zeker niet mooi. Ik heb 7 jaar op de Apeldoornse markt gestaan als bijbaantje en dat is de reden waarom het voor mij nostalgisch is. Op zaterdag komen er gewoon zoveel verschillende soorten mensen bij elkaar. Praktisch opgeleid, niet praktisch opgeleid. Apeldoorner, niet Apeldoorner. Mensen met duizenden politieke meningen. Het is gewoon een plek waar de samenleving zich bevindt. Je komt alle verschillende soorten mensen er tegen, dat is gewoon heel mooi.”

Visie

“Ik werk in Den Haag en ik merk dat weinig mensen een goed beeld bij Apeldoorn hebben. Sommige kennen Apenheul dan wel, anderen denken dat we veel dichter bij de grens van Duitsland liggen. Het wordt een beetje gezien als een kleurloze stad waarvan mensen niet weten wat er te doen is en waar we voor staan. Dat kan ook een kracht zijn voor ons. We kunnen namelijk een stad zijn voor zoveel verschillende mensen, zoals dat bij de markt ook geldt.

 

Het is niet de meest bruisende stad met allerlei toeristen, niet een grote kennishub, niet een studentenstad. Het is een stad voor iedereen, dat is Apeldoorn.

 

Als visie voor de toekomst zie ik een stad waar iedereen zijn talenten kwijt kan. Waar je dan ook vandaan komt en wat je opleiding ook is. Je kan hier werk en recreatie heel goed combineren. Vanuit de randstad komen steeds meer mensen deze regio opzoeken en daarvoor is Apeldoorn een fantastisch toevluchtsoord. Het is niet de meest bruisende stad met alle toeristen die Amsterdam is. Het is niet de kennishub van Nederland dat Eindhoven is. Het is niet de studentenstad die Utrecht of Groningen is. Het is een stad voor iedereen, dat is Apeldoorn.”

Volgende week interviewen we Arjan Groters. Hij zit in de raad voor de Partij voor de Dieren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!