De Gemeenteraad: Peter Messerschmidt van Lokaal Apeldoorn

Woensdag 30 juni 2021

Door Tim Uilen

In ‘De Gemeenteraad’ interviewen we verschillende raadsleden en leren we ze iets beter kennen. Wie zijn het? Hoe zijn ze de politiek ingekomen? Wat vinden ze van Apeldoorn? Elke week komt een nieuw interview uit deze reeks online, met elke keer een nieuw raadslid. Deze keer is dat Peter Messerschmidt van Lokaal Apeldoorn.

Peter

De fractievoorzitter van Lokaal Apeldoorn is ook geboren in Apeldoorn. Hij heeft 3 kinderen en zijn vriendin, waar hij mee samenwoont, heeft 2 kinderen. Een aantal van die kinderen hebben het huis al verlaten, maar in de weekenden kan het volgens Peter redelijk druk worden. Momenteel werkt hij als directeur bij Scoutinglandgoed Zeewolde en is politiek zijn grote hobby. “Voor andere hobby’s heb ik niet zo heel veel tijd, maar mijn grootste hobby is wel politiek. Dat is namelijk geen baan, daar kan het wel op lijken, maar het is meer een bijbaan. Als de tijd ervoor is mag ik graag wandelen of gezellig met vrienden dineren, zelf ben ik niet zo van het koken. Voor de directeurspositie bij Scoutinglandgoed Zeewolde ben ik een aantal jaren geleden gevraagd”, legt Peter uit.

 

Je ontwikkelt jeugd en jongeren door te laten doen. Zelf een vuurtje stoken is veel interessanter dan dat je ouders het doen, plus je leert er ook meer van.

 

“Ik heb zelf ook heel lang bij de scouting gezeten en ik onderschrijf heel erg de doelstelling van scouting. Je ontwikkelt jeugd en jongeren door te laten doen. Zelf een vuurtje stoken is veel interessanter dan dat je ouders het doen, plus je leert er ook meer van. Zo leer je ook meer als je met een groepje een vlot bouwt, gaat kanoën, een tocht gaat lopen of meedoet aan een klimparcours. Daar leer je gewoon veel van, bijvoorbeeld; verantwoordelijkheid dragen en ook omgaan met kinderen die net iets anders zijn dan jij. Dat vind ik allemaal erg positief.”

Lokaal Apeldoorn

Bij toeval kwam Peter bij zijn huidige partij terecht. Voormalig fractievoorzitter en huidige wethouder Wim Willems kent hij al een tijdje, op zijn uitnodiging volgde Peter zijn eerste fractiebijeenkomst. “Wim Willems ken ik al jaren en hij zat enorm enthousiast over politiek te vertellen. Het leek mij wel interessant en hij vroeg of ik een keer mee wilde kijken. Ik ben dus bij een bijeenkomst van de fractie gaan kijken en dat vond ik super leuk. Na afloop heb ik nog wel even zitten nadenken of dit wel echt iets voor mij was en ook welke partij ik zou kiezen. Uiteindelijk heb ik heel bewust voor Lokaal Apeldoorn gekozen, aangezien het een lokale partij is en geen landelijke partij.

Ik heb gewoon wat met Apeldoorn, mijn ouders komen ook uit Apeldoorn. Ik wil me graag inzetten voor de gemeenschap, dat is bij het scoutinglandgoed ook zo. Daarnaast heb ik ook niet zoveel met wat er in Den Haag gebeurt, dus ik heb ook niet de ambitie om daar iets te gaan doen. Wat bestuurstechnisch gebeurt in Den Haag is interessant, maar politiek gezien niet. Lokaal Apeldoorn hoeft eigenlijk alleen te luisteren naar wat het beste is voor Apeldoorn, landelijke partijen moeten zich soms ook houden aan een landelijke agenda.”

 

Wat al wel heel mooi is, is dat het Apeldoornse Kanaal al meer reuring vertoont dan een aantal jaren geleden.

 

Standpunten

Opkomen voor de belangen van de inwoners van Apeldoorn. Inclusiviteit, niemand achterlaten en omkijken naar je buren. Dat vindt Peter belangrijk. “Dat we ervoor zorgen, als gemeenschap, dat iedereen mee kan doen. Het zit wel een beetje in het DNA van Apeldoorn. Het is een grote stad, met veel voorzieningen die daarbij horen. Maar het heeft een omgang met elkaar die juist heel gemoedelijk is en dat moet zo blijven. Sterker nog, dat moeten we uitbreiden. Vanuit dit standpunt kijken we naar verschillende onderwerpen, omdat dit het DNA van Apeldoorn is.”

