Democratie in Apeldoorn nog niet uitgedaagd

Donderdag 23 februari 2017

Door Marianne Zegwaard-Waanders

De eerste Meet Up055 met als thema ‘Uitdagers van de democratie’ is een feit. De Meet Up’s zijn een initiatief van de VPRO om in het land het debat aan te zwengelen na afloop van een uitzending van Tegenlicht. Er wordt nagepraat over de onderwerpen uit de uitzending.

Organisatoren
In de Meet Up055 komen vragen aan de orde over de werking van de democratie op lokaal niveau. Vragen als: ‘hoe werkt het in Apeldoorn’ en ‘wie zijn daarin belangrijk’ komen aan de orde. Denk bijvoorbeeld ook aan burgerinitiatieven. De organisatoren van de Meet Up055, Wilco Westrik en Jaap Berends, hebben een paar uitzendingen uitgekozen om verder op door te gaan. De 40 aanwezigen zaten er klaar voor.

Opbouw avond
Na een inleiding over hoe de democratie werkt, door stadsdeelmanager Apeldoornse Binnenstad José Cventanovic en het belang ervan, was de avond opgebouwd met presentaties, filmpjes en dialogen. Het ging over het recht op stemmen, ‘fake news’, de inzet van sociale media bij het stemmen en het horen van het volk door de bestuurders.

Burgerpartipatie
Daarnaast waren er verschillende gastsprekers, waaronder twee die actief zijn op het gebied van burgerparticipatie. Als eerste Angelique van Lieshout bestuurslid van Energiefabriek Apeldoorn, gericht op ontwikkelingen en initiatieven op het vlak van duurzaamheid. En als tweede Mechelien Burghout van Zuid Doet Samen. Zij houdt zich bezig met zorgvragen in wijken en brengt vraag en aanbod bij elkaar. Kern van hun verhaal is doen en aanpakken. Beiden hebben de kansen en leemtes gepakt en opgevuld, die zijn ontstaan door een terugtredende overheid. Doordat ze diep in de lokale gemeenschap werkzaam zijn, weten ze van onderop wat er leeft en spelen daarop in. Ze hebben daardoor regelmatig contact met de lokale overheid. Het is een zoektocht van beide kanten.

Onbeantwoorde vragen
Vanuit de zaal kwam de vraag wat een democratie nu precies is en wat de werking ervan moet zijn. Dit blijkt lastig te duiden. Ben Hendrikse van Lokaal Apeldoorn geeft aan dat er iets in de kieswet iets niet in de haak zit vanwege de voorkeurstemmen. Dit is een ware loting. Deze bug in het systeem werd niet aangegrepen als punt om de democratie op uit te dagen. Wel werd kort aangetipt hoe de ‘macht’ werkt en wat dit vraagt van lokale bestuurders. In een democratie kiest het volk haar vertegenwoordigers in de politieke partijen die op hun beurt de regering en lokaal B&W controleren en toetsen aan grond- en andere wetten. In hoeverre kunnen we nog spreken van een echte democratie als Europese wetgeving boven landelijke wetgeving gaat en dat belangrijke beslissingen over bijvoorbeeld onze pensioenen worden genomen in bijvoorbeeld de Europese Commissie?

Diepgang
Door de veelheid van onderwerpen tijdens de eerste Meet Up055 werd wel wat diepgang gemist. Het werd duidelijk dat mensen altijd op zoek gaan naar verbeteringen om de lokale democratie levendig te houden, maar dit zit vooral op de uitwerking van beleid. De raadsleden doen hun best om de burgers te horen, echter het G1000 initiatief van de Belg David van Reybrouck, die tegen verkiezingen is, kwam in Apeldoorn niet van de grond. Verandering aanbrengen in de democratie, is dus niet makkelijk. Dit kan als een meer kritische massa wordt bereikt van mensen die het belang inzien van de verworvenheden van ons democratisch systeem. Jaap Berends sluit de avond af met de opmerking dat het hebben van een sterke gemeenteraad essentieel is en dat het een ware uitdaging is, als beleid en keuzes op afstand worden gemaakt.

De volgende Meet Up055 is gepland op 22 maart. Kijk hier voor meer informatie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!