De Gemeenteraad: Stefani Hilferink van de VVD

Woensdag 21 juli 2021

Door Tim Uilen

Rob Voss, Gemeente Apeldoorn

In ‘De Gemeenteraad’ interviewen we verschillende raadsleden en leren we ze iets beter kennen. Wie zijn het? Hoe zijn ze de politiek ingekomen? Wat vinden ze van Apeldoorn? Elke week komt een nieuw interview uit deze reeks online, met elke keer een nieuw raadslid. Deze week is dat Stefani Hilferink van de VVD.

Stefani

Geboren en getogen in Apeldoorn en momenteel wonend in Ugchelen. Ze is getrouwd met Onno, al 40 jaar, en heeft altijd wel tijd voor lezen, klassieke muziek, lekker eten en drinken, maar natuurlijk ook politiek. Momenteel is ze domeinmanager bij de gemeente in Tiel en daarvoor was ze bij de gemeente Rhenen aan de slag. Hiervoor werkte ze bij de ING en woonde ze niet meer in Apeldoorn, maar in de randstad. “Bij de ING heb ik ongeveer 20 jaar gezeten. De laatste 5 jaar bij de ING heb ik bij de fysieke kantoren gewerkt, dan moet je denken aan de kantoren die je in straatbeeld ziet. Daar heb ik veel reorganisaties geleid, 7 stuks in die 5 jaar”, legt Stefani uit.

 

We gedragen ons in Apeldoorn nog steeds heel erg als een dorp, we durven niet ‘out of the box’ te denken.

 

“Daarna wilde ik het eigenlijk niet meer doen. Dan moet je een keuze gaan maken, want weten wat je niet wilt is veel makkelijker dan weten wat je wel wilt. Daar heb ik echt wel een tijdje mee gezeten. Ik had nog een eigen bedrijfje, dus daar ben ik toen mee verder gegaan. Dat was het ook niet helemaal, ik ben dus verder gaan zoeken. Ik was in die tijd ook docent bij de Hogeschool in Arnhem. Bij de politiek was ik al een tijdje betrokken, bewust en onbewust. Dus toen heb ik de keuze gemaakt om in de lokale politiek en het onderwijs iets te zoeken. Zo ben ik bij de gemeente Rhenen terechtgekomen, alleen wilde ik na 3,5 jaar nog wel meer gemeenteland zien en ben ik in Tiel uitgekomen.”

VVD

“Eigenlijk toen ik de beslissing nam om bij de ING weg te gaan, en bewust nog een andere keuze te maken in mijn carrière, dacht ik er ook aan om de politiek weer op te pakken.” Zo begon de weg van Stefani richting de politiek. Zelf is ze al meer dan 20 jaar lid van de VVD. Ze ging een keer kijken bij een bijeenkomst van de partij, het ging over het coalitieprogramma. Hier kwam ze een oude bekende tegen; Erica Schmahl, toen nog de fractievoorzitter van de VVD. Samen met de huidige fractievoorzitter, Jenny Elbertsen, zijn zij in gesprek gegaan. Erica en Stefani werden op ongeveer hetzelfde moment lid van de partij, vandaar dat ze elkaar kennen. “Een aantal weken later werd ik door haar opgebeld of ik interesse had om op de lijst te staan. Uiteindelijk, na een aantal gesprekken, ben ik nummer 3 op de lijst geworden. Zo ben ik dus de gemeenteraad binnengekomen, het ging allemaal best snel.”

Gemeenteraad

“We gedragen ons in Apeldoorn nog steeds heel erg als een dorp. Aan de ene kant is dat de charme van de stad, maar het belemmert ons ook. We durven niet groot te denken, niet ‘out of the box’, het blijft vaak iets beperkter. Dat is jammer, van mij mogen we wat groter en ook meer toekomstgericht denken. Ik zou graag meer grond willen, zodat we ondernemers de ruimte kunnen geven. We hebben als Apeldoorn een hele centrale plek, vooral met de A50 en A1. Dat is een goede plek om je bedrijf te vestigen. Je ligt dicht bij de randstad, maar ook redelijk dichtbij Duitsland. Helaas is er weinig vraag naar, hebben we ook bijna een woontekort en moeten we nog iets aan duurzaamheid doen. Je kan zeggen dat het een gevecht om de grond is

 

Van mij mogen we creatiever gaan kijken naar problemen, bijvoorbeeld hoe we duurzaamheid misschien op een andere manier kunnen oplossen.