Daarnaast hoopt Peter dat, in de toekomst, het Apeldoornse Kanaal weer bevaarbaar wordt. Volgens hem staat het niet boven aan de lijst, maar zou het een leuke verandering zijn. “Niet alleen voor roeibootjes het kanaal bevaarbaarder maken, maar ook voor pleziervaartuigen. Dat is wel echt voor de langere termijn, het zal ook heel veel geld kosten. Wat al wel heel mooi is, is dat het Apeldoornse Kanaal al meer reuring vertoont dan een aantal jaren geleden. Dat vind ik ook wel de verdiensten van onze partij.”

De gemeenteraad

“Wij hebben de motie ingediend voor vergroening van de binnenstad, daar ben ik trots op”, meldt hij. “Lokaal Apeldoorn pleit al jaren dat de binnenstad te veel steen heeft, terwijl dat een stadsparkbeleving moet zijn. Daar hebben we ons echt hard voor gemaakt en die motie is met een overgrote meerderheid aangenomen. Er zaten een aantal elementen in, zoals werkgelegenheid voor lokale bedrijven en bedrijven in de regio. Daarnaast dus ook de vergroening van de binnenstad. Het zegt dat je anders naar de Apeldoornse binnenstad wil kijken, bijvoorbeeld naar de vorm van de binnenstad. Maar ook dat we bereid zijn als overheid om in de binnenstad te investeren. Dat geeft een signaal richting de ondernemers, dat wij hopen dat zij daarin mee gaan doen. Je ziet ondernemers dat gelukkig ook al oppakken.”

In diezelfde raad waar dit besluit is genomen zitten vele verschillende gezichten en personaliteiten, maar voor wie heeft Peter het meeste respect? “Jan Kloosterman. Hij is betrouwbaar, maar ook een zeer kundig raadslid die in staat is om op een goede, menselijke manier te verwoorden wat hij wil zeggen. Hij doet dat erg slim en knap, daar heb ik als politicus respect voor. Daarnaast is de mens Jan Kloosterman een ontzettend loyaal en fijn iemand om mee om te gaan.”

 

Ik hoop ook dat we, in de toekomst, een volwaardige HBO-stad zijn met een universiteit.

 

Apeldoorn

De gemeente heeft vele mooie highlights en attracties. Historische panden, mooie bossen en parken, fietsroutes en goede horeca. Voor Peter is de waterval in Loenen een mooie plek. Je hebt een grote en een kleine waterval. Bij de kleine waterval is het vaak een stuk minder druk, dat is voor hem een plek waar hij graag komt. Het centrum van Apeldoorn heeft hij ook geen problemen mee. “Daar vind ik een terrasje heel leuk, er zijn dan ook heel veel namen om op te noemen. Wat er op het Leienplein gebeurt vind ik erg leuk, daarnaast vind ik ‘In Het Koetshuis’ ook erg leuk. Het Raadhuisplein is ook top geworden.” Naast de mooie plekken in Apeldoorn, zijn er ook genoeg verbeterpunten die hij in zijn visie voor de stad uitlegt.

“Je ziet gebeuren dat er een woningtekort is in Apeldoorn en dat de wachtlijst voor de goedkopere woningen, in de sociale sector of net iets daarboven, echt enorm is. Starters komen gewoon niet meer aan de bak, zowel bij huur- als koopwoningen. Ik zie voor me dat we gevarieerd gaan wonen en gevarieerde woningen gaan bouwen in verschillende wijken. Deels in bijvoorbeeld oude wijken die dan gerevitaliseerd worden. We moeten er ook voor zorgen dat het sociale weefsel in deze wijken nog beter wordt en dat we nog meer naar elkaar gaan omkijken. De woningen die dan worden gebouwd moeten absoluut energieneutraal zijn. We moeten ervoor zorgen dat we klaar zijn voor de toekomst, maar daarin moeten we ook onze inwoners meenemen. Ik hoop ook dat we, in de toekomst, een volwaardige HBO-stad zijn met een universiteit. Dat we in safety en security echt een marktleider zijn. Als iemand daarover iets wil weten, dan moeten ze ‘Even Apeldoorn bellen’.“

Volgende week, in het volgende interview in deze reeks, spreken we met fractievoorzitter Danny Huizer van GroenLinks.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!