 

Ik heb ook de motie ingediend; ‘We zitten aan de grond’, dat doelt hierop. Het college heb ik de opdracht gegeven om heel goed te kijken waar de grond voor benut wordt. Zorg er nou voor dat die 3 aspecten; duurzaamheid, woningbouw en bedrijfsgronden, in evenwicht blijven met elkaar. Teveel woningbouw betekent dat mensen verder weg moeten gaan werken. Als er teveel bedrijfsgrond komt, dan kunnen mensen niet wonen in de stad waar ze werken. Als we het alleen voor duurzaamheid doen, dan hebben we allebei niet meer. Van mij mogen we creatiever gaan kijken naar problemen, bijvoorbeeld hoe we duurzaamheid misschien op een andere manier kunnen oplossen.”

Respect

Elke week stellen we dezelfde vraag, voor welke collega heb jij het meeste respect? Voor Stefani is dat Henk van den Berge van de SGP. “Eén van de redenen is dat hij een prachtige verklaring gaf bij de Nashville-verklaring die bij de SGP werd uitgegeven. De Nashville-verklaring was zeer hatelijk en door mij ook zeer verworpen. Henk zijn verklaring maakte dat ik hem zeer respecteerde, voor zijn bijdrage heb ik hem ook bedankt. Hij is ook al vele jaren raadslid en als hij een standpunt inneemt dan doet hij dat met zoveel respect. “

Apeldoorn

Stefani vindt dat Apeldoorn veel mooie plekken heeft. Bijvoorbeeld Paleis het Loo, volgens haar fantastisch om in de stadsgrenzen te hebben. Ook de stadsparken; het Oranjepark, het Wilhelminapark. “Dat zijn echt mooie plekken in Apeldoorn. De vele dorpen in de gemeente met hun eigen karakter zijn ook erg waardevol. Er zit echt een verschil of je in Ugchelen, Hoenderloo, Uddel of Wenum-Wiesel bent. Die dorpen hebben hun eigen cultuur. Dat maakt Apeldoorn, naast al het groen dat we hebben en het karakter, voor mij een hele unieke plek om te wonen. Na heel veel jaren in de randstad ben ik blij dat we weer teruggekeerd zijn naar Apeldoorn.”

 

Als je door de Hoofdstraat loopt dan moet je het groen echt zoeken, terwijl het juist een kenmerk van Apeldoorn is.

 

Stefani heeft ook een duidelijke visie voor de toekomst van Apeldoorn. “Apeldoorn is wat mij betreft een gemeente die, naast zijn autonome groei naar 180.000 inwoners, ook wel een stimulerende groei zou mogen hebben naar een ‘1% gemeente’. Dan zit je al wel aan de 200.000 inwoners, dat betekent dat we nieuwe wijken moeten bouwen en dat we onze voorzieningen op een hoog niveau kunnen krijgen. Ik zou graag het hogere onderwijs weer terug in Apeldoorn hebben, dan kunnen we ook jongeren en studenten aan ons binden. Daarnaast mag de binnenstad van mij wat levendiger, het straalt namelijk niet uit wat de rest van Apeldoorn te bieden heeft. Als je door de Hoofdstraat loopt dan moet je het groen echt zoeken, terwijl het juist een kenmerk van Apeldoorn is. Ik zou dus ook een stadspark van de binnenstad willen maken, gelukkig ligt dat plan er nu. Dus meer groen, maar bijvoorbeeld ook oude gevels terughalen.”

Jarin van der Zande is volgende week aan de beurt. Namens de ChristenUnie zit hij in de gemeenteraad.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!